Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan omg. 14 & helgsummering

Jag har varit bortrest och bara sett delar av matcher den senaste veckan så kommer inte med några större matchanalyser från någon liga denna gång. Här en liten summering av helgen ändå.


Damallsvenskan

Djurgårdens IF – Hammarby IF 1-0 (Lundqvist) – ref. HIF, DIF, Hattrick,,

Kopparbergs/Göteborg FC – Linköpings FC 0-2  (Minde, Hurtig) -ref. KGFC, SR, GP, SVT,

2/9 15:00 KIF Örebro – Kvarnsvedens IK  3-3 (Terry 2, Hjohlman – Addo 2, Lundin)
KIF Örebro var på väg mot tre poäng efter ledningsmål på tilläggstid men Kvarnsveden hann kvittera innan matchen blåstes av. En poäng viktig för båda lagen som dock förstås hade mått bra av tre poäng.

3/9 14:00 Piteå IF – Kristianstads DFF  2-1  (Johansson, Janogy – Chikwelu) – ref: KrBl, PIF, PT,
Piteå har inte imponerat på hemmaplan den här säsongen och det gjorde man inte idag heller. Kristianstad var det bättre laget större delen av matchen men lyckades inte stänga den. Madelen Janogy vände matchen för Piteå med assist och mål.

3/9 15:00 FC Rosengård – Vittsjö GIK  2-2  (Folkesson, Riley – Alanen, Sällström) – ref: SR, FCR, NSK, SKD, Exp,
Rosengård dominerade totalt i första halvlek mot Vittsjö och gick upp i tvåmålsledning men lyckades tappa till 2-2 i andra halvlek. Omdiskuetard situation i slutet när Vittsjö räddade en boll på mållinjen. Omöjligt att se på TV-bilderna om bollen var inne.

3/9 16:00 Eskilstuna United – LB07  4-0  (Schough, Kullashi 2, Larsson) – ref: United, SR,
Eskilstuna har haft lite problem att göra mål den senaste tiden men idag släppte det lite när man tog en kassaskåpssäker seger mot LB07. Olivia Schough fick tydligen lite extra tändvätska av att inte komma med i landslagstruppen och var inblandad i tre av målen precis som landslagsuttagna Mimmi Larsson. Just poäng är ju det man vill se från Schoughs sida för att hon ska kännas landslagssaktuell igen. Loreta Kullashi gjorde två mål i sina första match för start i Damallsvenskan med United och lär också snart kännas landslagsaktuell.


Elitettan

Västerås BK 30 – IK Uppsala Fotboll 3-1
AIK – IFK Kalmar 4-3 (ref- AIK, Bar., 24KSR)
Kungsbacka DFF – Växjö DFF 1-3 
Mallbackens IF – IF Böljan 0-1 (ref: NWTHN)
Umeå IK – Östersunds DFF 3-1  (ref: UIK, ÖDFF)
Hovås Billdal IF – Assi IF 0-1 (ref: Assi)
16/9 16:00 Sundsvalls DFF – Holmalunds IF 

Kampen om andraplatsen i Elitettan hårdnar efter AIKs seger mot IFK Kalmar. Två poäng skiljer nu bara från Kalmar ner till duon AIK och Assi. Ett av de tre lagen lär följa med Växjö upp i Damallsvenskan.

Jag gav inte Böljan stor chans att fixa nytt kontrakt i Elitettan men efter tre raka segrar har man plötsligt väldigt god chans till det. Noterbart hos Böljan är också att man under sommaren har lyckats övertala rutinerade mittfältaren Linda Nöjd att spela fotboll på elitnivå igen och det har säkerligen varit ett viktigt tillskott.


Frankrike
Stina Blackstenius inledde säsongen med att göra två mål när Montpellier på bortaplan körde över ASPTT Albi med 7-0. Mest överraskande i premiäromgången var att PSG bara fick 1-1 hemma mot Soyaux. Ingen lysande start för PSG där Emma Berglund fick debutera från start.


