Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Asllani till Linköping, men Samuelsson lämnar

Kosovare Asllani lämnar Manchester City och flyttar tillbaka till Sverige för spel med Linköpings FC. Kontraktet är på 2,5 år. En väldigt stark värvning förstås, Asllani har ju varit en av landslagets absolut bästa spelare den senaste tiden.

Det blir intressant att se i vilken position man kommer att använda henne. Jag tycker ju hon är bäst centralt som offensiv mittfältare eller släpande forward men det vore ju synd om hon skulle peta Tove Almqvist från den positionen när hon nu haft en så fin vår. Men det är förstås bra med konkurrens på positionen när nu Irma Helin ser ut att bli borta under hösten också.

Man lär ju inte flytta Marija Banusic som central forward så en plats på kanten kan ju också vara aktuell eller kanske rent av som den lite offensivare centrala mittfältaren bredvid Neto nu när Asllanis defensiva spel blivit så bra.

Intervju i Sveriges Radio:

En som kommer att lämna Linköping är Jessica Samuelsson och hon kommer inte bli helt lätt att ersätta förstås. Oklart vilken klubb hon går till. Hon är dock förstås väl värd en utlandsflytt efter många starka damallsvenska säsonger.

Linköping får nu bygga om defensiven helt när Samuelsson och Eriksson flyttat och Janni Arnth finns på skadelistan. Arnth är väl dock förhoppningsvis snart tillbaka. Det är nog ändå skönt att ha spelare som Maja Kildemoes och Kristine Minde som man kan stoppa in var som helst i startelvan.

18var till Asllani till Linköping, men Samuelsson lämnar

 1. Karin says:

  Som vi länge misstänkt! Kul!

 2. Karin says:

  Med Kosse alltså

 3. The Observer says:

  ….och gladast är…….Rosengård?

 4. Ingmar says:

  Vet inte om de är gladast, min personliga åsikt är att Asllani är en betydligt bättre och större värvning än Seger. Så 1-0 till LFC där.

  Sedan det här med Jessica Samuelsson. Ett gigantiskt avbräck. Nu sätts Björkegren på prov: hur vill han ställa upp startelvan, hur vill han spela? Blir avgörande för utgången av hösten 2017 med CL, DA och SC.

  • The Observer says:

   Tror inte att varken Seger eller Asllani gör andra lag skräckslagna. Då var nog till och med Rosengårds värvning av Schelin vassare.

   Samuelsson är större förlust än Eriksson. I Rosengård Ilestedt större förlust än Berglund. Störst förlust båda lagen sammantaget var Martens, tätt följd av Samuelsson. Apropå att tappa spelare – stora skräcken för Linköping – att tappa Neto – har inte hänt än. Det vore en förlust i nivå med att förlora Marta.

   Skulle nog ändå säga att styrkeförhållandet totalt sett mellan LFC och FCR är tämligen oförändrat sedan DA gjorde uppehåll.

   • Ingmar says:

    Oförändrat, i stort, mellan LFC och FCR.

    Tänker dock på LFC i CL, där har man nu tappat, under 2017 (för att inte tala om jmf med 2016). Gäller också FCR.

    Never name the well you won’t drink from; åtminstone inte ett dygn innan fönstret stänger; ja, det är den stora skräcken (vore tacksam). 🙂

    • The Observer says:

     Hmmm, det där med brunnen var djup(!)sinnigt….. Själv tänkte jag mer på When the shit hits the fan.

 5. Anonym says:

  Våra 2 toppklubbar har givit upp alla tankar på CL-titeln, hur ska man annars tolka värvningar av spelare som har svårt att ta en startplats i Europeiska stor (? ) klubbar. Kommer säkert att göra nytta i DA men till vilken kostnad? Dock kan man kanske förstå Lfc Kisse är fortfarande en bra internationell spelare ( men vem ska man bänka ?) Men hur fn tänker Fcr ? Unga spelare borde fly den klubben illa kvickt……

  • Henrik S. says:

   Lyon får väl åtminstone ses som en storklubb, vilken klubb ska annars göra det?? Att inte platsa där innebär ju knappast automatiskt att man är en svag värvning… Förhoppningsvis är det två spelare som kan öka intresset för lagen hos både media och publik.

   • The Observer says:

    Tror nog också att ”namnen” kan öka intresset och publiktillströmningen, åtminstone ett tag. Visst kan Seger göra nytta – om hon höjer tempot, är offensiv och inte dräller med bollen och visst kan Asllani göra nytta – om hon jobbar defensivt som i EM och hennes instick offensivt lyckas. Frågan är bara om de fixar det?

  • Ingmar says:

   Ja, de två svenska storklubbarna förlorar stort mot de utländska/europeiska nu. Och det går fort. Tragiskt.

   Men jag är säker på att Sv. Fotbollsförbundet tittar på detta… eller är jag?

 6. Anonym says:

  Utan ett vettigt TV-avtal som genererar pengar och synlighet så är det svårt att konkurrera med övriga Europa, om ens då nu när storklubbarna verkligen har vaknat.

  • The Observer says:

   ….och utan ett skapligt befolkningsunderlag (som gör det kommersiellt intressant att satsa pengar) och ett sammanhållet långsiktigt arbete från förbund, intresseorganisationer och klubbar – kan man kanske tillägga?

 7. Hans says:

  Spelare12 om du skulle vara Peter Gerhardsson vilket lag skulle du tagit ut nu till kvalmatchen mot Danmark ? Blir det några nya spelare och kanske ett nytt spelsystem ?? Med tanke på EM får Sverige vara beredd att åka på däng igen. 😫

  • spelare12 says:

   Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag skulle göra, det är en svår situation. En del nya spelare absolut, men kanske inte ändra för mycket i den defensiva organisationen. Offensivt har det ju inte fungerat på flera år så där kan han ju mixtra lite mer.

 8. Svenneberka says:

  Damfotbollen behöver pengar! Snabbt! Annars halkar den efter ännu mer.
  SvFF måste ta sitt ansvar och fördela om pengarna. Plocka från herrarna som får en klart betydande del och ge större bidrag till damklubbarna. Där utbildningen sker.
  EFD har visat sig var en ursvag organisation som satsar på fel saker. Dom ger ingen hjälp till klubbarna och bidrar inte med något.
  Det har höjts röster efter fiasko-EM att unga spelare måste få tillgång till bättre tränare. Fine!
  Men vem ska betala dessa tränare?
  Klubbarna har inte råd. De flesta kämpar och försöker hålla sig strax ovanför konkursens brant. De klarar på sin höjd av sin egen dagliga verksamhet.
  EFD ”kräver” att alla elitlag ska ha ett F19-lag! Fine!
  Men vem ska betala deras långa resor runt halva Sverige?
  Ekvationen går helt enkelt inte ihop.
  SvFF måste ge bidrag till klubbar i damallsvenskan och Elitettan om Sverige i fortsättningen ska ha ett landslag värd namnet.