11:an, omgång 1


Bleka favoriter, överrumplade nykomlingar, sköna comebacker och en oroväckande skada. Så kan den första omgången av årets damallsvenska sammanfattas.

Varken LdB FC Malmö, Tyresö FF eller tredjehandsfavoriten Kopparbergs/Göteborg FC fick riktigt till det i premiären. Malmö skapade rejält med chanser för att göra fler mål men var precis som i Champions League ineffektiva. Tyresö skapade inte särskilt många chanser och måste få bättre fart på anfallsspelet. Bättre fart på spelet över huvudtaget måste Göteborg få om man ska vara med och slåss i den absoluta toppen. För nykomlingarna Mallbackens IF och Sunnanå SK gäller det att tuffa till sig ordentligt om de inte redan tidigt ska bli cementerade i botten av tabellen. Två solklara förluster i premiären.

Flera välkomna comebacker fick vi se redan i första omgången bl.a. på potentiella EM-spelare som Therese Sjögran och Charlotte Rohlin som var tillbaka i Damallsvenskan efter sina korsbandsskador. Dessutom skönt att se Sofia Lundgren tillbaka i spel. Den oroväckande skadan är förstås Emma Berglunds befarade korsbandsskada där det ännu inte har kommit något slutgiltigt besked.

Så till själva 11:an. Den bygger precis som förra året dels på vad jag ser i matcherna, dels rapporter från andra åskådare och i tredje hand från diverse matchrapporter. Offensivt spel premieras och poäng (mål och assist) väger mycket tungt. Överpresterande spelare med normalt sätt lägre grundnivå har större chans att komma med än toppspelare som gör en normalinsats eller lägre. Snygga mål och assist väger också extra tungt.

11a1Minna Meriluoto (Jitex BK) höll på att ställa till det direkt för LdB FC Malmö när hon storspelade i Jitex-målet och räddade laget från att åka på en större förlust.

Marina Pettersson-Engström (KIF Örebro) var säkerheten själv i KIF Örebros försvar och såg ofta till att Mallbacken inte lyckades skapa några chanser. Faith Ikidi (Piteå IF) hade stor del i att Piteå fick med sig en poäng hem från Kristianstad. Ikidi, som vanligt mittback i matchen, skulle göra det bra var som helst på planen men får denna gång ta hand om vänsterbacksplatsen. In som mittback fick högerbacken Tuija Hyyrynen (Umeå IK) gå efter Emma Berglunds skada. Hon gjorde det med bravur och var så gott som felfri matchen igenom i ett överlag mycket bra Umeå-försvar som vara nära hålla tätt mot seriefavoriten.Kendall Fletcher (Vittsjö GIK) är mycket viktig i Vittsjös försvar, särskilt nu innan Ifeoma Dieke är tillbaka. I den här omgången visade hon också att hon är en tillgång vid offensiva fasta situationer där hon fick in ett mål.

Vittsjös mittfält levererade uppe i Skellefteå mot Sunnanå. Kirsty Yallop (Vittsjö GIK) visade som vanligt upp sin fina högerfot och två av hennes hörnor resulterade i mål.  Elin Nilsen (Vittsjö GIK) fick en mycket fin seriedebut i sin nya  klubb och visade upp sin snabbhet och målsinne som gav två mål.  Elin Magnusson (KIF Örebro) var den enda som var kvar från förra årets Örebro-mittfält och tog stort ansvar och levererade också två assist. Rita Chikwelu (Umeå IK) gjorde en stor match på Umeås mittfält och jag tycker hon var matchens bästa spelare. Jobbar över oerhörda ytor och visade upp både styrka och teknik när det behövdes som bäst.

En pånyttfödd Sarah Michael (KIF Örebro) var den stora skillnaden mellan Örebros och Mallabackens anfallsspel. Två mål och vasst spel i premiären lovar väldigt gott för fortsättningen både för både Michael och Örebro. 17-åriga Marija Banušić (Kristianstads DFF) fick en drömdebut i Kristianstad med ett vackert skruvat frisparksmål som räddade en poäng till Kristianstad.

Fler som förtjänar ett omnämnande: Marta med sitt snygga och avgörande mål. Jane Ross, målskytt som kanske också borde haft en assist i statistiken med sig från sin debut. Den assisten fick istället Sandra Adolfsson som därmed står på två assist. I vilket fall som helst är också hon en spelare som fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Yael Averbuch (Kopparbergs/Göteborg FC) räddade en poäng till Göteborg med sitt mäktiga skott i slutet av matchen. Malin Reuterwall som äntligen kliva ut ur Caroline Jönssons skugga och visa att hon fortfarande är en mycket lovande målvakt.

——————————————–

Relaterade inlägg: Damallsvenskan, omgång 1