11:an, omgång 2


Dags att summera omgång 2 med de som imponerade mest på mig och/eller stod för avgörande insatser i sina matcher. Omgång 2 kännetecknades av stabilt försvarsspel och det var främst där det var tuff konkurrens i 11:an denna omgång. Kul med stabila försvar men jag hoppas att fler lag får igång offensiven framöver.

11an2För andra omgången i rad tar danska Cecilie Breil Kramer (Vittsjö GIK) plats mellan stolparna. Danskan gjorde en del fina räddningar men framförallt så var hon snabbt ute i hela sitt straffområde och avstyrde anfall innan det blev riktigt farligt. Främsta konkurrent denna gång var Loes Geurts (K/Göteborg).

I 11:an för andra omgången i rad återfinns också Faith Ikidi (Piteå IF) efter en ny mycket stark insats där hon satte stopp för alla Göteborgs försök att komma igenom centralt. Ny bra insats gjorde också klubbkamraten June Pedersen (Piteå IF) på vänsterbacksplats med säkert försvarsspel och fina uppspel.

Hård konkurrens på högerbacksplatsen denna gång men den går till Lina Nilsson (FC Rosengård) som med en assist och ett mål såg till att målskyttet tog fart för sitt lag mot Hammarby. Bra på högerbacksplats i denna omgång var också Lisa Klinga (Vittsjö), Annica Svensson (Eskilstuna) och Susanna Lehtinen (KIF Örebro).

En högerback som imponerade var också Marlene Sjöberg (K/Göteborg FC) som flyttades in som mittback p.g.a. skadebekymmer i truppen. Mycket säkra ingripanden i alla situationer.  Louise Quinn (Eskilstuna United) dominerade i luftrummet för Eskilstuna United och var inte minst het i offensiven där hon bl.a. med ett vasst skott fixade hörnan där hon sedan nickade in ledningsmålet. Bra på mittbackspositionen var också åter Glódís Perla Viggósdóttir och Ifeoma Dieke (Vittsjö)

En rutinerad och hårt arbetande trio tar plats på mittfältet denna gång. Rita Chikwelu (Umeå IK) var tillbaka i startelvan och gav sitt lag oerhört mycket mer trygghet och tyngd och känslan man får är att hon behöver kunna starta resten av säsongen också. Jämnare om övriga mittfältsplatse men pålitliga Mariann Gajhede (Linköpings FC) tar en av platserna efter en mycket stabil insats med bra passningsspel där hon såg till att Linköping totalt dominerade mittfältet mor Kristianstad.

Slutligen doldisen Madeleine Tegström (Hammarby IF) som stod för en stor kämpainsats och smart spel när Hammarby skakade Rosengård i en dryg timme. Tröttnade lite på slutet. Bra insatser också av Petra Andersson (AIK) och Elin Magnusson (KIF Örebro) samt hela Eskilstunas mittfält.

Omgångens MVP: Stina Blackstenius. I en match där Linköping åter spelade lite krampaktigt och statiskt anfallsspel var Stina Blackstenius den stor ljuspunkten. Med stor rörlighet, styrka och löpvillighet skapade hon på egen hand en rad chanser och avgjorde till slut matchen och räddade sitt lag från fiasko i Damallsvenskans inledning.

När Hammarby började tröttna satte Marta in en extra växel och blev omgångens poängdrottning med två mål och en assist (assisten har av någon anledning Kirsten van de Ven dock fått). Bra offensiva spelare i denna omgång var även Emma Lundh (AIK) och Pauline Hammarlund (Piteå) som gör det mesta bra bortsett från att de inte gör mål.