Champions League: Inför 16-delsfinalerna


I veckan är det äntligen dags för svenskalagen att gå in i UEFA Women’s Champions League. Första mötet i 16-delsfinalerna spelas tisdag till torsdag med returer nästa vecka. De lag jag tror går vidare i fet stil.

27/9  16.00  MTK (Ungern) – LdB FC Malmö 
26/9  15.00  ŽFK Spartak Subotica (Serbien) – Kopparbergs/Göteborg FC
Varken Malmö eller Göteborg bör ha några problem att ta sig vidare till nästa omgång. Både MTK och Spartak har visserligen inlett sina inhemska ligasäsonger övertygande men dessa ligor ligger fortfarande på en helt annan nivå en den svenska. På sin hemmaplan kommer de dock säkert streta emot bra men jag tror ändå på ganska klara svensksegrar både hemma och borta.

Övriga nordiska lag
BIIK (Kazakstan) – Røa IL (Norge)
Glasgow City (Skottland) – Fortuna Hjørring (Danmark)
PK-35 (Finland) – Olympique Lyon (Frankrike)     Eurosport 2, onsdag 26/9 16.oo
Stabæk Fotball (Norge) – Brøndby IF (Danmark)
Stjarnan (Island) – Zorkiy (Ryssland)
PK-35 drog nitlotten och kommer inte ha någon chans mot Lotta Schelins regerande mästarlag Lyon. Här gäller det bara att hålla nere siffrorna. Røa bör besegra BIIK över två matcher men på bortaplan kan det säkert bli tufft. Man ska nog se upp för BIIKs nigerianska anfallare Emueje Ogbiagbevha som är en målskytt av rang. Fortuna Hjørring har en lite lurig motståndare i Glasgow City som i helgen säkrade ytterligare en skotsk titel. Över två matcher tror jag ändå Fortuna drar det längsta strået. En av omgångens mest intressant möten är det helnordiska mellan norska Stabæk och danska Brøndby. Jag förväntar mig två jämna matcher mellan två bra lag. Stabæk visade trots förlust upp fint spel mot bra motstånd i helgen men Brøndby har en jämn, stark och samspelt trupp. Om jag jag ska tippa tror jag ändå på en knapp norsk seger. Isländska ligatrean Stjarnan har hyfsade chanser mot ryska Zorkiy som nog ändå får ses som favoriter. Laget innehåller en mängd landslagsspelare från diverse länder men främst från Ryssland och Ukraina. Stjarnan har inte så många landslagsspelare men många som ligger nära. Här gäller det att få ett bra resultat hemma och spela smart borta i Ryssland. Hoppas på en liten mini-skräll från isländskorna.

Några som kan gå långt
Unia Racibórz (Polen) – VfL Wolfsburg (Tyskland)   Eurosport, torsdag 27/9  16.00
FC Zürich (Schweiz) – FCF Juvisy (Frankrike)
Standard Liège (Belgien) – Turbine Potsdam (Tyskland)
FC Barcelona (Spanien) – Arsenal LFC (England)
ADO Den Haag (Holland) – FC Rossiyanka (Ryssland)
Inget av dessa erkänt starka lag har fått något riktigt strykgäng i lottningen men bör alla gå vidare. Wolfsburg vet vad som väntar då man redan på försäsongen mötte Racibórz. Den gången blev det oavgjort, men nu i skarpt läge höjer sig nog tyskorna, som som jag ser som en av turnerings huvudfavoriter, till klar seger. FC Zürich och Standard Liège har också hyfsade lag men Juvisy och Potsdam ska bara vara för bra. Barcelona mot Arsenal kändes som ett riktigt intressant möte vid lottningen. Tyvärr har inte Barcelona imponerat särskilt hittills på säsongen så Arsenal bör gå vidare ganska komfortabelt. Lite skrällvarning finns ändå om Barcelona skulle visa sig från sin bästa sida. Kanske finns det också lite skrällvarning i mötet mellan ADO Den Haag och Sofia Jakobssons och Linnea Liljegärds Rossiyanka. Holländskorna tappade många bra spelare under sommaren men har nu hämtat in några utländska förstärkningar även om det inte handlar om några världsstjärnor. Rossiyanka har inte förstärkt lika mycket som jag hade väntat men jag tror ändå de fixar avancemang med det lag de har.

Övriga
Olimpia Cluj (Rumänien) – SV Neulengbach (Österrike)
Birmingham City LFC (England) – ASD Bardolino Verona (Italien)
SFK 2000 Sarajevo (Bosnien) – Sparta Prag (Tjeckien)
Apollon LFC (Cypern) – ASD Torres (Italien)
Ett av de jämnaste mötena kommer nog bli det mellan Italiens ligatvåa Bardolino Verona och Englands tvåa Birmingham City. Svensklaget Verona med Maria Karlsson och Stephanie Öhrström kommer säkerligen ge Birmingham en hård match men engelskorna får ses som favoriter. Hoppas ändå på ”svensk” seger. Det andra italienska laget, Sassari Torres, har bra läge att gå långt i turneringen då man fått en gynnsam lottning. Apollon är dock ett lag som satsar på Champions League och har en hel del utländska landslagsspelare i truppen. Jag tror ändå Torres tar hem det över två matcher. Slutligen tor jag att de årligt återkommande Champions League-lagen SV Neulengbach och Sparta Prag lyckas besegra sina i sammanhanget relativt svaga motståndare även om Olimpia Cluj nog kommer ge österrikiskorna en match om det.

Här finns lottningen till 8-delsfinalerna