Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017, omgång 7

Fredagens glädjebesked är att SVT kommer att sända åtta matcher från Damallsvenskan under hösten. Fokus kommer att ligga på guldstriden, det skriver man på svt.se.

Här kommer lite intryck från omgång 7:


25/5 19:00 Kristianstads DFF – Piteå IF  1-0  (Sandström)
Jag hade tänkt kolla koncentrerat på hela den här matchen men när plinget om Örebro-ledning i Malmö dök upp så byttes fokus över till den matchen. Jag haft den på medans jag skrivit om övriga matcher det var en jämn match där hemmalaget ändå var snäppet vassare och kunde vinna rättvist.

Hanna Sandström fick på en drömträff som säkrade segern för hemmalaget. Starka försvarsinsatser av  försvaren i båda lagen gjorde annars att de heta målchanserna var få.


25/5  14:00 Vittsjö GIK – Djurgårdens IF  4-1  (Sällström 3, Markstedt – Jalkerud)
Djurgårdens försvar kunde inte hanter Linda Sällström som efter tio minuter redan avgjort matchen med två mål. Hon spädde på med ytterligare ett strax efter och Vittsjö kunde fokusera på ett stabilt försvarsspel resten av halvleken.

Djurgården lyfte sig i andra där man fick ytterligare en energikick efter en tidig reducering. Man har ju tidigare haft svårt att skapa chanser men nu skapade man en hel del bra lägen. Något mer mål fick man dock inte in och Vittsjö punkterade matchen med att sätta ytterligare en boll.

Matchens 3 främsta
1. Linda Sällström (Vittsjö) – Tre mål och en assist, så mycket mer kan man inte begära av en anfallare. Upp i delad skytteligaledning med 9 mål.
2. Lisa Klinga (Vittsjö) – Mycket bra match av Klinga som imponerade i defensiven i framförallt första halvlek.
3. Shannon Lynn (Vittsjö) – Hade en ganska lugn första halvlek men tvingades till en hel del fina räddningar i andra halvlek. Har i en del matcherna sett lite tveksam ut men den här gången var hon bestämd.

Bra match också av Hannah Wilkinson med två assist. I Djurgården gör Katrin Schmidt en riktigt stark andra halvlek och även målskytten Mia Jalkerud gör en bra match.


25/5  15:00 Hammarby IF  – LB07  1-2  (Ekblom – Johnsson, M. Persson)
Persson

Den offensiva spetsen och kvaliteten i passningsspelet blev avgörande till LB07s fördel i en annars spelmässigt mycket jämn match. Bortalaget skapade lite fler och kändes farligare i straffområdet och tar en rättvis seger. Det var först i slutet av

Matchens 2 främsta
1. Malin Winberg (LB07) – Bra match och väldigt bra första halvlek av Winberg. Säker i defensiven och utmärkt i passningsspelet.
2. Michaela Johnsson (LB07) – Inte fantastisk i det defensiva arbetet men en Johnsson i poängform behöver LB och hon är ofta bra när hon kommer i avslutsläge. Hennes mål och assist säkrade segern.

Lagkaptenen Mia Persson gör också en bra och ett fint mål. Stabilt också av Malin Gunnarsson och Rebecka Perrsson på LBs centrala mittfält. Pigga inhopp av Ellen Gibson och Julia Zigiotti i Hammarby där det annars saknades lite spets på en del fötter denna gång.


25/5 19:00 FC Rosengård – KIF Örebro  2-2  (Nilsson, Schelin – Jansson 2)
Mycket Rosengård inledningsvis och ett par hyfsade målchanser men Örebro jobbade sig in i matchen och tog ledningen genom Emma Jansson. Rosengårds spel kom av sig efter målet och gästerna kunde kontrollerat komma in i paus i ledning.

Väldigt mycket Rosengård i andra halvlek där man skapade en hel del bra lägen. Tyvärr så var det åter en match där domarinsatsen kom i fokus när Rosengårds kvittering kom. Den kändes ytterst tveksam när Carola Söberg tacklades in i mål med bollen av Ella Masar efter Lina Nilssons inlägg. Örebro stärktes dock av baklängesmålet och flyttade upp spelet och skapade några halvchanser.

Rosengård såg dock ut att ha bra kontroll när Lotta Schelin sedan satte 2-1 men Örebro replikerade när Jansson satte sitt andra mål. Sett till antalet målchanser borde Rosengård ha kunnat avgjort matchen men avsluten var inte tillräckligt bra samtigt som motståndarna spelade uppoffrande försvarsspel.

Matchens 3 främsta 
Jag väljer att utan inbördes ordning lyfta fram tre Örebroare som hade stor del i skrällpoängen.
Hanne Gråhns (KIF Örebro) – Mycket stark instas på högerbacksplats. Som vanligt svårpasserad i defensiven men visade också god teknik och lugn i offensiven.
Emma Jansson (KIF Örebro) – Hade egentligen en ganska jobbig match där hon mest fick jaga boll. Hon visade dock fin effektivitet och att göra två mål borta mot Rosengård är starkt. Det andra målet var dessutom väldigt snyggt.
Carola Söberg (KIF Örebro) – Mycket stabil insats av Söberg och ett gäng bra räddningar.

