Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017: Omg 17

Eskilstuna United – Kristianstads DFF  2-1 (EU, KrBlKDFF)
FC Rosengård – Djurgårdens IF  6-3 (Sydsv., Expr, )
Kvarnsvedens IK – Piteå IF  3-1 (PIFDT)
Linköpings FC – Hammarby IF  2-2 (ref: CorrenHIF, Sydsv.)
Vittsjö GIK – Kopparbergs/Göteborg FC  0-2 (ref: KGFC, VGIK, NSK, GP)

Jag har tyvärr inte sett särskilt mycket av någon av övriga fem matcher men helgens stora vinnare var utan tvekan  Kvarnsveden och Göteborg som med sina klara segrar kom ikapp ett par lag över strecket. Imponerande poäng också av Hammarby mot Linköping, en del tankar om det finns att läsa i kommentarsfältet. Eskilstuna tog åter kommandot i kampen om tredjeplatsen och Rosengård fick fart på anfallsspelet. Läckra mål av Mia Carlsson och Olivia Schough, se damallsvenskan.tv..


KIF Örebro – LB07  1-2 (Terry – A. Welin 2)
KIF Örebro behövde tre poäng men åkte på en ny tung förlust och nu börjar det se riktigt mörkt ut för jumbon som nu har fem poäng upp till Göteborg över strecket.

LB07 var det något spelskickligare laget men skapade väldigt lite. Örebro borde ha skapat mer än de gjorde men de avgörande passningarna var för svaga och även avsluten. Oavgjort hade kanske känts rättvist men Frida Svensson orsakade en lite onödig straff och LB säkrade nog definitivt kontraktet.

Matchens 3 främsta
1. Anna Welin (LB07) – Det ser inte ut att gå så fort men Welin har en förmåga att dyka upp i bra/viktiga ytor både offensivt och defensivt från sin centrala mittfältsposition. Trygg med bollen, bra passningsspel och två mål (ett på straff)
2. Mia Persson (LB07) – Assist till första målet och fixade även straffen tack var sitt ihärtdiga arbete på topp.
3. Emelie Andersson (KIF Örebro) – Stabilt försvarsspel och snyggt förarbete till ledningsmålet. Borde kanske följt med i offensiven ännu oftare eftersom hon var en av få med kvalitet i det offensiva spelet.

27var till Damallsvenskan 2017: Omg 17

 1. Filip A says:

  Ja nu är Örebro rejält insyltat. Bäst i hemmalaget var bl.a som du säger Emelie Andersson som gjorde mycket rätt, men även kollegan längs vänsterkanten Terry händer det mycket kring. En återigen seg Dahlkvist och en Gråhns ur form är oroande för Örebro som helt saknade skärpan man hade mot Rosengård!

  • spelare12 says:

   Ja, Gråhns och Dahlkvist skulle verkligen behöva lyfta sig nu om det inte ska bli Elitettan . Jag tycker man borde flytta in de Jong centralt igen så att man får mer energi där och någon som hotar i djupled.

   • Filip A says:

    Noterade även att LB hade sin målvakt väldigt långt ut, det var en taktisk succé då KIF:s djupledsspel med Spetsmark försvann helt- hon behövde inte ens börja springa. Vansinnigt tråkigt om Örebro åker ur, materialet på pappret är långt ifrån Elitettan, tränarbyte tidigare hade kanske varit lösningen? De Jongh har inte imponerat på mig men inte Dahlkvist heller å andra sidan och det gick ju bra mot FCR!

    • The Guardian says:

     En tränare med bara lite mod hade ställt över Dahlqvist efter matchen mot Rosengård (2-2), startat med samma lag fortsättningsvis och resten av hösten. Men det missade KIF och det är nu stor risk för ettan 2018 – lördagens förlust var katastrofal. Synd att Linköpings ”närmaste” lag och stad kanske åker ur. Personligen vill jag ha KIF i Damallsvenskan.

     • The Observer says:

      Frågan är om KIF har någon bättre att sätta in istället för Dahlqvist? Matcherna LFC – KIF har alltid haft något av derbykaraktär. Resultaten dem emellan har svängt en del också – från KIF-vinst med 4-0 borta 2014 till i år där LFC vunnit med 9-2 på två matcher. KIF har ändå en del anfallskraft, men frågan är om det är för lite för sent. Det verkar så. De får i alla fall inget ”gratis”.

