Damallsvenska 11:an 2014


Då var det dags att presentera årets 11:a med de spelare som imponerat och leverat mest och bäst under säsongen. Som vanligt ganska tuffa val på många positioner men här är resultatet:

damallsvenska_11an_2014Målvakt
Kanadensiska Stephanie Labbé blir mitt förstaval som målvakt i hård konkurrens med Hedvig Lindahl också gjort en mycket stark säsong. 10 nollor på 19 matcher blev det för Labbé och det är riktigt imponerande. Jag har knappt sett ett enda svagt ingripande från hennes sida på hela säsongen. Hedvig Lindahl hade 9 nollor på sina 17 matcher och har haft stor del i Kristianstads framgångar i år. De båda har stått i en klass för sig på målvaktssidan i år.

Försvar
På högerbacksplatsen var det jämnt mellan några kandidater men valet föll till slut på Marlene Sjöberg som gjort ännu en stark säsong. Ofta väldigt bra mot starkaste motstånd där hon tar stort ansvar i laget. Bra både offensivt och defensivt. En kandidat som sällan får de stora rubrikerna är Maja Krantz som också gjort en riktigt bra säsong och var kanske Linköpings bästa spelare under våren. Lina Nilsson har också gjort en bra säsong men kanske imponerat mest i landslaget. På vänsterbacksplats är konkurrensen lite svagare vilket gör att jag tycker Ali Riley känns ganska given på den positionen. En av de snabbaste ytterbackarna som gärna hakar på i offensiven där hon gör en hel del assist.

Given på mittbacksplats är Marina Pettersson Engström efter en ny mycket stark säsong. Oerhört lugn och trygg, brytsäker och passningsskicklig. Även ett offensivt vapen med sina frisparkar och hörnor. Gör aldrig en dålig match. Lite hårdare då om den andra mittbacksplatsen men valet faller på Mia Carlsson som jag tycker har gjort en mycket bra och stabil säsong. Råstark ledare i det starka Kristianstad-försvaret. Bra säsong också av Faith Ikidi även om hon kanske inte varit riktigt lika dominant i år. Jitex Emily Zurrer och Göteborgs Sabrina Viguier har också gjort en del vassa matcher. Eskilstunas Vaila Barsley inledde säsongen strålande men en skada höll henne borta hela hösten.

Mittfält
Två riktiga grovjobbare vill jag hylla på årets mittfält. Linköpings Mariann Gajhede blir bara bättre och bättre för varje år. Tvekade om hon ens skulle spela inför den här säsongen men det valde hon lyckligtvis att göra. Tar alltid jobbet i defensiven och är alltid på rätt plats, säker i passningsspelet, fyller även på i offensiven och orkar alltid längre än alla andra. Írena Martincová ger verkligen ”fighting spirit” ett ansikte. Kanske lite mer kantig i sin spelstil än Gajhede men jobbar oerhårt i 93 minuter både defensivt och offensivt och har varit mycket viktig som sammanhållande länk på KIF Örebros mittfält.

Offensiv spets på mittfältet blir Rosengårds Ramona Bachmann som som vanligt stundtals har bjudit på stor show. Med tanke på hur mycket boll hon har och hur dominant hon är i en del matcher så borde man kanske kunna önska fler fler mål och assist från hennes sida. Sammantaget ändå en mycket bra säsong av schweiziskan.  Överlägsna varningsligavinnaren Lucie Martincová har också varit bra men de många varningarna drar ändå ner betyget. Pålitliga Rosengårdstrion Therese Sjögran, Katrin Schmidt och Sara Björk Gunnarsdóttir levererade bra ännu en säsong och var alla nära en plats i 11:an. Under sommaren kom Maren Mjelde och Claudia Neto till Damallsvenskan och båda har stundtals imponerat stort under hösten.

Anfall
Anja Mittag är förstås självskriven i anfallet efter en ny mycket bra säsong. Solklar etta i skytteligan med 21 mål på 20 matcher men också delad etta i assistligan även om man även i år ska ta assistligan med en nypa salt. Mittag har inte alltid varit så dominant i spelet och har gjort en och annan blek insats men målen trillar in ändå och hon har avgjort en rad matcher där Rosengård inte fått spelet att stämma fullt ut.

Tvåa i skytteligan och delad etta i assistligan blev Göteborgs Manon Melis och med det platsar förstås också den snabba holländskan i 11:an. Hade en rejäl måltorka under sommaren och början av hösten men är ett konstant hot för motståndarna med sin snabbhet. Kan bli effektivare. Det var hårt mellan flera spelare om den tredje platsen i anfallet men valet föll på Linköpings Fridolina Rolfö. Det började lite trevande ute på kanten under våren för Fridolina Rolfö men sedan blommade hon ut i Linköpings anfall. Dominant i många matcher och oerhört svår att ta bollen ifrån. Borde ha gjort aningen fler mål.

Tuffast att peta från anfallet var Göteborgs Sara Lindén som imponerat stort i år och slutade trea i poängligan. Spelade med stort självförtroende under våren men skadan under sommaren förstörde lite av hösten men många precisa passningar och skarvar har det blivit under säsongen.  Bästa svenska i skytteligan, Umeås Jenny Hjohlman, och KIF Örebros vänsterytter Ogonna Chukwudi är två andra som också har gjort bra säsonger. Även Pernille Harder har haft en bra säsong med 10 mål på de 14 matcher hon spelade. Jane Ross har avgjort många matcher för Vittsjö.