Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Tyskland – Sverige 2-1

Tyskland vann rättvist över Sverige med 2-1 i bronsmatchen i Algarve. Sverige hade inte lärt sig av inledningen från förra mötet mellan lagen utan släppte åter in ett tidigt mål. Tyskland dominerade sedan spelmässigt egentligen matchen igenom och Sverige lyckades inte lyfta och ta över spelet så som man gjorde senast.

De tyska målen kom till efter svagt försvarsspel. Vid 1-0 (3′) fick Lira Alushi för enkelt springa förbi Elin Rubensson på sin kant och slå inlägg. Nilla Fischer missade sin glidtackling för att nå bollen och Emma Berglund förlorade kampen mot Lena Petermann som fick fram bollen till Anja Mittag som enkelt satte målet.

Även vid 2-0 (52′) förlorade flera svenska försvarare ”sin” kamp. Alushi kom åter förbi Rubensson, Anja Mittag lurade Emma Berglund och Lina Nilsson lyckades inte hålla undan Alexandra Popp som tryckte in målet.

Caroline Seger visade vid 2-1 (64′) varför jag vill ha henne högre upp i planen när hon nästan för första gången matchen var i närheten av tyskt straffområdet och läckert klackade bollen till Lotta Schelin. Schelin prickade stolpen och bollen hamnade hos Sofia Jakobsson som lätt satte kvitteringen. Fint förarbete där även Hanna Folkesson, Therese Sjögran och Kosovare Asllani är inblandade..

Det är helt klart synd att Elin Rubensson antagligen inte kommer spela mycket ytterback i klubblaget under våren och därmed inte få så många chanser att spetsa sitt försvarsspel. Offensivt var Rubensson idag kanske rent av Sveriges bästa spelare och hon kom runt ett flertal gånger på sin kant.

Mittbacksparet Nilla Fischer och Emma Berglund gör ingen dålig match men jag tycker ändå det är en del onödigt slarv i matchen från båda. Skulle vilja se aningen högre lägstanivå och en ytterligare lite mer dominant Berglund.  Lina Nilsson var inte alls lika delaktig i offensiven denna gång och hade fullt upp i defensiven där hon dock oftast klarade sig ganska bra.

Jag tycker ingen i Sverige imponerar jättemycket i matchen men jag vill ge plus till Carola Söberg som på nytt gör en fin insats och bl.a. räddar ett friläge där 3-1 var väldigt nära.

Hanna Folkesson var en få som gör en hyfsad första halvlek och hon försökte åtminstone göra något kreativt med bollen. Hon försvann lite andra halvlek och visade lite defensiva brister när Seger fick lite offensivare direktiv och det blev väldiga ytor för tyskorna. Caroline Seger hade bortsett från sin läckra klack kanske inte någon toppdag och jag tycker åter hon stundtals blir väldigt ensam på stora ytor på mittfältet.

Lotta Schelin och Sofia Jakobsson glimtade till lite då och då men gör inga toppmatcher.  Jakobsson hade inte riktigt samma energi som tidigare i turneringen men blir alltså ändå åter målskytt. Hon borde nog dock ha gjort ett mål till när hon fick en superboll av Schelin i andra halvlek.

Lite mer anonym match också av Therese Sjögran denna gång som redan efter en kvart klokt nog blev nedflyttad till mittfältet från anfallet. Lisa Dahlkvist har också lite svårt att göra sig rättvisa ute på kanten men som alltid en bra arbetsinsats..

Jag tycker att Kosovare Asllani gör ett riktigt bra inhopp och visar hur viktig hon är för Sveriges offensiv. Jenny Hjohlman fortsätter också att ta för sig i sina inhopp.

En lite tråkig avslutning på turneringen med en förlust mot Tyskland. Dessutom var ju inte det svenska spelet särskilt. Så mycket till passningsspel fick Sverige aldrig igång och man bjöd bara på ett fåtal fina anfall. Defensivt ska man nog vara glada att inte tyskorna lyckades göra fler mål, för det blev en hel del ytor för dem att jobba. De svenska offensiva hörnorna var inte heller bra medans man för omväxlings skull klarade sig ganska bra vid de defensiva fasta situationerna.

FC Rosengård kan glädjas åt att Anja Mittag känns riktigt het. I övrigt kan vi konstatera att den tyska toppbredden, trots lite skadeproblem, fortsatt är väldigt bra och man har en Algarve-trupp där man kan ställa upp med två elvor som matcher Sverige bästa.