 2. Hans says:

  Tyvärr Filip där gick nog sista tåget för KIF. Det blir elitettan nästa år. Synd laget har ju många bra spelare men poängen trillar inte in. Sen förlorade Vittsjö och dras in i bottenstrid. Det blir mellan Vittsjö, Hammarby, Kvarnsveden och Gtbg den sista nerflyttningsplatsen kommer att står. Det blir en spännande avslutning.

  • Erik says:

   Än är det inte kört för Örebro. De har ett mycket gynnsamt spelschema kvar med flera av bottenlagen att möta. Konkurrenterna har det mycket svårare.
   KGFC: FCR, EU, DIF, ÖRE
   ÖRE: HIF, DIF, VGIK, KGFC
   KIK: PIF, LB07, LFC, FCR, KDFF
   HIF: LFC, ÖRE, VGIK, KDFF, FCR

   • Anders says:

    ”Gynnsamt”? Alla lag ligger före KIF i tabellen och spelar bättre fotboll. Ja, kanske inte. Kvarnsveden, men de har ju en spelare som avgör matcher på egen hand.

   • The Observer says:

    Knivigt det där med lättare eller svårare spelschema, särskilt i slutet av serien när varje match har ökad betydelse för sluttabellen. KIF Örebro har ju tre lag att möta som också är, mer eller mindre, indragna i bottenstrid. De lär väl vara lika taggade som KIF, så det kanske t o m är ännu svårare än att möta ett lag som ”inte har något att spela för” (om det nu finns något sådant). Djurgården har fortfarande möjlighet att spela sig fram till medalj och det blir inte lätt för KIF av den anledningen.

 3. K says:

  Skogman är som sundhage satsar på samma spelare hur dåligt dom än presterar

  • Filip A says:

   Skogman känns som han inte har den rätta glöden och effekten på laget. Gör också lite konstiga byten emellanåt och har väl inte direkt nån offensiva riktlinjer hos spelarna. Vi får hoppas på ett mirakel nu!

 4. Anders says:

  Oj oj oj, Hammarby förtjänar att hänga kvar. Respektlöst, spelande lag med många unga talanger och som aldrig ger upp. Kvitteringen mot Lkpg var välförtjänt. Jmf m trååååkiga, griniga KIF.

 5. Hans says:

  Hammarby tar en poäng från Linköping starkt gjort. Linköping försöktr ställa upp utan Asllani och Hurtig och det gick sådär. Hammarby mot Örebro blir tuff men tror Hammarby tar den. Chawinga mot Piteå seger för Chawinga ? Bottenstriden är knallhård.

 6. Martin says:

  Hammarby och Linköping står för en spelmässigt rätt bra höstmatch, starkt i snålblåsten/regnet. Trist för LFC med som det känns väldigt onödiga sena insläppta mål efter individuella felbeslut av spelarna, samtidigt gör Hammarby som sagt en stark kämpainsats och förtjänade ändå tillslut den poäng man tog. Jag skulle sträcka mig till att säga att LFC rent spelmässigt är bättre i den här matchen än man varit i flera av de senaste matcherna där man tagit 3 poäng men Hammarby var bra och fotboll är inte alltid logisk.

  Vad gäller vilka spelare man ställde upp med så är det ju ett tätt spelschema och det vore tjänstefel att då inte dra nytta av den breda trupp man har. Man hade också väldigt bra offensiv fart under större delen av 1:a halvlek utan de vilande Hurtig och Asllani så jag skulle inte se det som ett felbeslut att bänka dom från start. Ersättaren Maanum blev ju t ex målskytt och gjorde en fin match i övrigt så hade det slutat 2-1 hade ingen ifrågasatt att man roterade spelare.