Tyskland
Inga skrällar i premiäromgången i Tyskland där alla favoriter vann sina matcher. Amanda Ilestedt spelade hela matchen i sin debut för Turbine Potsdam som besegrade Jena med 4-1.

Nilla Fischer spelade som vanligt hela matchen när Wolfsburg körde över Hoffenheim med 6-0. Fischer har även förlängt sitt kontrakt med Wolfsburg fram till 2020. Kul att hon tänker satsa för fullt ytterligare några år.

25var till Damallsvenskan omg. 14 & helgsummering

 1. Ingmar says:

  Ganska intressant att se att Claudia Netos skada, som kom i 24´ matchminuten förbigås med tystnad på bloggarna (och i media öht), trots att det finns så många så kallade fotbollsexperter. 
Tänk om det hade varit Seger (eller Masar, för den delen)? Tycker nog ändå Neto varit bästa spelare i Damallsvenskan 2017 såhär långt. Blir givetvis en stor avsaknad, för LFC (och Damallsvenskan) om hon missar viktiga matcher. Sedan ska jag inte ta upp det här med skaderisk och konstiga täta spelscheman…

  • spelare12 says:

   Inte så förvånande att bara lokalmedia bryr sig när det inte gäller en svensk landslagsspelare tyvärr. Personligen har jag inte haft tid att se eller kommentera damallsvenskan över huvudtaget den senaste veckan. Men självklart vore det katastrof för LFC om det visar sig vara en allvarlig knäskada.

   • Ingmar says:

    Magnetröntgen idag; man vet inte vad det är, men är säkra på att det inte är nåt allvarligt. Jag tror dock inte på spel närmaste 2-3 veckorna. Tror inte man chansar med ett knä, så det blir vila. Förmodligen.

   • Ingmar says:

    Kim Björkegren är nu smått förhoppningsfull om Claudia Netos medverkan på söndag. Han menar samtidigt att LFC klarar sig oavsett, då man har en bred och bra trupp.

  • Martin says:

   Men du tar ju upp det ”täta spelschemat” igen, detta trots att det är lika för alla och därför inget som drabbar LFC exklusivt. Att Netos skada skulle bero på spelschemat ser jag som mindre troligt, däremot är det slitna konstgräset på Valhalla IP en sannolik bov i dramat. Tungsprunget var ett ord som återkom bland LFC:s spelare i kommentarer efter matchen och det är ju ingen hemlighet att många lag tycker det är jobbigt att åka dit mer beroende på det undermåliga underlaget än motståndet man ställs mot.

   Om Netos skada kan sägas att den hade varit katastrofal om den kommit innan uppehållet men nu har man ju faktiskt en naturlig ersättare i Kosovare Asllani som verkligen tog ansvar nu senast och gjorde sin klart bästa match sen återkomsten. Att förbättringen kom först sedan Neto fått gå av är egentligen inte särskilt överraskande då det varit tydligt från läktaren att Kosse och Neto är lite för lika som spelare och därför nästan springer i vägen för varandra ute på planen då de söker samma ytor och vill ha mycket boll.

   Jag tänker inte gå så långt som att säga att skadan kan vara positiv för LFC, det är självklart aldrig bra att tappa en så skicklig spelare, men faktum är ju att det inte fungerat varken mot Piteå eller Rosengård och det tror jag delvis beror på det jag beskrivit ovan. Det kan därför på kort sikt bli bättre om man får in en riktig grovjobbare som Lennartsson alternativt en genombrottsspelare som Maanum som komplement till Almqvist och Asllani som nog lär vara givna på två av mittfältets tre platser.

   • Ingmar says:

    Återigen, du har säkert rätt Martin; jag förbluffas av både din kunnighet och din mångsidighet, på alla fronter. Precis som jag avslutade i ett längre inlägg – av någon anledning ännu inte publicerat på den andra bloggen (som jag för övrigt nu har lämnat till sitt öde, efter mina tidigare påpekanden och direkta varningar om ”tjafs” – något jag frånsagt mig från början och som ej blivit hörsammat) – så är det bra: håll grytan kokande, inte minst på Linköping Arena, där ni fyller en ovärderlig uppgift som support och atmosfär (kan inte nog poängtera det). Forza LFC!

