Dagens europeiska toppmatcher


Utöver fyra damallsvenska matcher kan man idag bl.a. se flera europeiska toppmatcher.

 

Spanien
11:30 Athletic Club – FC Barcelona  1-1
(57′ Vanesa Gimbert – 7′ Ane Bergara)
Det spanska toppmötet mellan två av guldkandidaterna slutade oavgjort, ett resultat som regerande mästarna Barcelona ska vara mest nöjda med. Barcelona tog ledningen efter inläggsfrispark på sin första och enda målchans i första halvlek. Därefter följde en lång jakt på kvittering för hemmalaget som hade ett ganska kraftigt spelövertag och klart mer energi i sitt agerande. Man lyckades också skapa en del chanser, men lagets värsta fiende de senaste åren, ineffektiviteten, såg ut att komma i vägen igen. Efter knappa timmen fick man dock utdelning och även om spelet därefter jämnades ut en aning så var det hemmalaget som tryckte på för ett segermål i slutet av matchen men man fick nöja sig med en poäng.

 

Frankrike
14:55 Lyon – PSG  5-0
38′ Ada Hegerberg, 42′ Amel Majri, 53′ Hegerberg, 80′ Jessica Hoara , självmål, 90+1′ Hegerberg)

Lyon körde över sina främsta rivaler och har redan nu tagit ett stort kliv mot guldet. Eftersom det endast är ett fåtal toppmatcher som vanligtvis avgör den franska ligan ser det ganska mörkt ut för PSG i guldkampen då man ju nyligen även tappade poäng hemma mot Montpellier. Offensivt hade PSG inte så mycket att komma med och inte heller defensiven lyckades man alltså hålla ihop idag. Fullt rättvis seger där norska Ada Hegerberg blev stor matchvinnare med tre mål.

PSG har en lite skadedrabbad trupp med inte minst ganska få kantspelare särskilt när Kenza Dali nu är skadad. Man fick nyligen ett tillskott på den fronten då nigerianska VM-spelaren Ebere Ngozi. Idag fick dock Lisa Dahlkvist och Lindsey Horan spela på varsin kant, där ingen av dem riktigt kommer till sin rätt. Dahlkvist fick flytta in bredvid Seger en bit in i andra halvlek då Kosovare Asllani byttes in på Dahlkvists kant.

I Lyon är det för övrigt lite tråkigt att Lotta Schelin allt mer känns som andravalet i lagets anfall. Inbytt en bit in i andra även hon.  Lotta Schelin var dock inblandad i det lite märkliga fjärde målet där Jessica Houara var så upptagen av att hålla fast just Lotta Schelin att hon för sent upptäckte att bollen var på väg rakt emot henne själv och hon stötte ofrivilligt in den i eget mål.

Montpellier besegrade idag för övrigt Saint-Étienne med 1-0. Målet gjordes av Linda Sembrant.

 

England
20:00 Liverpool – Chelsea  0-4
(30′ Ji So-yun, 40′ Fran Kirby, 55′ Eniola Aluko, 78′ So-yun)
Chelsea hade marginalerna på sin sida i första halvlek som var ganska jämn och Liverpool träffade bl.a. Hedvig Lindahls målram ett par gånger. Liverpool-försvaret lyckades dock inte försvara sig mot Chelseas kvicka och tekniska kvartett Ji So-yun, Eniola Aluka, Fran Kirby och Gemma Davison och laget rann i väg till en storseger. Inför den sista omgången nästa helg har nu Chelsea två poäng och tre plusmål på serietvåan Manchester City. För att vara helt säkra på titeln krävs alltså seger hemma mot seriefyran Sunderland i sista omgången. Manchester City möter seriefemman Notts County hemma. Idag blev det också klart att Bristol Academy blir det lag som flyttas ner i WSL2. Doncaster Belles och Reading fixar troligtvis uppflyttning när serien utökas med ett lag till nästa säsong.