  • Anonym says:

   Jag undrar Martin hur en riktig bra spelmässigt utförd match ser ut?
   Nej, återigen ett lag som sjönk ner på sin planhalva, mittfältet med Lennartsson/Almqvist tog alldeles för mycket tid på sig med bollen, J.Andersson var mer vänt mot C. Andersson istället att våga driva boll framåt, hela försvaret tveksamt i sitt agerande. Det är lätt för de tappa självförtroende, ingen spelare som kunde lyfta laget
   Anfallet då, dålig samarbete med mittfältet, ingen tajming och precision i passningar och detta behövdes som mest i laget med slitna spelare. Spelaren som behövdes också vila var Banusic, säkerligen nyckelfigur i upplösningen av DA

 7. The Guardian says:

  Precis som jag tidigare har skrivit: inget är klart i den damallsvenska slutstriden. Inget! Jag hoppas verkligen folk tror mig nu. Det inkluderar ALLA journalister! Och det är så typiskt att när LFC slutar att spela sitt spel med passningar inom laget – vilket kräver rörlighet, att spelare vill ha bollen och visar sig, samt framförallt skärpa/koncentration i just passningarna/mottagningarna – då är man ungefär såhär bra, varken mer eller mindre. Så inget är klart. Allt hänger på spelkvaliteten – i varje match, i varje spelsekvens, med varje spel på bollen. Så är det alltid. 🙂

  För de som verkligen sett mycket fotboll i sina liv så måste det framgått väldigt tydligt att det skulle bli oavgjort – genom hela matchen (det påminde starkt eller var nästan identiskt med 2-2 (0-2) mot FCR borta i andra halvlek).   Gå aldrig tillbaka till att vara ”nonchalant” (eller hur jag nu ska uttrycka det), fortsätt alltid spela fotboll; sjunk inte tillbaka i nåt så typsikt svenskt som lite tjongande/halvdana passningar och mottagningar. Då blir det såhär. Det slutar med enbart en bra läxa inför fortsättningen (kanske bra att den kom nu, så tidigt). 

Det övriga är inget problem, man har råd med någon oavgjord match, behöver inte vara på topp precis hela tiden, man kan ha tre bollar i målramen, man kan ställa över spelare i ett tajt spelschema osv. osv. Men sluta aldrig med intensiteten i själva (fotbolls-) spelet. Varken på träning eller i match.

  

Hammarby tilläts vara relativt bra idag, de tilläts att ta och tog en rättfärdig poäng. De kommande matcherna innebär lika bra motstånd för LFC, inte minst på onsdag i UWCL. 

Cajsa Andersson var bra. Och Maanum. Jag lider lite med dem, men tackar dem samtidigt för den viktiga poängen. 🙂

  • The Observer says:

   Håller med dig om mycket, men inte om ett par saker.

   Visserligen är det aldrig ett bra tecken när LFC börjar bli låga med laget och/eller tappar tempo, men därifrån till att det ”…framgått väldigt tydligt att det skulle bli oavgjort – genom hela matchen.” är det ändå en bra bit. Hammarby gjorde mål alldeles i slutet av första och i slutsekunderna av andra. Det kunde lika gärna blivit 2-0 eller något annat resultat. Om man vill kan man kanske säga att LFC ”straffades” för det du själv nämner. De bjöd på så sätt in Hammarby som tackade och tog emot. Rättvist resultat sett till att LFC gick ner sig periodvis och att Hammarby gnuggade på.

   Cajsa Andersson var bra, men vid sista målet såg det ut som om hon väntade sig att försvararen skulle fixa situationen och såg därför mycket passiv ut. I sådana här matcher ska spelare som Sörensen och Maanum visa att de vill ha en plats i startelvan. Jag tyckte ingen av dem var helt övertygande. De är unga och behöver såklart komma in i spelet efterhand och Maanums mål var läckert. Banusic lämnade planen med sänkt huvud – det var inte hennes dag.

   • The Guardian says:

    Tittar egentligen bara på spelet, i sig och i sin helhet, då är det lätt att se, tycker jag nog, om än inte förutspå resultat, det var kanske lite överdrivet; men jag har sett det förut och hörde varningsklockor redan i första halvlek, de tilltog kraftigt i 50-55 minuten – väntade mig ett byte då, det kom lite för sent, tycker jag faktiskt (men å andra sidan hade Sundhage inte bytt alls ;)). Poängen var annars att inget är klart. Precis lika lite som i en enskild match. Frågan är inte om LFC ska klara att ta guld eller inte, frågan är om de ska klara av att spela bra, över hela planen, med skärpa hos varje spelare, samt skapa möjligheter. I match för match. Jag tror de har lite att snacka om. Tid finns.

