Algarve: Frågor och svar


Jag ställde i inlägget ”Inför Algarve Cup 2013” några frågor som kändes intressanta och i Algarve fick vi en hel del svar.

Vem blir förstemålvakt? Kristin Hammarström fick full speltid i Algarve och känns i det närmaste klar som förstemålvakt. Sofia Lundgrens skadebekymmer gör det svårt att se att hon ska kunna peta Hammarström nu. Hedvig Lindahl är enda andra utmanare men hon måste nog prestera något utöver det vanliga i sin comeback från korsbandsskadan om hon ska hinna ta tillbaka sin målvaktsplats redan till EM. Carola Söberg fick ingen speltid i Algarve och känns fortsatt bara som en backup, hon är dock en stark sådan.

Håller Nilla Fischer som mittback mot starkt internationellt motstånd? Nilla Fischer höll som bäst när motståndet var som tuffast, nämligen mot USA. Så svaret får bli ja. Bristen på snabbhet visade sig inte heller särskilt ofta. Hon bröt istället för det mesta tidigt och bakom städade en klart snabbare Emma Berglund upp om det behövdes. Hade en helt klart positiv utveckling under turneringen. Pia Sundhage har tidigare nämnt att hon kan även kan tänka sig Fischer och Charlotte Rohlin som mittbackspar. Det skulle förvåna mig oerhört mycket om någon annan än de tre blir förstavalen i EM. Malin Levenstad och Annica Svensson fick bara kortare inhopp i Algarve, Amanda Ilestedt kom inte med i truppen, en småskadad Sara Larsson har inte varit aktuell på något läger, långtidsskadade Linda Sembrant kommer ha för kort tid på sig att visa form och Stina Segerström har också hamnat vid sidan om efter ett återbud till januarilägret. Nilla Fischer är ganska tydligt förstavalet. Emma Berglund har varit riktigt bra i Algarve så Charlotte Rohlin måste prestera på toppnivå under våren för att ta tillbaka sina startplats.

Får vi se några nya alternativ på ytterbacksplats? Sara Thunebro är självskriven på vänsterbacksplats och samarbetet med Antonia Göransson fungerar riktigt bra. Jessica Samuelsson var den enda utöver Thunebro som fick testa på positionen i Algarve. För Pia Sundhage tror jag dock Samuelsson är mer aktuell på högerbacksplats där Lina Nilsson inte riktigt imponerat. Lina Nilsson känns dock fortsatt som Sundhages förstaval men helt säker på sin plats kan hon nog inte vara. Ingen annan än de tre testades så inga nya alternativ med andra ord. Just på högerbacksplats tycker jag dock det finns flera ganska intressanta namn som av samma kaliber som de i Algarvetruppen, t.ex. Göteborgs Marlene Sjöberg och Catrine Johansson samt Linköpings Maja Krantz. Jag tycker personligen att Sjöberg skulle få chansen efter sin lysande säsng förra året, men det känns långt ifrån troligt. Just högerknaten var väl den lagdel som imponerade minst i Algarve och en samspelt högerkant med Götebrogsspelarna Sjöberg och Johanna Almgren hade kunnat vara ett bra alternativ i EM. Annica Svensson fick bara speltid på mittbacksplats i Algarve men känns som en utmärkt truppspelare så hon gör sitt jobb på samtliga positioner i backlinjen, dock känns hon inte riktigt nära startelvan.

Kan någon utmana om Dahlkvists och Segers centrala mittfältspositioner? Det centrala mittfältet med Caroline Seger och Lisa Dahlkvist har känts cementerat sedan i höstas. När nu båda presterade i Algarve så känns sannolikheten att någon annan slår sig in på deras position minimal. Carina Holmberg och Hanna Folkesson visade i sina inhopp att de kan komma in och göra ett bra jobb men startspelare i EM lär de inte bli. Marie Hammarström är rimligtvis den som ligger närmast startelvan om Seger eller Dahlkvist inte kan spela.Det känns kanske inte troligt men det ska bli extra kul att se nykomlingarna Carina Holmberg och Hanna Folkesson försöka. Vem tar chansen på yttermittfältet? De är många som konkurrerar om de två yttermittfältspositionerna så det gäller nog att visa framfötterna ordentligt om man vill in i EMs startelva.

Vem tar chansen på yttermittfältet? Antonia Göransson tog chansen och spelade med största sannolikhet till sig en plats i EM-startelvan. Ett ständigt hot i offensiven turneringen igenom och även bra i försvarsarbetet. Hon var också den enda som riktigt tog chansen. Marie Hammarström ligger nog närmast platsen på högermittfältet men här finns nog fortsatt möjligheter att spela till sig en plats under våren. Johanna Almgren, Susanne Moberg och Emmelie Konradsson är övriga som testades på positionen men ingen av dem gick in och dominerade. En som förhoppningsvis blir aktuell är Therese Sjögran som snart är redo för spel igen efter sin korsbandsskada. Hittar hon tillbaka till storformen så har hon goda chanser att den platsen. Även Sofia Jakobsson kan nog bli aktuell på yttermittfältet om na vill ha en riktigt offensiv startelva.

Vem blir Lotta Schelins kompis? Svaret är Kosovare Asllani. Hon har inte direkt imponerat i PSG den senaste tiden men i landslaget var hon nu bättre än någonsin. Oerhört delaktig i anfallsspelet och inblandad i de flesta av målen. Sofia Jakobsson och Josefine Öqvist känns som enda utmanare när de hittar storformen igen.  Elin Rubensson, som har sett riktigt het ut i Malmö på försäsongen, har inte visat framfötterna på landslagslägren och fick inte ens komma med till Algarve.