Årets viktigaste landskamp


Lördag 18.00 (TV12) är det dags för VM-kval borta mot Skottland. Det är årets viktigaste match för landslaget och den klart tuffaste matchen i detta kval. Trots bortaplan går dock Sverige in i matchen som favoriter och Skottland har egentligen ingen press på sig, vilket kanske gör det hela ännu tuffare. Sverige behöver minst pavgjort för att ha fortsatt bra utgångsläge och det bör vi kunna fixa, men då krävs en bra insats.

Skotskorna har sina vassaste namn i offensiven och det är helt klart något att se upp med. Numera USA-baserade Kim Little står för spelskickligheten i laget och ska inte tillåtas dominera och kombinera med snabba Lisa Evans och kvicka Jane Ross. Även den skotska backlinjen är duktig men varken snabb eller kvick och det bör vi kunna utnyttja. Framförallt vill jag se ett Sverige som dominerar och ser till att pressa och stressa skotskorna så att de knappt får något spel värt namnet.  Jag tror vi har goda möjligheter att dominera på mittfältet och jag hoppas få se Caroline Seger och mittbackarna plocka ner formastarka Kim Little på jorden igen.

Lotta Schelin tycks få sällskap av Therese Sjögran i anfallet även den här gången, även om hon och Kosovare Asllani (troligtvis i den offensiva centrala mittfältsrollen) säkerligen kommer att skifta position en hel del. Med tanke på att Sjögran spelar centralt så får troligtvis Hanna Folkesson åter förtroende på vänsterkanten. Till höger finns det ett antal alternativ där sett till form Sofia Jakobsson, Emmelie Konradsson och Malin Diaz alla känns som tänkbara, jämnstarka men väldigt olika alternativ. Misstänker att Jakobsson ligger bra till.

Nilla Fischer får troligtvis Emma Berglund bredvid sig i backlinjen istället för Linda Sembrant. Det kan nog vara klokt att få in den snabbheten trots Sembrants fina form. Jag hoppas också man väljer snabbhet i form av Elin Rubensson på en av kanterna som ytterback. Jag vill ju gärna se mer av Magdalena Ericsson i landslaget men just det här är kanske inte rätt match att få en plats i startelvan för första gången. Sara Thunebro är det troliga valet men Annica Svensson är inte helt ute ur leken och skulle kännas lite tryggare. Hedvig Lindahl i mål förstås.