Lisa Dahlkvist gör också en stark match på centrala mittfältet och Freja Olofsson på vänsterbacksplats lyfte sig efter ett par tyngre insatser. I Rosengård gör Lieke Martens på nytt en bra match där hon åter styrde mycket av Rosengårds spel men lyckades inte riktigt med det där sista lilla denna gång.

Örebro kom till Malmö med nytt spelsystem då man gick över till trygga 4-4-2. Det tycks ha gjort laget gått man såg betydligt mer välorganiserade ut än i de senaste matcherna.


24/5 19:00 Eskilstuna United  – Kvarnsvedens IK  4-1 (Larsson 3, Schough – Chawinga)
En mycket stabil seger för United där alla lagdelar levererar bra fotboll just nu. Man var helt enkelt numret för stort för Kvarnsveden vars försvarsspel inte var riktigt hundraprocentiogt. United hade också hade opckså ganska bra koll på Tabitha Chawinga under matchen men till slut lyckades hon ändå tröstmåla.

Matchens främsta
1. Mimmi Larsson (Eskilstuna United) – Larsson är på god väg att slå förra årets målnotering efter tre nya mål mot Kvarnsveden.

Nathalie Björn ser också ut att stegra formen mot EM  En ny stabil insats innehöll bl.a. en snygg och vågad tackling i sista stund framför fötterna på Chawinga. Malin Diaz fortsätter att briljera i passningsspelet och hittade hela tiden fina passningsvägar i offensiven. Petra Andersson och Petra Johansson är också väldigt stabila på mittfältet. Olivia Schough fortsätter att visa målform och sänkte en frispark med högern.


24/5  19:00 Linköpings FC – Kopparbergs/Göteborg FC  5-1  (Kildemoes 4, Andersson – Blomqvist)

Segersiffrorna kanske lite större än de borde vara efter ett par bjudningar av bortalagets målvakt och försvarare men det var utan tvekan en fullt rättvis seger för Linköping. I första halvlek var man det klart bättre laget med ganska stort spelövertag. 2-0 i paus.

Göteborg mer med i andra halvlek och fick en tidig reducering. Därefter radades chanserna upp från båda lagen där Linköping var klart mer effektiva. Göteborg hade en del fina lägen men avsluten var oftast för svaga.

Matchens 3 främsta
1. Maja Kildemoes (Linköpings FC) – Linköpings ny segerrecept är att sätta upp högerbackarna i anfallet och det fungerar alldeles utmärkt. 4 mål av Kildemoes imponerar. Två av dem var visserligen bjudningar av Göteborg men det gäller att vara där också.
2. Lina Hurtig (Linköpings FC) – Det var länge sedan jag såg Lina Hurtig så rapp i steget. Ett ständigt hot på sin vänsterkant. Fint passningsspel med bl.a. förarbetet till första målet. Det var bara de egna målen som saknades.
3. Claudia Neto (Linköpings FC) – Hade en viktig roll idag på Linköpings annars offensiva centrala mittfält och hade för det mesta ganska god kontroll där.

I övrigt var Marija Banusic fräcka frispark som Jonna Andersson satte i mål en av matchens höjdpunkter. I Göteborg var det helt enkelt för ojämna prestationer. För många misstag i försvarsspelet och för svaga avslut i offensiven.


 

3var till Damallsvenskan 2017, omgång 7

 1. The Observer says:

  Nordiska mästerskapen i målskytte: Danmark (LFC) 4, Sverige (United) 3 och Finland (VGIK) 3. Tre målrika matcher som dock dog rätt snabbt i och med målkavalkaden.

  Knallen var naturligtvis att KIF Örebro bärgade oavgjort borta mot FC Rosengård, vars berg- och dalbana verkar fortsätta. När FCR tog ledningen med 2-1 (hur många sådana mål har inte Schelin gjort i sin karriär?) trodde nog de flesta att det skulle gå som förväntat, men icke. Visserligen hjälpte poängen inte KIF i tabellen, men en moralboost var det säkert.

  Nu är det 9 poäng mellan lag 1 och 6, men bara tre poäng mellan lag 7 och 12. Det krävs alltså mer än bara någon enstaka vinstmatch för att utmana toppen av tabellen, medan en vinst kan göra rätt mycket på undre halvan, vilket KDFF bevisade idag. United har på första tredjedelen av serien spelat in 90% av poängen, Linköping 86% och Rosengård 62%. Det sista är väl mest anmärkningsvärt sett till förhandstips. LB07 har gått bättre än tipsen med 48% inspelade poäng, medan Hammarby och KIF släpar med blott 24% inspelade poäng.

  Nu får vi vänta på nästa riktiga tungviktsmöte till United möter LFC 29 juni – som tabelläget är nu en typisk ”sexpoängsmatch” (minst…).

 2. Karin says:

  Nu kan ju inte Rosengård klaga på domaren iallafall som hjälpte dom med ett mål. Pinsamt.

 3. Hans says:

  Ja skall man tippa på Rosengårds matcher måste man tydligen helgardera. Märkligt lag kan man tycka.