Biljettpriser


I Danmark pågår en debatt om det ska vara gratis eller inte att gå på matcher i den högsta damserien, 3F Ligaen. Taastrup FC är en av klubbarna som först i år har börjat ta betalt och det kostar nu 25kr (ca 28 svenska kronor) att gå på matcherna. Nu spelas det dock inte alls på samma nivå i den danska ligan som i Damallsvenskan, bortsett när topplagen möts . Klubbarna har trots fritt inträde eller låga priser svårt att locka åskådare och publiksiffor under 100 är inte ovanligt.

De flesta klubbarna i Damallsvenskan tar mellan 80-100kr för vuxna. De som sticker ut är Piteå och Tyresö som tar 120kr för vuxna för sittplats. 120kr tar även Vittsjö vid de hetaste matcherna, annars är det 80 kr som gäller. Personligen tycker jag att priserna här hemma börjar bli väl höga och jag tycker verkligen att man åtminstone bör hålla sig under hundralappen. Damallsvenskan har bortsett vid en del derbyn och när Marta kommer på besök ändå svårt att locka besökare och de höga priserna lockar knappast så många nyfikna extra-åskådare. Med tanke på hur relativt liten del av klubbarnas intäkter som kommer just från entré-priserna så bör man nog tänka både en och två gånger innan man höjer ytterligare.

Piteå IF planerade i våras att höja priset från 100kr 150 kronor vilket måste sägas var väl optimistiskt tänkt av klubben. Kritiken från besvikna Pite-bor lät inte vänta på sig och man sänkte priset till 120kr. Även det känns dock väl högt. Klubben angav den ansträngda ekonomin som skäl till höjningen. Efter halva serien hade man i år tappat över en tredjedel av åskådarna jämfört med förra säsongen och även om det ju så klart kan ligga en del andra faktorer bakom det (det usla vädret under våren t.ex.) så har säkert biljettpriset spelat en viss roll. Så frågan är väl om man tjänat något över huvudtaget  på att höja priset eller bara lyckats skapa mindre folkfest och mindre publikexponering för sina sponsorers reklam.

 

,