Sverige – Nordirland 3-0


Sverige hade som väntat inga större bekymmer att besegra Nordirland och vann komfortabelt med 3-0. Segern kunde och borde ha varit större men effektiviteten i kombination med mycket bra spel av det nordirländska mittbacksparet Julie Nelson och Ashley Hutton såg till att det stannade vid tre mål.

Svårt att göra någon stor analys av den här matchen då motståndet, precis som i alla andra VM-kvalmatcher hittills, var alldeles för svagt och spelet nästan uteslutande bedrivs på Nordirlands planhalva.

Starkt ändå att kunna dominera så totalt som Sverige gör och stundtals bjöds på fint spel i högt tempo. Therese Sjögran satte påpassligt 1-0 på returen från Hanna Folkessons skott som tog i ribban. Caroline Seger  satte 2-0 efter ett eget genombrott där hon snappade upp bollen från en fumlig bortamålvakt. Lina Nilsson satte 3-0 med ett vänsterskott vid stolproten.

Lite tankar om spelarna:

Hedvig Lindahl hade en oerhört lugn kväll och sattes inte på några prov alls. Fördelade dock bollarna bra.

Mittbackarna Nilla Fischer och Linda Sembrant hade det också lugnt i defensiven men lyckades inte riktigt i offensiven på någon av de många hörnorna. Framförallt Sembrant hade några riktigt bra nicklägen. Lugna och säkra i passningsspelet. Emma Berglund fick göra ett kort inhopp.

Ytterbackarna kunde fokusera på offensiven. Lina Nilsson tog en hel del bra initiativ på högerkanten och var inblandad i det första målet och satte själv det sista.  Hennes andra landslagsmål och hennes andra mål på två matcher. Sara Thunebro på andra kanten kom med en hel del bra inlägg och var ständigt spelbar.

Som jag nämnde inför matchen så tycker jag inte Hanna Folkesson ska hålla till på kanten. Det gjorde hon lyckligtvis inte heller utan sökte sig långt in i plan och var inblandad i en hel, ständigt spelbar och stod för en hel del bra passningar. Sofia Jakobsson var pigg i första halvlek där hon jobbade hårt och tog sig runt på sin kant. Hon borde också ha gjort ett mål. Antonia Göransson kom in med dryga 20 minuter kvar men hann inte uträtta så mycket.

Caroline Seger gjorde en bra match och styrde och ställde lite som hon ville på mittfältet. Lisa Dahlkvist fick spela en timme men utmärkte sig väl inte så mycket men försökte i alla fall med lite långskott. En mycket pigg Malin Diaz kom in sista halvtimmen och tog för sig rejält.

Lotta Schelin är inte riktigt i toppform och saknade det sista lilla men var som vanligt inblandad i mycket i offensiven. Det var också Therese Sjögran som gjorde en stark insats som anfallare med många smarta löpningar. Hade önskat lite fler avslut från anfallarna.

Sammanfattningsvis en stabil insats, men inte så mycket mer inför 4665 åskådare i Växjö. Spelarna på gränsen till startelvan som Lina Nilsson, Hanna Folkesson och Malin Diaz förstärkte sina aktier att få mer speltid framöver.

Målen:

14:e juni väntar gruppfinal mot Skottland i Skottland.