Cupfinal: Linköping – Kristianstad 2-1


Linköpings FC är cupmästare för fjärde gången efter att ha besegrat Kristianstads DFF med 2-1 när Svenska Cupen 2013/14 avgjordes ikväll. En välförtjänt seger för hemmalaget som var bättre under större delen av matchen. Publik: 1223

Matchen rivstartade och Marija Banusic satte redan i matchinledningen 0-1 (3′) iskallt mellan benen på Katie Fraine i LFC-målet. Susanne Moberg snodde enkelt bollen av Charlotte Rohlin och chippade läckert bollen till Banusic. Ett hastigt uppvaknande för Charlotte Rohlin i sin comeback men hon repade sig snabbt och stod sedan för en stabil insats tillsammans med danska nyförvärvet Janni Arnth i mittlåset.

Linköping behövde dock inte vänta länge på kvitteringen då Fridolina Rolfö skickade in bollen med vänster till 1-1 (6′) bara minuterna senare. Kanske lite för lätt vid stolpen innanför Hedvig Lindahl. Rolfö inledde matchen lysande och var inblandad i mycket men försvann lite under matchens gång.

Linköping fortsatte att trycka på men Lindahl spelade upp sig rejält efter målet och gjorde ett par riktigt vassa reflexräddningar som höll liv i matchen. Efter ett tag fick dock Kristianstad bättre kontroll på matchen och höll oavgjort halvleken ut.

I andra halvlek tog Linköpings skickligare passningsspel ut sin rätt och Kristianstad orkade inte riktigt hålla uppe spelet. Kvarten in på halvleken sätter Mariann Gajhede 2-1 (58′) på en målvaktsretur. Någon slutforcering från KDFF blev det inte utan Linköping kunde kontrollerat spela av matchen.

Portugisiska Claudia Neto stod för en fin debut i Linköping och tog klockrent över den roll som nu skadade Renée Slegers haft i laget med lugnt och skickligt passningspel och fin teknik. Pernille Harder var som vanligt bra men har ändå en bit kvar till den absoluta toppformen.

Annars var det många unga svenskor som stod för fina insatser. Alice Nilsson fick i sista stund hoppa in som mittback istället för viktiga Sif Atladóttir. Där gjorde hon en mycket fin insats med relativt lite rutin då hon ju annars mest håller till som ytterback eller defensiv mittfältare. Mycket bra match även av mittbackskollegan Mia Carlsson.

Kul också att se F19-landslagets Olivia Welin visa klass på mittfältet även om hon tröttnade en del. Nyligen landslagsuttagna Marija Banusic visade mycket vilja och jobbade hårt för laget men vare lite för ensam i offensiven och lyckades inte riktigt fullt ut med sina nummer.

I Linköping stod Magdalena Ericsson för en en stark insats tillsammans med Jonna Andersson på vänsterkanten som de dominerade totalt. Ericsson visade fint passningsspel med många bra uppspel medans Jonnan Andersson tog löpning på löpning i djupled.