Avgörandets stund i VM-kvalet


De närmaste dagarna avgörs VM-kvalet för Europas del. De sju gruppsegrarna går till VM. Fyra tvåor ska till playoff och spela om ytterligare en plats i VM. De två högst rankade lagen lottas mot de två lägstrankade lagen. Vinnarna i de mötena möts sedan i playoff-final.

För Sverige väntar två matcher i Göteborg där VM-biljetten ska säkras. Bosnien-Hercegovina på lördag (15.30) och Skottland på onsdag (18.00). Skottland måste vinna med mer än 3-1 (eller med 3-1 och se till att ha bättre målskillnad) för att skicka Sverige till playoff. Se den svenska truppen.

Pia Sundhage om läget i truppen:

Grupp 1
Tyskland kommer förstås säkra förstaplatsen i gruppen. För Ryssland gäller det att se till att främst besegra Kroatien borta (ska även möta Tyskland hemma) för att ha chans att bli en av de bästa tvåorna.

Grupp 2
Spanien har gått som tåget i grupp 2 men har två ganska svåra bortamatcher kvar mot Tjeckien och Rumänien. Italien är bara tre poäng efter och har enkla hemmamatcher mot Estland och Makedonien. Tvåan i gruppen kommer gå till playoff.

Grupp 3
Schweiz har redan vunnit gruppen. För Danmark finns en chans att fixa en playoff-plats men då krävs det att Ryssland, Finland och Ukraina/Wales misslyckas.

Grupp 4
Sverige kommer att vinna gruppen om man inte blir överkörda av Skottland på hemmaplan. Skottland kommer att gå till playoff.

Grupp 5
Norge behöver bara ta poäng av Albanien för att fixa gruppsegern och det gör man förstås. Holland på andraplatsen är mycket nära playoff även om man ska möta Portugal (h) och Norge (b). En seger på de båda matcherna och saken är klar.

Grupp 6
England är redan klart för VM. Wales och Ukraina gör upp om andraplatsen och möts i Ukraina i sista omgången. Segraren går troligtvis till playoff. Spelar de oavgjort så är det nog kört. Fördel Ukraina.

Grupp 7
Frankrike kommer att vinna gruppen om man tar mer än en poäng mot Finland som man möter i de båda avslutande matcherna vilket man med största sannolikhet gör. Finland går till playoff om man tar poäng i båda matcherna. Tar man poäng i något av mötena finns också en bra chans. Vid förlust är det kört om Österrike vinner sina matcher hemma mot Ungern och Kazakstan. Då passerar man Finland men får ändå svårt att nå playoff p.g.a. dålig målskillnad.

Troliga gruppsegrare
Tyskland, Spanien, Schweiz, Sverige, Norge, England och Frankrike

Playoff-läget
Det troliga scenariot är alltså att Skottland och Italien enkelt tar sig till playoff. Sedan är det lite krångligare och det kan bli målskillnadsaffärer. Holland har just nu bäst läge och kommer troligtvis att fixa det. Fjärde lag är troligtvis vinnaren i mötet mellan Ukraina och Wales. Vid oavgjort i den matchen är det Ryssland som har läge då det ”bara” krävs seger borta mot Kroatien. Finland kan förstöra för trion Ukraina/Wales/Ryssland genom att ta poäng i ett av mötena med Frankrike och inte förlora för stort i det andra mötet. För Danmark gäller alltså att Ryssland/Ukraina/Wales/Finland misslyckas. Österrike har samma utgångsläge som Danmark fast med klart sämre målskillnad.