    • The Observer says:

     Att du lämnat ”den andra bloggen” ”till sitt öde” låter ödesmättat och är självfallet en förlust för läsarna. Tråkigt också att andra inte lyder dig. Jag trodde nog att du själv deltog i Linköpings hejarklack, men så är det tydligen inte då? För all del, man kan vara supporter på många olika sätt. Läktaraktivitet kostar väl en del energi gissar jag.

  • The Observer says:

   Jag vet inte om det var så konstigt. Det har väl inte förrän idag skrivits mer om omgång 14 i sin helhet. Om man vill se det så är det väl ännu inte för sent att tro att det kommer att skrivas om Netos skada, särskilt om den skulle leda till längre speluppehåll. LFC-supportrar kanske ska vara glada istället ju mindre det skrivs om skadan. Visst är Neto en kandidat till MVP i DA 2017, precis som Harder blev 2016.

 2. Hans says:

  Örebro mot Kvarnsveden 3 – 3. Hmm straffen till 3-3 såg rätt så enkel ut enligt TV.

 3. Ingmar says:

  Jag skulle nog säga att vi som inte tror på Seger i landslaget till VM 2019 har ett bra argument: titta på straffen till 2-2, där hängde hon inte med alls (dessutom protester mot domarens beslut att blåsa). Vet inte alls varför hon går in i det läget. Sedan hade hon möjligtvis en boll inne på en nick efter hörna – något som inte går att avgöra på TV-bilderna. Samt att Vittsjö skulle ha ytterligare en straff (som går att avgöra på TV-bilderna. Annars var Rosengård betydligt bättre än Vittsjö, även på ett sätt man inte var senast mot LB07.

  • Martin says:

   Fast nu var det ju faktiskt Asante som var olycklig vid både 1-2 och 2-2 målet då hon inte får låta Sällström driva in i straffområdet så lättvindigt. Seger var förvisso lite för het på gröten och kunde förstås ha släppt Sällström till avslutsläge men att döma bort hennes möjligheter till VM-spel baserat på den här enskilda situationen är bara fånigt.

   Vad gäller den sista situationen så gjorde domaren det enda rätta när hon var osäker, nämligen att döma bort ”målet”. Visst är det olyckligt om en sådan situation skulle bli avgörande för seriens utgång men det är MÅNGA matcher kvar innan pokalen ska delas ut.

   För övrigt var nog även Eskilstuna glada för det förvånande resultatet, Vittsjö har mig veterligen aldrig tagit poäng i Malmö tidigare, då de ju nu ”bara” ligger 6 poäng efter och om LFC skulle vinna kommande omgång kan skaka liv i kampen om 2:a platsen.

   • Ingmar says:

    Som sagt… det finns olika sätt att se på situationer (jag står givetvis för min) . Jag har tydligt undvikit att föra dialoger – inte minst på ”tjafsnivå” – i dessa forum, de är i sin struktur inte ens lämpade för konstruktiva längre diskussioner. Jag ser kommenatrsfälten mest som en möjlighet att uttrycka en åsikt, en synvinkel, ett sätt att se – mitt bidrag har varit att lyfta fram Linköpings FC, en av de mer framgångsrika klubbarna i Damallsvenskan.

    • Malte says:

     Jodå Martin, 2015 slutade matchen 2-2 Efter Ramona Bachman filmade till sig en straff omedelbart efter Vittsjös 1-2 mål. Det året vann väl Fcr serien med…. Hur många poäng?

