Brøndby IF – Linköpings FC 1-1

Brøndby IF kämpade ner Linköpings FC med en ny fin försvarinsats och 1-1 gör att man går vidare med 2-1 totalt och möter FFC Frankfurt i semifinal. Ologiskt sätt till hur spelet har sätt ut i de båda kvartsfinalerna men ändå välförtjänt då man fått ut allt av sitt lag med uppoffrande försvarspel och utnyttjande av de få chanserna i offensiven.

Brøndby fick en drömstart när Emma Madsen redan i den 6:e matchminuten nickade in 1-0 (6′) efter hörna. Hon fick obegripligt stå helt fri framför precis framför mål och kunde utan att ens behöva gå upp i en duell säker nicka in bollen.

Det höll för övrigt på att bli mål redan innan hörnan men Katie Fraine hann backa tillbaka och peta ut Theresa Nielsens inlägg som höll på att leta sig in i bortre krysset. Det var egentligen Brøndbys enda riktigt heta chanser bortsett möjligtvis någon kontring i andra halvlek när LFC jagade segern.

Ledningsmålet gav förstås hemmalaget energi och matchen var ganska jämn inledningsvis. Linköping tog dock över kommandot allt mer och pressade på rejält sista kvarten av första halvlek. Den psykologiskt viktiga kvitteringen kom också strax före paus när Mariann Gajhede Knudsen dunkade in 1-1 (44′).

I andra halvlek kom Brøndby knappt över mittlinjen och ett ledningsmål för Linköping hängde i luften när det bl.a. radades upp hörnor. Brøndby försvarade sig dock tappert och skickligt och med lite tur och motståndarnas brist på skärpa i avsluten lyckades man hålla undan.

Ett par svaga moment i försvarsarbetet och ineffektiviteten gör alltså att Linköping blir utslaget. Vad gäller ineffktiviteten kan man ju tala om tillfälligheter men för Linköping börjar det bli en oroande trend som har hållit i sig sedan i höstas. Det var ju just ineffktiviteten som var min enda oro vad gäller Linköping i mitt ”Inför”-inlägg.

Chanser saknades dock inte för…Jonna Andersson brände ett friläge… det bortdömda målet efter en knuff i ryggen på försvararen kunde lika gärna blivit godkänt…Magdalena Ericssons skott såg ut att leta sig in i mål men touchade stolpe ut…Gajhedes snedträff när hon dribblat sig igenom hela försvaret eller hennes andra skott som gick strax utanför krysset…och sedan den där bollen som räddades på mållinjen i slutsekunderna…

Jag kan ändå känna att det blir för få överraskningar i Linköpings offensiva spel. Man saknar lite positionsbyten, att någon back löper i djupet någon gång eller att någon annan Mariann Gajhede bryter mönstret lite, särskilt när man dominerar så stort ocjh motståndarna backar hem. Mest oroande för Linköpings del är kanske ändå att Pernille Harder just nu inte känns riktigt het runt straffområdet, jag fick lite samma känsla av det jag såg av henne i Algarve Cup.

Matchens 5 främsta
Det var ovanligt solklart vilka fem som skulle ta plats här denna gång.
1. Theresa Nielsen (Brøndby IF) – Den rutinerade högerbacken var inte bara en jätte i försvaret utan var också den enda som lyckades låsa fast bollen lite i offensiven där hon också ordnade lagets båda hörnor.
2. Mariann Gajhede (Linköpings FC) – Den enda som bröt mönstret i första halvlek då hon var inblandad i det mesta och bästa av Linköpings anfallsspel. Kvalitet i kvitteringsmålet och det var nära ytterligare mål.
3. Simone Boye Sørensen (Brøndby IF) – Jag har varit inne på det förut här på bloggen, Simone Boye Sørenesen är på väg att bli en riktig världsback.
4. Kristine Minde (Linköpings FC) – Växte rejält i andra halvlek när hon gång på gång tog sig runt på högerkanten och matade in inspel och inlägg.
5. Katrine Abel (Brøndby IF) – Lite av försvarsspelets svaga länk egentligen men räddade bl.a. ett friläge. Borde ha satts på större prov men Linköpings avslut träffade sällan målet.