9 omgångar spelade


Linköpings FC – Djurgården 11 – 0
AIK  – Umeå IK  2 – 2 
KIF Örebro  – LdB FC Malmö 3 – 4  
Kopparbergs/Göteborg FC – Tyresö FF 0 – 1 
Piteå IF – Kristianstads DFF 2 – 0
Jitex BK – Vittsjö GIK 1 – 2

Här kommer en något sen sammanfattning av den 9:e omgången som förstörde den hyfsat jämna damallsvenska tabellen. I alla fall vad gäller toppen, för i mittenskiktet har det blivit grötigt värre. Djurgårdens pinsamma brakförlust och de tre topplagens segrar var lite tråkiga för seriens skull.

Plötsligt har Tyresö, Malmö och Vittsjö ryckt åt sig en ledning på hela åtta poäng. Det kommer behövas rejäla formproblem hos topplagen för att något annat lag ska kunna blanda sig ikampen om SM-guldet och Champions League-platserna. Men vi såg så sent som förra året flera serieledare darra och tappa rejält. Inget av mittenlagen känns dock som några riktiga vinstmaskiner.

Göteborg var länge det bättre laget mot Tyresö men kom trots fint spel inte till särskilt många heta lägen och föll tillslut tungt. Även Kristianstad missade chansen att haka på täten och fortsätter liksom tidigare säsonger vara riktigt ojämnt. Saknaden var stor efter lagkaptenen och försvarsjätten Sif Atladóttir (matförgiftad) men Piteå gjorde en bra match och deras försvar var desto stabilare denna gång.

Ett mycket virrigt och slarvigt, rent av klantigt Djurgården-försvar mötte ett pånyttfött, resolut och effektivt Linköping ledde och åkte på en av de största förlusterna i Damallsvenskans historia.  I Djurgårdens mål ersattes axelskadade Guðbjörg Gunnarsdóttir av blott 17-åriga Tove Enblom som fick göra sin första Damallsvenska match. Hon gjorde trots resultatet en fullt godkänd insats med tanke på sin orutin. Hon fick dock inte mycket hjälp av det försvar som  innan den här omgången känts som Djurgårdens starkaste lagdel.

Skytteligan:
12 mål  Anja Mittag (Malmö)   
10  Christen Press (Göteborg)
8  Sofie Andersson (Vittsjö)
6  Manon Melis (Linköping), Jennifer Nobis (Piteå), Elin Rubensson (Malmö), Danesha Adams (Vittsjö)  
5  
Madelaine Edlund (Tyresö), Susanne Moberg (Kristianstad)