Årets comebacker i Damallsvenskan


För årets mest efterlängtade comeback för många står förstås Marta. Den föredetta UIK-spelaren och numera mångdubbla WPS-mästaren kommer åter bjuda den svenska publiken på underhållning, denna gång i Tyresö FF. Marta är självklart en drömvärvning för Tyresö men även övriga lag får säkert en liten del av kakan i form av ökade publikintäkter.

AIK gör comeback i Damallsvenskan efter en säsong i Norrettan. Förra gången man tog steget upp, 2007 klarade man kontraktet med nöd och näppe för att sedan satsa stort året efter och nå en fin fjärde plats.  Satsningen dog dock ut och 2010 slutade man sist. I år har man satsat ungt och verkar bygga för framtiden, återstår dock att se om man överlever den tuffa första säsongen. I AIK gör Finlands landslagsback Maja Saari  comeback i damallsvenskan efter en säsong i norska ligan. Hon spelade tidigare i Umeå IK.

Fler andra utländska spelare gör också comeback i damallsvenskan efter spel i andra ligor. Lisa De Vanna, som för övrigt var starkt delaktig i AIKs fjärdeplats 2008, ska i år med sin snabbhet och snabba anfallskolleger dra motståndarförsvaren sönder och samman med sitt Linköping. Kristianstad välkomnar islandska landslagsmittfältaren Katrin Ómarsdóttir tillbaka och hon kommer säkert bli en viktig pjäs på Kristianstads centrala mittfält även denna gång. Skottlands landslagsspelare Ifeoma Dieke, som tidigare spelat i bl.a. just Kristianstad kommer denna gång spela för lokalkonkurrenten Vittsjö.

Manon Melis och  Pernilla Nordlund hann inte lämna damallsvenskan innan det blev comeback. Manon Melis USA-drömmar sprack under vintern men det blir i alla fall lite miljöombyte och spel i Linköping i fortsättningen. Finska Pernilla Nordlund ratades först från fortsatt spel i UIK men nu erbjuds hon kontrakt fram till sommaren p.g.a. skadebekymmer i truppen.

I Umeå gör också Emma Åberg-Zingmark comeback. Den talangfulla mittfältaren som tog en paus från fotbollen är passningsskicklig och har bra blick för spelet. Hon var viktig för Umeå redan säsongen 2010 och håller hon samma klass eller har utvecklats än mer så blir det ett riktigt bra nyförvärv för UIK.

Caroline Näfver, som varit mamma-ledig ser ut att göra comeback i KIF Örebro som har en del skadebekymmer i backlinjen.

Flera spelare är på väg tillbaka från skada.Några, som Stina Segerström och Sarah Storck, har redan klarat av sina comebacker mot tuffaste motstånd i Champions League. Bland övriga spelare som är på väg tillbaka kan nämnas Linköpings mittfältare Tilda Heimersson, KIF Örebros målvakt Nina Fellbrant, LdB Malmös back Christina Øyangen Ørntoft, Josefin Johansson i Piteå  och Kristin Carlsson i Jitex.

 

,