Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

28 EM-kandidater

28 spelare har blivit uttagna till landslagslägret som hålls senare denna månad. Det blir ingen träningsmatch mot internationellt motstånd utan bara internmatcher. Roligt att se en hel del överraskningar i truppen, väldigt skönt att plötsligt inte riktigt veta vilka som ska bli uttagna så som det har varit de senaste 10 åren. Det är nog också riktigt bra för att motivera de som ligger strax utanför landslaget att fortsätta satsa. För det känns som det att finns ganska många spelare på liknande nivå som en del spelare i denna trupp.

Målvakter
Kristin Hammarström, Kopparbergs/Göteborg FC
Sofia Lundgren, Linköpings FC
Carola Söberg, Tyresö FF
Backar
Emma Berglund, Umeå IK
Amanda Ilestedt, LdB FC Malmö
Sara Larsson, KIF Örebro
Emmelie Konradsson, Umeå IK
Malin Levenstad, LdB FC Malmö
Lina Nilsson, LdB FC Malmö
Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Stina Segerström, Kopparbergs/Göteborg FC
Annica Svensson, Tyresö FF
Sara Thunebro, FFC Frankfurt
Mittfältare och forwards
Johanna Almgren, Kopparbergs/Göteborg FC
Kosovare Asllani, Paris Saint-Germain FC
Lisa Dahlkvist, Tyresö FF
Nilla Fischer, Linköpings FC
Antonia Göransson, FFC Turbine Potsdam
Marie Hammarström, KIF Örebro DFF
Sofia Jakobsson, FC Rossiyanka
Caroline Seger, Tyresö FF
Malin Diaz Pettersson, AIK
Carina Holmberg, Sunnanå SK
Olivia Schough, Kopparbergs/Göteborg FC
Madelaine Edlund, Tyresö FF
Jessica Landström, Djurgårdens IF
Susanne Moberg, Kristianstads DFF
Elin Rubensson, LdB FC Malmö

Vet inte riktigt om man har tänkt testa Emmelie Konradsson som ytterback eftersom hon finns med bland backarna? Tycker plötsligt det skulle vara väldigt intressant att se. Men hon kanske bara hamnade bland backarna av misstag. Hoppas dock inte att det är ett misstag att Nilla Fischer inte är back den här gången. Jag vill fortfarande ha henne på mittfältet.

Äntligen får Jessica Samuelsson chansen igen också. Ytterbackspositionerna är fortsatt ett av de större bekymren, och framför allt vänsterbacksplatsen. Roligt att även Amanda Ilestedt finns med.

Största skrällarna är helt klart Malin Diaz, Olivia Schough och Carina Holmberg. Där tycker jag det är helt klart roligast att Carina Holmberg får chansen efter sin fina säsong i Sunnanå. Jag har bara sett henne spela ett par gånger i år och mot ganska svagt motstånd, men hennes precision i det långa passningsspelet är helt klart imponerande.

Hjälten från sommaren U19-EM, Malin Diaz, är också en liten överraskning. Jag tycker hon har haft det lite tufft och vägt alldeles för lätt i Damallsvenskan mot de bättre lagen. Men det har ganska många i AIK gjort å andra sidan. I en miljö omgiven av landslagsspelare kanske hon får ut mer av sitt spel. Helt klart kul uttagning i alla fall.

Den största skrällen är kanske ändå Olivia Schough som har haft en halvtung säsong med mycket bänknötande under våren i Göteborg. Den tunna truppen under hösten har dock gett henne mycket speltid. Hon har  en hög högsta nivå som jag dock tycker man får se alltför sällan. Kanske är det just det här hon behöver för att blomma ut totalt.

I övrigt är all de välkända namnen med bortsett Lotta Schelin som ska spela klubblags-VM i Japan. Som vanligt saknar jag några spelare. Jag tog ju nyligen ut ett svenskt All-star-lag från Damallsvenskan, därifrån saknas bara Lina Hurtig, Sofie Andersson och Marlene Sjöberg. Jag hade gärna sett samtliga tre få chansen, men framförallt Marlene Sjöberg som jag fortfarande tycker har varit Sveriges bästa ytterback i år. Sedan gillar jag Sofie Anderssons inställning och vinnarskalle, jag tror hon skulle kunna bli en utmärkt måltjuv i landslaget. Och Lina Hurtig blir bara bättre dag för dag… Men de kanske får chansen vid ett annat tillfälle.