    • The Observer says:

     OK, håller med dig om att tendensen i matchen kunde kännas igen från andra matcher. Tyckte också att dubbelbytet borde kommit tidigare givet detta. Samtidigt – om det nu var för att vila Hurtig och Asllani så förstår jag att tränaren väntade. Själv tycker jag det är bättre att starta med bästa laget, etablera spel och ledning för att sedan byta de som bäst behöver vila. LFC har absolut en del att snacka om. Det har Rosengård också som visserligen gjorde sex mål, men även släppte in tre. Försvaret är fortfarande deras skakigaste del.

  • Anders says:

   ”Hammarby TILLÅTS vara RELATIVT bra i dag”, en sådan magstarkt arrogans! HIF är ett bra och väl organiserat lag som kan störa och har stört alla lag i allsvenskan i år genom att spela sitt spel, inte genom att parkera bussen el dyl. Har två raka sm-titlar redan stigit Lkpg-fansen åt huvudet?

   • The Guardian says:

    Förstod nästan att den skulle komma och vill försvara mig mot anklagelsen. Ja, det kan låta som arrogans men var direkt menat som en kritik mot LFC´s eget spel och coachning, alltså som serieledare. På hemmaplan har man inte och ska man helst inte ”tillåta” något lag – i det här läget, i guldstriden – att vara så pass bra. Hammarby gjorde dock en bra match och det var definitivt rättfärdigt med en poäng (alltså trots att kvitteringen kom i 90+3) – precis som jag skriver. Och det var deras egen förtjänst, givetvis; en bra match i sig (ingen nio-spelare-försvarsmur). Så det finns inget nedlåtande. Men jag ser att man kan läsa det så och ber om ursäkt för ordvalet.

   • Martin says:

    Nu är ju inte The Guardian representativ för LFC-fansen som kollektiv och jag har t ex gett min bild av matchen vilken i korthet är att LFC gör en ok match medan Hammarby gör en riktigt bra. Håller också med om det du säger om Hammarby som lag vilket är en av anledningarna till att jag verkligen hoppas de håller sig kvar i DA. Avslutningsvis så har inte LFC två raka sm-titlar men kan däremot vinna sin andra raka om man fixar minst 6 poäng på de 4 sista matcherna (förutsatt att Rosengård tar full pott förstås).

    • Anders says:

     Jag räknade förstås med den kommande titeln 😉 Det är bara ni, några stycken östgötar, som inte vågar tro på det ännu. Inte ens malmöiter tvivlar/hoppas längre.

    • Anders says:

     Grattis, by the way.

     • The Guardian says:

      Alltså Anders, jag (och många med mig) tror verkligen på LFC; jag har sett att de varit landets bästa lag i snart två säsonger nu, med det spel de visat upp; trott att de ska ta guld både 2016 och 2017. Men det är inte samma sak som att något skulle vara klart, eller att någon personligen skulle tro att något skulle vara klart – ett vanligt tankefel, snarare, som reproduceras överallt, inte minst i media, verkar det som. Det gäller att spela en match i taget, att spela bra fotboll; göra resultat och ta poäng. Nu, precis som tidigare under säsongen. Och det kan LFC göra. De har resurserna och förmågan. De har satt sig i ett väldigt bra läge.

      (sedan vad malmöiter och framförallt vilsna sportjournalister har för idéer…)

 8. Hans says:

  Ja jag tror Linköping tar guldet men FCR flåsar dom i nacken hela vägen. Jag tror nog att att kGFC och KIF Örebro tyvärr åker ur. Är jag säker ? njä det är jag väl inte.
  Linköping måste nog spela med sitt bästa lag hela tiden för att hålla undan. kGFC mot FCR blir en tuff och bra match där bägge lagen måste vinna ju. Hammarby mot Örebro tror jag nog på Hammarby som visade bättre glöd och vilja. Kvitterade i sista minuten det var starkt Tror KIF har gett upp det lite grann ändå. Men det skall spelas om det. Spelare 12 vad tror du om avslutningen på allsvenskan???

  • The Guardian says:

   LFC måste definitivt ställa upp med bästa laget. Det är nu själva ”helvetet” har börjat: varje match är hyperviktig, alla lag måste vinna, det blir kallt, regnigt, blåsigt, dåliga planer osv. osv. Ja, bästa laget i varje seriematch, absolut; problemet är att vi inte vet hur det är med Claudia. Kommer hon tillbaka till nästa söndag?