Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Inför Damallsvenskan 2017: Kvarnsvedens IK

Förra säsongen: 9:a i serien efter 5 segrar, 9 förluster och 8 oavgjorda. Defensiven (48 insläppta mål, Rosengård bäst med 13) var näst sämst i serien men offensiven (30 gjorda mål, att jämföra med Linköpings 73) höll mittenklass.

Publiksnitt 2016: 721 (5:a i publikligan)


Truppförändringar
IN: Lara Ivanuša (ŽNK Olimpija),  Armisa Kuć (SFK 2000 Sarajevo),  Melisa Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo). Från F19-laget: Jenny Wahlén,
UT: Caroline Lundberg (slutar), Tiffany Weimer (Boston Breakers), Sarah Elnicky, Adelaide Gay (ÍBV), Joanna Snell (Falu BS), Meghan Toohey, Michaela Hermansson (slutar),

Weimer, Hermansson och Toohey var tre av lagets bästa spelare förra året och blir väldigt svåra att ersätta- Sammantaget tycker jag därför att truppen känns klart svagare än i höstas och dessutom lite tunnare.

tips_17_10Det stora frågetecknet: Levererar nyförvärven?
Man har i år satsat på lite osäkra kort från Balkan. Spännande spelartyper men det är tre spelare som ska komma in i en helt ny spelstil och annat tempo än de är vana vid och det kan förstås ta lite tid.  .

Tabelltips: 10:a
Kvarnsveden ska nog vara ganska glada att årets nykomlingar inte satsar hårdare. Laget kan absolut bli inblandat i nedflyttningsstriden men jag tror ändå att Chawinga kommer att avgöra tillräckligt många matcher för att hålla laget precis över strecket. Klubben har ju också flaggat för att man precis som förra året kan komma att värva under sommaren om det behövs.


3 att hålla koll på:
Tre spelare jag följer med extra intresse i år:
– Tabitha Chawinga – Lagets stora stjärna och en av seriens mest underhållande spelare. Bäst att njuta så länge hon spelar i Sverige.
– Julia Roddar – Roddar har sett stark ut på försäsongen och imponerat i en defensiv mittfältsroll.
– Lina Lundqvist – Alltid kul när nya svenska målvakter får chansen som förstemålvakt i Damallsvenskan.


kvarnsvedens_ik_2017_1Man har en helt ny målvaktstyp i år när ganska långa Lina Lundqvist (-93) ersätter ganska korta Adelaide Gay i målet. Intressant att följa hennes utveckling under året, hon kommer säkert få en del att göra. Talangen Jenny Wahlén (-99) finns som reserv.

I truppen finns många bra mittbacksalternativ men jag skulle tro att man i första hand kommer att satsa på Denise Sundberg (-91) och bosniska nyförvärvet Melisa Hasanbegović (-95). Sundberg var riktigt bra i många matcher förra året men missar inledningen av säsongen p.g.a. av en knäskada. Nickstarka Hasanbegović kan kanske bli ett utropstecken. Jag tycker också att hon borde kunna vara ett bra alternativ på defensivt mittfält.

På ytterbacksplats är alternativen färre. Talangen Beatrice Gärds (-97) gjorde en fin vårsäsong som högerback förra året men är nu på väg tillbaka från en korsbandsskada.

Det gör att Robyn Decker (-87) antagligen blir förstevalet på positionen precis som i höstas. Decker som annars kanske är allra bäst som mittback. Felicia Karlsson (-99) finns också som backup som högerback.

Ett alternativ som mittback är ju förstås också Marie Salander (-85) som jag tycker gjorde en stark höst förra året. Hon kan säkert också vara ett alternativ som vänsterback för där saknar man en naturlig ersättare till Michaela Hermansson. Johanna Axfeldt (-96) är en annan spelare som har testats där.

Julia Roddar (-92) har som sagt sett bra ut i den defensiva mittfältsrollen. Stark bollvinnare och bra spelfördelare. Slovenska nyförvärvet Lara Ivanuša (-97) är också en trolig startspelare på det centrala mittfältet. Ganska teknisk och ettrig spelstil men räcker hon till fysiskt?

Ghanas Elizabeth Addo (-93) kom in i truppen i somras och gjorde en fin höst. Kommer att bli viktig i offensiven men är också en stark bollvinnare.

Agnes Dahlström (-91) gjorde en hel del fina matcher förra året på höger yttermittfält och är nog förstavalet där i år också. Elin Danielsson (-90) var skadad nästan hela förra säsongen men är i år ett bra alternativ på någon av mittfältspositionerna eller i anfallet. Även Lovisa Lennartsson (-98) finns som alternativ på mittfältet.

kvarnsvedens_ik_2017_2Jag tycker det är svårt att formera Kvarnsvedens lag för att få ut max av alla lagets nyckelspelare. Jag tycker att de flesta gör sig bäst centralt så jag skulle nog satsa på att centrera laget med en rörlig men förhoppnings inte rörig offensiv där flera spelare kan söka sig ut på kanterna när läge finns. Kanske också flytta upp någon av mittbackarna som bollvinnare på mittfältet

Dessutom tror jag att nyförvärvet Armisa Kuč (-92) skulle passa utmärkt som anfallspartner till lagets stor anfallsstjärna Tabitha Chawinga (-96). Skottvilliga Kuč vill väldigt gärna möta boll och skulle kunna vara en utmärkt target som kan skarva bollar vidare till Chawinga i djupled.

Tabitha Chawinga är förstås lagets främsta anfallsvapen med sin enorma snabbhet och teknik. Trea i skytteligan förra året. Hon har dock även förbättrat det defensiva spelet. Frågan är om motståndarna har förbättrat sitt defensiv spel mot henne.

Så många andra heta anfallare finns inte i truppen men talangerna Lova Lundin (-98) och Lee Winroth (-98) är de som kan få speltid på positionen.

Medelålder på truppen 2017 (baserat på det antal år spelaren fyller under året): 22,9 år


Följ Kvarnsvedens IK
Klubbsidor: Hemsida, Facebook, Twitter, Instagram
Twitter: Marie Salander, Elin Danielsson, Elizabeth Addo, ,
Instagram: Tabitha Chawinga, Marie Salander,
Nyheter: Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten

2var till Inför Damallsvenskan 2017: Kvarnsvedens IK