    • The Observer says:

     Jag håller med dig Ingmar. Du har absolut undvikit att föra dialoger. Jag funderar också på vad det egentligen innebär att du kommenterar att kommentera tre gånger i dina fem ovanstående kommentarer. Kanske är du också för blygsam när det gäller Linköpings FC:s framgångar över tid sedan 2004. Jag tycker LFC kan tävla om att vara Sveriges bästa damfotbollsklubb med nio nationella titlar sedan 2006 (medalj 10 av 13 säsonger) under det senaste dryga decenniet tillsammans med Umeå IK. Fast det förutsätter kanske att man inte slår ihop FC Rosengård med LdB FC med Malmö FF DFF med…..

   • Gert says:

    ”Det är inte lätt att va ödmjuk”. En som tycks ha särskilt svårt för det är Rosengårds tränare Majgaard Jensen. Jag kan förvisso förstå hans besvikelse när tre ”säkra” poäng hemma mot Vittsjö. förvandlas till bara en. Men att gå så långt som att säga att det var domarens fel känns kanske inte helt rätt. Som Ingmar säger går det inte att avgöra av tv-bilderna om hela bollen var inne eller ej när Lisa Klinga räddar på mållinjen, något som också vidimeras av bloggaren Johan Rydén. Jag utgår ifrån att det var lika svårt för domaren och håller helt med Martin att om domaren själv är osäker gör hon det enda rätta som dömer bort målet. Enligt samme Rydén var det dessutom en felaktigt dömd hörna. Kanske Majgaard Jensen varit mindre kritisk till domaren om Rosengård avgjort matchen genom ett tveksamt domslut? Han glömmer också bort att Vittsjös Emmi Alanen, något senare, rivs ner i Rosengårds straffområde utan att domaren blåser. F ö, enligt min mening, att tveksamt sätt att kompensera på.
    Och hur som helst, Majgaard Jensen glömmer också bort att Vittsjö fortfarande har en situation upp mot Rosengård sedan Ramona Bachman, i ett tidigare möte lagen emellan filmat sig till en straff. Så det som borde varit et solklart gult kort för Bachman ledde i stället till uddamålsseger för Rosengård. Då hördes inga protester från Majgaard Jensen…

 4. Ingmar says:

  Niklas Wihlborg i Sydsvenskan konstaterar att det var Seger som orsakade straffen till 2-2 – tack för det!. Men Seger uppges säga att den var lättvindig – det är ofattbart, då hon faktiskt rent konkret ligger över Sällström efter fällningen. Faktum är att Seger gör ett konstigt ingripande även vid 2-1 när hon bara springer förbi bollen, i det ögonblick Riley blir passerad.

  

Majgarad Jensen var vansinnig och kallar domarna Kalle Anka, han menade att de blev bestulna på vinsten. Hur nu Majgaard kunde se att bollen var över mållinjen från sin position? Men faktum är att det aldrig skulle ha varit ens hörna, då det var Masar som spelade bollen över offensiv kortlinje. Den omdiskuterade nicken kom alltså på en felaktigt dömd hörna – något de flesta reportrar missar.   Enligt Aftonbladet, tycker Majgarad Jensen även att starffen såg ”konstig” ut. Vad än nu det betyder? (tycker han likt Seger att den var felaktigt dömd så är han ju bara en fåne). Han menar vidare att nicken som räddades på mållinjen/är över mållinjen avgör hela matchen; på samma sätt avgör domarinsatsen avgör hela allsvenskan. Men som sagt, han missade att det var ett felaktigt domslut som ledde till hörnan. 

Helt uppenbart att han sätter hård press på domarna i seriefinalen om en vecka, då han avslutar med att han hoppas att domarinsatsen då ska vara bra, åtminstone.

