Dags att ta sats mot nya Damettan


I helgen kör division 1-serierna igång för sista gången i nuvarande form. Nästa år införs en ”superetta” för damerna som för tillfället endast benämns ”Damettan”.  De 24 lagen som nu spelar i Norrettan och Söderettan ska minskas ner till 14 i den nationella serien.

Det känns underbart att vi äntligen får se en ”superetta” även för damerna och förhoppningsvis leder till att de lag som i fortsättningen tar klivet upp i Damallsvenskan har bättre förutsättningar att stanna kvar. Sveriges bästa  unga talanger som i många fall spelar i division 1 kommer också få bättre matchning i denna serie.

Nytt för i år är också att de två främsta lagen i Norrettan respektive Söderettan får kvalspela mot de två främsta i den andra serien om att nå Damallsvenskan. Jag vet inte riktigt varför man väljer att införa detta det sista året, jag har aldrig riktigt tyckt om serier där seriesegraren inte flyttas upp direkt.  Men det har under många år klagats på att serierna är ojämna och att Söderettan är betydligt starkare än Norrettan, så det är väl en kompromiss för det. Just i år tycker jag dock att serierna känns hyfsat likvärdiga.

Det gäller för lagen att vara bland de sex främsta i vardera division 1-serie för att garanteras en plats  i Damettan. Av dessa 12 lag flyttas alltså 2 lag upp till Damallsvenskan övriga 10 går till Damettan.  Två lag flyttas som vanligt ner från Damallsvenskan.  Då har vi alltså 12 lag. Två till ska vi ha:

De nio division 2-segrarna gör upp om tre platser till ett slutkval. Där kompletteras de av den bästa sjuan från division 1. Alltså det sjunde lag i Norrettan och Söderettan som tagit flest poäng. Jag tycker att det kanske vore på sin plats att ha ett kval mellan de båda sjuorna också för rättvisans skull. Har de samma poäng gäller målskillnad i första hand och sedan antal gjorda mål. Det bästa sjunde-laget får sedan möta ett av de tre division 2-lagen där segraren i ett dubbelmöte når Damettan. De båda andra division 2-lagen möts också i dubbelmöte om den sista platsen till Damettan.