Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvensk omstart

Redan idag drar Damallsvenskan igång igen med en tidigarelagd match (Mallbacken-Umeå) från den 15:e omgången. Den 12:e omgången som annars ligger närmast startar på söndag. Det har ännu inte hunnit hända så mycket i trupperna under sommaren men vi kommer nog få se ett flertal nyförvärv den närmaste tiden. Här kommer några korta tankar om lagen inför hösten.

1..Tyresö FF (27p) – Hittills obesegrade i serien och har en överlägsen målskillnad. Känns kanske aningen stabilare än främsta konkurrenten LdB FC Malmö men har stundtals haft svårt att få hål på motståndarna. Har fått ett intrressant tillskott på målvaktssidan i amerikanskan Ashlyn Harris. Fler truppförändringar är nog att vänta innan sommarens transferfönster stänger, kanske får vi t.ex. se Caroline Graham Hansen i klubben redan under hösten. Sedan ska det bli väldigt kul att se Linda Sembrant tillbaka i spel efter sin korsbandsskada. Jag tror att Tyresö lyckas försvara sitt guld.

2. LdB FC Malmö (24p) – Visade i säsongsfinalen att man inte tänker ge upp guldet utan fight. Så många nyförvärv är nog inte att vänta nu under sommaren. En defensiv spelare av högsta klass skulle nog behövas för att utmana fullt ut i Champions League. Offensivt har man gott om alternativ. Frida Nordin tvingas lämna klubben efter att inte fått förtroende efter sin långa skadeperiod. Hon fortsätter i LB07 i Elitettan. Jag tror att Malmö får svårt att ta guldet men om skyttedrottningarna Manon Melis och Anja Mittag får upp sina målsnitt, om Ramona Bachmann får ut fler poäng av sitt stundtals bländande spel och om Therese Sjögran visar fortsatt EM-form så finns helt klar möjligheten.

3. Linköpings FC (22p) – Gjorde en överraskande bra vår med tanke de stora spelarförändringarna och den föryngring klubben genomgått. Avslutade våren med fem raka segrar där bl.a. den imponerande matchen mot LdB FC Malmö (3-1) finns med. Den enda förlusten kom borta mot Tyresö och är inte så mycket att säga om. Försvaret har varit säkert och det ska det förstås vara med så många landslagsspelare på de defensiva positionerna. Anfallsspelet hänger lite för mycket på Pernille Harder och en vass straffområdesspelare hade nog behövts för att ha minsta chans att utmana topp 2. Man var på jakt efter rumänska Laura Rus men hon valde danska Fortuna Hjørring och vårens testspelare Jovana Damnjanovic gick till Wolfsburg. Återstår att se om man har något annat på gång och om Wolfsburg även redan nu under sommaren köper loss Nilla Fischer. Det skulle självklart försvaga laget ytterligare. Jag tippade Linköping som sexa, men jag tror nog det blir minst en fjärdeplats nu.

4. Kopparbergs/Göteborg FC (20p) – Har lovat defensiva nyförvärv då man ju har det ganska tunt just på de defensiva positionerna, inte minst efter Camille Levins långtidsskada. I övrigt saknas ju också långtidsskadade Johanna Almgren men de offensiva positionerna har man dock lite fler valmöjligheter. Har slarvat bort alla möjligheter till allsvenskt guld genom att spela för många oavgjorda matcher. Fortfarande favorit till tredjeplatsen.

5. KIF Örebro (16p) – Några stora nyförvärv är inte att vänta hos vårens positiva överraskning KIF Örebro med tanke på klubbens ekonomi. Truppen är ganska tunn och man har inte råd med för många skador. Två av klubbens och Sveriges absolut största talanger är dck redan korsbandsskadade.  Det handlar om Linda Hallin samt nyförvärvet Michelle de Jongh som precis har anslutit till truppen från Mariestads BoIS. Med en av vårens hetaste spelare, Sarah Michael, åter tillbaka efter sin skada så bör man inte ha några problem att fixa nytt kontrakt.

