Damallsvenskan 2014: Omgång 1


Inför: Damallsvenskan 2014 drar igång under söndagen. Den första omgången ser ut att i hög grad kunna gå i bortafavör då samtliga bortalag nog får ses som favotiter på förhand. Nu tror jag dock inte att det kommer bli enbart bortasegrar, för flera av hemmalagen har helt klart chansen. Rosengård och Umeå känns som de mest givna vinnarna mot AIK respektive Jitex.

Jag tror också att Linköping har goda möjligheter till tre poäng men Piteå borta är lurigt och utan Pernille Harder blir det ännu tuffare. Vittsjö kan nog ta poäng mot ett icke samspelt Göteborg men föll nyligen klart mot laget i en träningsmatch i Göteborg. Göteborg är dock vanligtvis inte samma lag på bortaplan.

Tyresö brukar inte ha det helt lätt mot Kristianstad men kommer ändå vara favoriter. Naturgräset kan bli problem för laget som bl.a. saknar skadade Marta och Caroline Seger. Slutligen har Eskilstuna United klara möjligheter att ta poäng av KIF Örebro på ren energi i hemmapremiären och debuten i högsta serien. KIF Örebro som ju dessutom saknar sin skyttedrottning Sarah Michael. Ingen match i omgång 1 TV-sänds.

Livescore på svenskfotboll.se

13/4 12:30 AIK  – FC Rosengård  0-4
0-1 Anja Mittag (’10), 0-2 Sarah Mellouk (’34), 0-3 Ramona Bachmann (’81),  0-4 Kathleen Radtke (’88) – Publik: 466
Lisa Ek, Lina Nilsson och Elin Rubensson saknades i Rosengård och det gjorde att 15-åriga stortalangen Sarah Mellouk finns chansen från start. Hon tackade för förtroendet och blev målskytt. AIK saknade förutom Maija Saari (på väg tillbaka från knäskadan) även sin tänkta skyttedrottning Emma Lundh som också åkt på en skada, oklart hur allvarlig ännu.

13/4 14:00 Vittsjö GIK – Kopparbergs/Göteborg FC  0-5
0-1 Manon Melis (’24), 0-2 Melis (’45 +1), 0-3 Melis (’50), 0-4 Sara Lindén (’59), 0-5 Annica Sjölund (’88) – Publik: 485
Drömstart på säsongen för Göteborg och Manon Melis är ingen överdrift. Melis gjorde tre mål i tävlingsdebuten för sin nya klubb. Inget lag har tidigare gjort fem mål i Vittsjö i Damallsvenskan. Vittsjö får nog hoppas på att Ifeoma Dieke (haft nya skadeproblem) snart är tillbaka i laget och styr upp backlinjen.

13/4 14:00 Piteå IF – Linköpings FC   1-0
1-0 Pauline Hammarlund (’48) – Publik: 1049
Piteå stod för årets första lilla skräll när man trots stundtals hårt tryck från motståndarna Linköping vann med matchens enda mål. Laget visade att man även i år har en mycket stark defensiv trots att just defensiven till stora delar är utbytt sedan förra året. Som vanligt en stor match av Super-Ikidi i backlinjen men utsedd till Piteås bästa spelare blev målvakten Hilda Carlén i sin damallsvenska debut. Landslaget nästa? Segerskytten Pauline Hammarlund spelade ju för övrigt i just Linköping förra säsongen.

13/4 14:00 Jitex BK – Umeå IK  0-1  
0-1 Hanna Sandström (’81) – Publik: 423
Jitex kämpade tappert men föll ändå till slut. UIK har hittat en ny matchvinnare i 18-åriga inhopparen Hanna Sandström som ju nyligen också kom in och avgjorde i Svenska Cupen.

13/4 15:00 Kristianstads DFF – Tyresö FF  2-0 
1-0 Marija Banušić (’1), 2-0 Olivia Welin (’79) Publik: 858
Tyresö gav en försmak av vad för slags lag klubben kommer att ha till sommaren då man kom med en startelva utan Marta, Boquete, Seger, Klingenberg, Press och Engen. De fyra förstnämnda har skadeproblem medans Press och Engen precis kommit tillbaka från landslagsuppdrag. Det var förstås en klar försvagning av laget. Kristianstads stora talanger, Marija Banušić och Olivia Welin, avgjorde matchen med varsitt mål. Banušić fick kliva av med lätt skadekänning i andra halvlek.  

14/4 19:00 Eskilstuna United – KIF Örebro   2-0
1-0
Kim Arodin (’78), 2-0 Felicia Karlsson (’87) – Publik: 1853
United fick en önskestart på den damallsvenska premiären inför storpublik i april. Tidigare KIF Örebro-spelaren Kim Arodin samt snabba inhopparen Felicia Karlsson sänkte motståndarna i derbyt, eller det närmaste derby lagen kommer i alla fall. Eskilstuna United missade även en straff i matchen.


4 svar till “Damallsvenskan 2014: Omgång 1”

 1. Tycker att Jitex borde ha fått med sig minst ett poäng, då laget helt klart var minst lika bra som Umeå idag. Umeå hade absolut nästan inga målchanser alls i hela matchen, borträknat två bra i slutet, samt målet. Skotten på mål i statistiken var tämligen vilseledande, då min bortgångna mormor skulle hunnit ta dem, och det gäller båda lagen.

  Ganska roligt att se att 18-19 åringarna i Jitex kunde hantera ett lag som hade ett par landslagsspelare på planen, och inte ge dem pardon. Bortsett från bollinnehavet och målet, som faktiskt kom lite från ingenstans, så lyckades Umeå endast skapa två tämligen bra chanser, och det var allt de mäktade med att göra. Så även om det kan tyckas att Umeå vann rättvist på grund av detta, så skulle jag inte ligga sömnlös, om matchen slutat lika. För Umeå var antingen väldigt bleka, eller så gjorde Jitex en bättre match än vad man såg. Kanske fanns det inslag av båda teorierna.

 2. Rosengård = 8 utländska spelare i startelvan
  Örebrpo 6
  Vittsjö 5
  Linköping 4
  Tyresö 4
  Eskilstuna 4
  Kopparberg 3
  Piteå 2
  Jitex 2
  Umeå 2
  Kristianstad 2
  AIK 1

  Detta är så många utländskaspelare som startade i första omgången,

  • Aningen färre utländska spelare än jag hade trott, fast Jitex hade 1, Kristianstad 3 och Örebro 7. Intressant att många av lagen med flest utländska spelare förlorade sina matcher.

 3. faktiskt inte alls så många som jag trodde heller !! Örebro 7st var oväntat ?