Bra spridning på elitlagen 2016


2016 är det kanske bättre spridning än någonsin på elitlagen i detta avlånga land. Det är förstås bra att så många som möjligt av Sveriges talanger har ett elitlag inom rimligt avstånd för att kunna satsa ordentligt på fotbollen. Östersunds DFF och Sundsvalls DFF har täppt igen det stora hålet som fanns i södra/mellersta Norrland för ett par säsonger sedan och Växjö DFF och IFK Kalmar har satt sydöstra Sverige på fotbollskartan igen.

,

Ett svar till “Bra spridning på elitlagen 2016”

  1. Det finns ändå påtagliga ”vita fläckar” på kartan, inte minst i Sydsverige och i de stora landskapen Väster- och Östergötland samt Småland. Östergötland har förvisso sitt Linköpings FC, men sedan är det tunt. Än har inte de ihärdiga försöken från klubbar som IFK Norrköping DFK och Smedby AIS lett till något damelitlag i den klassiska fotbollsmetropolen Norrköping. I Västergötland är det bara Holmalunds IF som i år spelar i Elitettan och som är enda ljuspunkten i landskapet – om man nu inte vill räkna in Kopparbergs Göteborg FC som en äkta västgötsk klubb i Damallsvenskan.

    Det är snudd på skandal att inte Borås, med sina fina fotbollstraditioner, har ett allsvenskt damlag. Det närmaste vi har kommit hittills är hädangångna Dalsjöfors GoIF, som dock försvann under uppseendeväckande former säsongen 2011.

    I Småland är det f.n. två städer, Kalmar och Växjö, som tävlar om att bli först med att berika fotbollssverige med ett allsvenskt damlag. Det kan bli en spännande kamp att följa de närmaste åren. Fast det gäller nog att sno på – vem vet vilka storstilade planer som smids i landskapets största stad, Jönköping?