Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Årets damallSVENSKA 11:a

Eftersom Marina Pettersson Engström blev ensam svenska i årets all-star-lag kommer här på begäran en helsvensk 11:a med de svenska spelare som gjort störst intryck på mig under året.

damallsvenska_11anMålvakt: Det fanns inget givet svenskt förstaval i år. Både Kristin Hammarström (Kopparbergs/Göteborg) och Hedvig Lindahl (Kristianstads DFF) har gjort stabila säsonger men jag väljer ändå Malin Reuterwall (Umeå IK) som har gjort det riktigt bra under sin första säsong som förstemålvakt. Hon har dessutom aningen högre räddningsprocent än sina mer namnkunniga landslagskollegor. när hon vågar och tar för sig ännu mer så kommer hon bli ännu bättre.

Försvar: Marina Pettersson Engstöm (KIf Örebro) tar förstås plats även i den svenska 11:an. Hon har varit på rätt plats vid rätt tillfälle hela säsongen och levererar vassa frisparkar och hörnor med högerfoten. I mittförsvaret får hon sällskap av brytsäkra Alexandra Nilsson (Umeå IK) som jag tycker är årets andra utropstecken på mittbackssidan. Mycket stabil säsong och landslagsklass även på henne.

Charlotte Rohlin (Linköpings FC) har gjort en stabil säsong liksom Mia Carlsson (Kristianstads DFF). Amanda Ilestedt (LdB FC Malmö) har tagit ytterligare ett kliv och både hon och Malin Levenstad (LdB FC Malmö) har växt under hösten. En positiv överraskning på mittbackssidan är också Maria Synnerdahl (KIF Örebro)

Att vänsterbackspositionen ska gå till Magdalena Ericsson (Linköpings FC) känns ganska givet. Nu är konkurrensen inte direkt mördande där men Ericsson har gjort en imponerande första säsong i Linköping. Säker i defensiven och bra på att fylla på i offensiven. Lite hårdare konkurrens är det då på högerbacksplatsen där jag tycker tre spelare har gjort ganska jämnbördiga säsonger. Det handlar om Jessica Samuelsson, Lina Nilsson och Marlene Sjöberg där Sjöberg ändå vinner på att hon levererar lite mer poäng framåt. Årets utropstecken på positionen tycker jag nog annars att Jasmin Nejati (Umeå IK) är.

Mittfält: Här fanns det också en hel del ganska jämnstarka alternativ. Caroline Seger (Tyresö FF) är nog ändå den spelare som jag tycker har presterat på den högsta nivån hela säsongen. Även Josefin Johansson (Piteå IF) har varit väldigt jämn och bra hela säsongen och har dessutom gjort en hel del mål. Bra både defensivt och offensivt.

Marie Hammarström (Kopparbergs/Göteborg FC) har gjort en bra säsong även om jag kanske ändå förväntat mig aningen mer. Hon har dock till skillnad från många andra i laget gjort en hel del mål och några har dessutom varit snygga och helt avgörande. Har dessutom gjort fler assist än de två som den totalfallerade assistligan visar. Efter en superb höst kommer också Therese Sjögran (Kopparbergs/Göteborg FC)med i 11:an. Efter att fått agerat inhoppare större delen av våren har hon under hösten visat toppform och levererat den ena briljanta passningen efter den andra.

Elin Magnusson (KIF Örebro) är kanske den som var närmast att ta en plats. Hon har också varit riktigt bra hela säsongen. Bra säsonger också av Hanna Folkesson (Umeå IK)  och Emma Sjödahl (Vittsjö GIK). Några andra som jag tycker varit positiva överraskningar är Julia Wahlberg (Jitex BK), Julia Karlenäs (Mallbacken) och Sofie Ahlberg (Mallbacken)

Anfall: Höstens utropstecken på anfallssidan är utan tvekan Stina Blackstenius (Linköping) och hennes målstim mot slutet av säsongen för henne ända in i årets svenska 11:a. Konkurrensen är i kanske inte mördande bland de svenska anfallarna i damallsvenskan även om det finns gott om framtidsspelare. Lina Hurtig (Umeå IK) känns given till den andra platsen efter att ha blivit bästa svenska i skytteligan och gjort några riktiga toppmatcher.

Marija Banusic (Kristianstads DFF) och Jenny Hjohlman (Umeå IK) var de som närmast konkurrerade om platserna. Samtliga fyra nämnda anfallare har levererat lite ojämnt under året. Även Clara Markstedt (Piteå IF) har stundtals varit riktigt bra men gjort för få mål och det samma gäller Elin Nilsen (Vittsjö GIK) och Sofie Andersson (Vittsjö GIK). Elin Rubensson (LdB FC Malmö) var också ett alternativ på flera positioner men hon har fått starta ganska få matcher och inte gjort ett enda mål i årets serie.