11:an, omgång 1


Då var det dags att summera omgång 1 med omgångens 11:a med de som imponerat mest, presterat bäst och/eller haft helt avgörande insatser i matcherna. Som vanligt är det bara min åsikt och den som önskar fler perspektiv på temat så finns en nystartad engelsk sida med namnet Damallsvenskan 2015 som också tar ut omgångens lag.

11a1Jag får nog äta upp att jag inte tyckte Cecilie Breil Kramer (Vittsjö GIK) var någon supervärvning men hon har haft en fin vår med landslaget och var bra i första omgången där hon hade en hel del att göra men höll nollan. Plus också till ganska orutinerade Tove Enblom (Umeå IK) som kanske rent av utmanar skadade Malin Reuterwall om målvaktsposten i år.

Faith Ikidi (Piteå IF) har pondus som ingen annan mittback i denna serie och det visade hon direkt från första omgången. Visar också härlig styrka när hon följer med i offensiven.

Bredvid henne hittar vi isländska Glódís Perla Viggósdóttir (Eskilstuna United) som stod för en vass debut med säkert defensivt spel och fint passningsspel. Bland mittbackarna gjorde även landslagskollegan Arna Sif Ásgrímsdóttir (K/Göteborg) en fin debut och stabil insats också av Ifeoma Dieke (Vittsjö).

Det var hård kamp om vänsterbacksplatsen i 11:an men Ali Riley (FC Rosengård) får den till slut tack vare sina två assist. Som vanligt full fart fram och tillbaka längs kanten. Piteås June Pedersen och Kristianstads Lorca van de Putte stod också för fina matcher som vänsterbackar.

Inte lika tuff konkurrens på högersidan denna gång men jag blev mest imponerad av F19-landslagets mittback Nathalie Björn (AIK) som gjorde en riktigt stark och stabil insats  som högerback, bortsett i sekvensen med Martens fina mål. Svårpasserad och fint passningsspel och jag ser fram emot att följa hennes fortsatta utveckling. Bra premiärmatcher också av Eskilstunas Annica Svensson och Vittsjös Lisa Klinga.

Omgångens MVP: Katrin Schmidt (Hammarby). Låg bakom väldigt mycket i Hammarbys spel och var mycket bra både defensivt och offensivt. En assist och ett mål blev det dessutom. Kirsty Yallop (Vittsjö GIK) tar också plats på det centrala mittfältet efter stort defensivt jobb, fint passningsspel och matchens enda mål.

Omgångens utropstecken var utan tvekan Michelle de Jongh (KIF Örebro). Nog för att jag trodde att hon skulle kunna göra en del fina insatser om hon fick chansen, men att hon skulle gå ut och dominera mot Rosengård var ändå lite överraskande. Härlig teknik, speed och bra passningsspel i offensiven och energiskt försvarsspel. Ytterligare ett par mittfältare som  levererade fint spel i omgång 1 var Sara Björk Gunnarsdóttir (FC Rosengård) och Nina Jakobsson (Piteå IF).

Snygga mål premieras och Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC) kanon för henne in i omgångens 11:a. En tidig ledning i skytteligan tog Ramona Bachmann (FC Rosengård) med sina två mål och hon dribblade igenom halva KIF Örebro för ett av dem.

I konkurrens med Manon Melis (K/Göteborg) och Mimmi Larsson (Mallbacken) går den tredje platsen i anfallet till Olivia Schough (Eskilstuna United) som med matchens enda mål fixade segern mot favoriterna Linköping. Som jag skrev i inför-inlägget för United så tror jag att det kan bli lite mer mål för Schough i år och premiären, där hon även hade ett snyggt stolpskott, lovar gott. Bara att hoppas att det håller i sig, eftersom hon med stor sannolikhet också ska till VM.