Anderlecht – Ajax 1-1


Anderlecht har blivit något av en mardrömsmortståndare för Ajax i BeNe-League denna säsong. I höstas föll man klart hemma och idag lyckades man bara få 1-1 trots stort spelövertag i omgång 15 av 24. Det var en hel del potentiella VM-spelare på planen, främst i Ajax, men ingen som direkt glänste.

Ajax dominerade stort i matchen igenom men än en gång visade laget stor ineffektivitet framför mål. Chanserna saknades inte då man ganska ofta lyckades spela sig igenom Anderlecht-försvaret men avsluten var ofta bedrövligt dåliga och oftast tog man alldeles för lång tid på sig och krånglade till det för mycket i motståndarnas straffområde. Anderlecht backade hem och satsade på kontringar och var klart nöjdast med poängen.

För Ajax innebar förlusten att man tappade ytterligare på Standard Liège i kampen om guldet, sex poäng skiljer nu mellan lagen. Man har heller inte längre saken i egna händer vad gäller att bli bästa holländska lag och ta en Champions League-plats då man med en match mer spelad bara har två poäng till godo på Twente. Anderlecht är näst bästa belgiska lag, på 6:e plats i tabellen.

Matchen 5 främsta
1. Diede Lemey (Anderlecht) – Ajax-spelarna gjorde det visserligen oftast ganska enkelt för blott 18-åriga Lemey i hemmamålet men hon gjorde också en del fina räddningar.
2. Pauline Crammer (Anderlecht) – Den landslagsmeriterade franska anfallaren fick mest syssla med defensivt jobb. Fick en målchans och gjorde det som Ajax-spelarna inte kunde, nämligen sätta in boll i mål med ett distinkt avslut. 1-0 (66′)
3. Marlous Pieëte (Ajax) – Hade blivit matchens lirare om hon inte hade sumpat så många fina målchanser. Skapade dock mycket också för sina medspelare från sin högerkant.
4. Tessel Middag (Ajax) – Vann mycket boll och fördelade bollarna bra i sin ganska defensiva roll på mittfältet.
5. Desirée van Lunteren (Ajax) – Stabil insats också av van Lunteren på mittfältet och hon satte det viktiga kvitteringsmålet som åtminstone räddade en poäng i toppkampen. 1-1 (80′)

Höjdpunkter samt intervjuer med bl.a. målsumpare nummer 1 Eshly Bakker