11:an, omgång 8


11:an för Damallsvenskans 8:e omgång domineras av Tyresö och Linköping som imponerade mest denna omgång. Följande spelare stod för omgågens mest stabila, imponerade eller spektakulära insatser och prestationer.

811aSofia Lundgren (Linköpings FC) får målvaktsposten i en omgång där ingen målvakt riktigt tvingades briljera. Lundgren hade inte så mycket att göra men agerade med säkerhet och pondus matchen igenom mot Malmö.

Nilla Fischer (Linköpings FC) visade rejäl klass som mittback mot Malmös världsanfallare. Efter att ha blivit rundad av Ramona Bachmann i matchinledningen ägde hon sedan Malmö-anfallarna. Vann allt i luften och bröt ofta tidigt motståndarnas anfall. Klubbkollegan Jessica Samuelsson (Linköpings FC) gjorde också en mycket stark insats och vann högerbackskampen mot Lina Nilsson i motståndarlaget. Kanske spelade hon rent av till sig en plats i EM-startelvan. Får plats på sin gamla position till vänster i 11:an även om hon numera känns som en klockren högerback i första hand.

På högerbacken placerar jag istället Tuija Hyyrynen (Umeå IK) som pecis som så många gånger tidigare hittade in med ett perfekt inlägg som denna gång ledde till ledningsmålet. Piteås försvarsjätte Faith Ikidi (Piteå IF) visade även kvalité i offensivt straffområde när hon satte oerhört viktiga 2-2 på övertid mot Vittjö.

En spelare på väg mot EM-formen är Caroline Seger (Tyresö FF). Hon slog många läckra öppnande passingar i matchen mot Jitex och var inblandad i många av lagets sju mål även om hon officiellt bara fick en assist. Kirsten van de Ven (Tyresö FF) har sett het ut hela våren trots vissa skadeproblem och mot Jitex lossnade det rejält med hela tre mål och en assist. På väg mot EM-formen är i högsta grad också Pernille Harder (Liköpings FC) som på egen skapade en rad farliga lägen mot Malmö. 2-0-målet var riktigt läckert. Omgångens lirare.

Ytterligare en spelare som närmar sig EM-formen är isländska Margrét Lára Viðarsdóttir vars mål och två assist dock inte räckte till seger i Göteborg. Hon var lite av matchens lirare och visade både målfarlighet och smartness. En stor anledning till att inte laget vann var Jodie Taylor (Kopparbergs/Göteborg FC) som med två mål och en assist såg till att hemmalaget var steget före. Jag har fortfarande lite svårt att förstå att inte Taylor är given i det engelska landslaget. Så många offensiva spelare av den kalibern, som dessutom alltid levererar mål, har man ändå inte. En annan som har fått fart på målskyttet är Marta (Tyresö FF), som blev tvåmålsskytt för andra matchen i rad.


Fler som var bra: Jag skulle kunna räkna upp hela Linköpings lag som samtliga gjorde gedigna insatser. Renée Slegers och Emma Lennartsson är två av flera som bara blir bättre och bättre för varje match. Skytteledande Christen Press (Tyresö FF) förtsätter att göra mål, två nya i denna omgång. Marie Hammarström (Kopparbergs/Göteborg) dunkade in ett vänsterskott. Gärna mer av den varan under EM. Kendall Fletcher (Vittsjö GIK) är oerhört viktig för Vittsjös försvar i Ifeoma Diekes frånvaro. Hon blev också målskytt i matchen mot Piteå. Rita Chikwelu var som vanligt bra i Umeå där hon glädjande nog har beslutat sig för att stanna ytterligare två år efter denna säsong.