6. Umeå IK (14p) – Har stundtals spelat riktigt fin fotboll under våren men inte fått så bra utdelning i poäng. Saknar förstås korsbandsskadade Emma Berglund men Hanna Folkesson, som missade EM p.g.a. skada kommer finnas tillgänglig igen under hösten. Offensiven har spetsats till med finskan Emmi Alanen. Behöver inte oroa sig för nedflyttning utan kan nog sikta på att nå topp 5.

7. Vittsjö GIK (14p) – Kommer nog in i höstsäsongen med hyfsat självförtroende efter att ha avslutat våren med tre raka segrar. Jag hoppas få se Ifeoma Dieke tillbaka i spel under hösten. Det lär ju behövas med tanke på att Mandy van den Berg nu är skadad. I övrigt hade man nog lite högre förväntningar på anfallstrion Jane Ross, Sofie Andersson och Elin Nielsen som jag trodde skulle göra lie fler mål än de gjort. Det blir också intressant att följa brasilianskan Ketlen Wiggers som anslöt i slutet av vårsäsongen. Kommer nog hamna runt just plats sju även i sluttabellen.

8. Kristianstads DFF (13p) – Lite av vårens besvikelse där stora skadeproblem har ställt till det och försvaret har läckt rejält. Bytte väldigt många spelare inför det här året och kanske får man ihop det lite bättre under hösten. I anfallsspelet finns stor potential och spelare som Margrét Lára Viðarsdóttir, Marija Banusic och Josefine Öqvist kommer nog bara bli bättre och bättre under hösten. Bör kunna blicka uppåt i tabellen. Skulle behöva en riktigt stark defensiv mittfältare.

9. Jitex BK (11p) – Jag har svårt att se att Jitex skulle ha pengar till några nyförvärv utan man får nog klara sig med de spelare man har. Finska Annica Sjölund hann komma igång strax före EM och kommer nog bli väldigt viktig för laget. Precis som förra året har man under våren saknat en stor målskytt. Jag trodde mycket på Mimmi Löfwenius innan säsongen men det har bara blivit två mål hittills. Kanske kliver hon fram under hösten. Fridolina Rolfö är en annan som man gärna vill se blomma ut ordentligt. Minna Meriluoto blir som vanligt viktigt i målet. Jag tror nog att Jitex kommer fixa kontraktet.

10. Piteå IF (9p) – Har haft en stabil defensiv men en inte alldeles för produktiv offensiv under våren. Har spelat bra mot topplagen men inte fått med sig så mycket poäng mot jämnstarka lag. Mittbacken Faith Ikidi var kanske vårens bästa spelare i hela serien. Har i övrigt satsat mer än vanligt på svenska talanger där mittfältaren Emilia Appelqvist och anfallaren Annina Wede nu har anslutit. Har en bra bas att stå på för framtiden men hade kanske behövt någon mer rutinerad anfallare för att få fart på målskyttet. Clara Markstedt har varit ett litet utropstecken under våren och om hon bara kan börja få lite mer utdelning för sitt hårda slit så ska man nog kunna fixa nytt kontrakt. Jag tror att Piteå lyckas hänga kvar.


11. Mallbackens IF (8p) – Har gjort en klart godkänd vårsäsong med den trupp man har. Får klara sig utan korsbandsskadade mittbacken Maija Saari hela hösten, ett tungt avbräck. Julia Karlenäs och Emmie Johansson är tillbaka från skador. Amerikanskorna Blakely Mattern (mittback) och Jessica Shufelt (mittfältare/anfallare) ska hjälpa till att rädda kontraktet. Jag tror dock att det blir svårt och man får spela i Elitettan nästa år..

12.Sunnanå SK (3p) – Har redan 6 poäng upp till strecket och det ska oerhört mycket till för att laget ska fixa nytt kontrakt med tanke på hur man spelat under våren. Har haft väldig otur med skador och försvarsspelet har inte hållit allsvensk klass, långt därifrån. Jagar nu utländsk förstärkning till både försvar och anfall och där måste man pricka helt rätt. Det positiva från våren är ändå att man vet att man i sina bästa stunder kan dominera spelet mot motståndarna även om man bara lyckats i korta perioder. Man kan säkert göra en bättre höst än vår men jag tror inte att det räcker för nytt kontrakt.

2var till Damallsvensk omstart