Algarve: Truppsummering


Har imponerat
Kosovare Asllani – Jag har aldrig sett Kosovare Asllani så bra under så långa perioder i så många matcher på raken i det svenska landslaget. Hon var inblandad i större delen av de svenska målen och kommer bli väldigt svår att peta från en plats i EM-startelvan. Har lyst av självförtroende och spelat ut ordentligt och även sett starkare ut i duellerna. Delad skytteligavinnare med sina tre mål.
Antonia Göransson – Det har varit lite frågetecken om vilka spelare som ska ta hand om kanterna i EM. Antonia Göransson kommer efter den här turneringen vara given till vänster där hon har glänst ordentligt tureneringen igenom.

Riktigt bra
Caroline Seger – Underbart att se Carline Seger i så fin form igen. Bra i alla matcher både offensivt och defensivt och väldigt delaktig i spelet.
Emma Berglund – Var bra redan förra året, men i år tycker jag hon känns ännu säkrare och tar större ansvar för Sveriges defensiv. Har rakt igenom turneringen känts som den tryggaste i defensiven.
Sara Thunebro – Har trots att hon är matchotränad spelat stabilt hela turneringen. Två vackra mål höjer betyget.

Positiva överraskningar
Lisa Dahlkvist – Jag har varit lite tveksam till Lisa Dahlkvists spel det senaste året men efter en något trevande inledning har hon imponerat. Hårt arbete över hela planen och passningsspelet var på en helt annan nivå mot USA och Norge.
Nilla Fischer – Tveksam var jag också till Nilla Ficher som mittback, men så är efter turneringen känns det klart mer positivt. Hon har för det mesta lyckats väga upp bristen på snabbhet med sin styrka i närkamperna och skicklighet att läsa spelet. Spelade upp sig rejält efter lite tveksamheter i de inledande två matcherna.
Jessica Samuelsson – Tog inte riktigt för sig mot Kina och Island, men visade defensiv klass mot USA och såg ut att ha klart bättre självförtroende mot Norge. Känns trots allt inte helt borta från en plats i startelvan i EM.
Carina Holmberg – Debutant som inte har fått så mycket speltid, men jag ser gära mer. Lugn och trygg med bollen och fint tillslag.
Hanna Folkesson – Ännu en debutant som stod för stabila inhopp. Kan nog växa ytterligare med fler chanser.

Stabila
Lotta Schelin – Har fått en del kritik men jag tycker överlag att Lotta Schelin har gjort en bra turnering. Drar som alltid på sig tät bevakning och skapar ytor åt andra med sina löpningar. Ett ständigt hot i djupled och överlag hårt jobb för laget. Sista touchen satt inte klockrent.
Kristin Hammarström – Känns inte helt trygg vid fasta situationer, och spelet med fötterna har inte varit helt lysande. Har ändå gjort mycket bra med många viktiga utrysningar, några räddade fri lägen och snabba och precisa utkast..
Malin Levenstad – Kom in mot Island och Kina nära Sverige dominerade stort och sattes inte på några svåra prov men det hon gjorde gjorde hon bra.

Kan bättre
Lina Nilsson – Har inte varit riktigt het vare sig i defensiven eller offensiven. Behöver nog lyfta sig i nästa landskamp för att inte tappa den plats i startelvan som har känts ganska given tills nu.
Sofia Jakobsson – Matchoträningen har lyst igenom och till sommaren får vi nog se en Sofia Jakobsson i ett helt annat slag.
Marie Hammarström
 – Sliter hårt och gör mycket nyttigt men har saknat det lilla extra. Vänsterfoten var inte riktigt lika vass som vanligt vid inlägg, hörnor och frisparkar.

Ojämna
Annica Svensson – Har inte fått mycket speltid. Gjorde ett starkt inhopp mot USA, men ett lite mer tveksamt mot Norge.
Johanna Almgren – Har blandat och gett lite under turneringen och har ännu inte fått ut hela sitt register under Sundhages ledning.
Susanne Moberg – Jobbar hårt och gjorde sitt första landslagsmål, men saknar lite snabbhet för att ta nästa kliv och bli given i truppen.
Emmelie Konradsson – Tog inte chansen fullt ut, lite för svag i närkampsspelet. Visade dock stundtals upp fint passningsspel.

Fick inte chansen.
Olivia Schough
– Fick bara spela några minuter i slutet av USA-matchen det är väl inte riktigt rättvist att bedöma henne efter det.

Carola Söberg – Bänkad hela turneringen