  Nej, det är inte rätt att uttrycka sig så. Rosengård är upprörda, men det är inte rättmätigt. Damallsvenskan är inte avgjord och Rosengård blev inte bortdömda, åtminstone inte mer än Vittsjö, som skulle ha ytterligare en straff i situationen efter Segers nick, men då vågade inte domaren blåsa (kanske eftersom hon blir utskälld av Seger över hela planen) – hon stod väldigt bra till, så hon såg situationen.   Ja, det var kanske några felbeslut av domarteamet, men uppenbarligen inte på så sätt att Rosengård blev bestulna på något. Rosengård må ha spelat mycket bättre men det är inte så att domaren i just den här matchen har avgjort något till just Rosengårds nackdel. Och absolut inte hela allsvenskan; det är många omgångar kvar. Avslutningsvis, jag hoppas också verkligen att domaren är bra i seriefinalen mellan Rosengård och Linköping om en vecka. Och inte tar intryck av allt detta, så att det blir några konstiga ”kompensationer”.

 5. The Observer says:

  Omgångens mest underhållande match var nog KIF – KIK. Där matchen kanske saknade en del i teknisk och annan briljans fanns det i stället dramatik och kamp i överflöd – och sex mål. KIK är nog mest nöjda med poängen. Ju längre serien går utan att lagen som är indragna i bottenstriden separerar sig mer poängmässigt, desto farligare blir de sannolikt även för topplagen. Det kan bli en svettig höst både i toppen och botten.

 6. The Observer says:

  Mitt i all upphetsning kring FCR-VGIK kan det vara intressant att läsa matchrapporten på Rosengårds hemsida – en rätt nykter historia, klokt nog. Ännu inget på VGIK hemsida.

  • Gert says:

   Känns bra att konstatera att FCR:s hemsida ser lite nyktrare på matchen än vad Majgaard Jensen och Seger gör. VGIK har ett helt neutralt referat på sin hemsida. Sedan kan väl även jag konstatera att standarden på domarna i damallsvenskan inte alltid är den bästa, och det blir ett och annat felaktigt domslut. Att det skulle missgynna Rosengård mer än andra skriver jag dock inte under på. I likhet med andra skribenter hoppas jag att Jensens utspel inte påverkar domarnas framtida bedömningar. Slutligen måste jag konstatera att om man ska lyckas med sin uppgift att leda och utveckla ett lag måste man ha förmågan att se och analysera de egna spelarnas, och sina egna, brister. Inte bara skylla på domarna.

 7. Jon says:

  Tycker domaren gjorde rätt. Man kan ju inte döma mål om man inte kan avgöra om bollen är inne.
  Ibland får man domslut med sig, ibland emot. Man spelar ju matcher över en hel säsong så man säger väl att det jämnar ut sig. Laget med flest poäng är bästa laget i slutänden. Och Rosengård har absolut chansen att ta guldet. Känns som 50/50. Linköping har tuffare spelschema kvar och vinner Rosengård mot Linköping till helgen vette tusan om de inte passerar innan hösten är slutspelad. Blir en spännande höst!

  • Anonym says:

   Helt klart gjorde domaren rätt. Bara synd att hela diskussionen uppkommer efter en feldömd hörna. Fast det är väl klart att i DEN specifika situationen så gäller väl domarens bedömning. Verkar som Fcr gärna vinner på domarens misstag. Undrar hur vansiniga de hade blivit om domaren hade blåst för den solklara straffen som Emmi Alanen skulle haft.Jag tror att det handlar om frustration ifrån Seger, som orsakade straffen ( hon skulle ju komma hem och vinna SM guld) samt ett försök av JMJ att påverka framtida domslut i sluttampen av DA ( det är väl hans jobb att vinna SM guldet).

 8. Sigge says:

  Att Jack Majgaard Jensen och FCR i besvikelsens stund klagar på domaren är förståeligt även om jag håller med om att det sker lite för ofta. För att vara rättvis så kan det nämnas att JMJ i Sydsvenskan själv säger att hörnan FCR fick var feldömd. För att sammanfatta: domarnivån är ibland diskutabel men kritiken är oftast ensidig – dvs man reagerar bara när en själv missgynnas av felaktiga domslut. Som regel får också topplag fler domslut med sej. Istället borde lagen lägga mer energi på det egna spelet och att jobba hårdare så att man gör fler mål, så blir man inte så beroende av enskilda domarmissar.