Damallsvenskan 2015, omg.13


2015-08-14 19:30 FC Rosengård – Vittsjö GIK  2-2 
(3’ Emma Berglund 50’ Sara Björk Gunnarsdottir, straff – 44’ Jane Ross, 48’ Antonia Göransson)
Skadebekymren börjar helt klart ställa till det för Rosengård och man tappade för första gången någonsin poäng i en seriematch mot Vittsjö. Därmed bjöd man också åter in Eskilstuna och Linköping i guldstriden om de gör sitt jobb i den här omgången. Vittsjö-poängen var dessutom oväntat rättvis då man bjöd på fint kollektivt förvsarsspel. Hade man haft bättre kvalitet i sina omställningar hade man vunnit matchen. Snygga skott i mål av Jane Ross och Antonia Göransson och en högst tveksam straff för Rosengård, se klippet nedan:


2015-08-16 14:00 Piteå IF – Kopparbergs/Göteborg FC  4-0 
(29’ June Pedersen , 35’ Hanna Pettersson, 45’ Pedersen, 85’ Hammarlund)
Piteå kom snabbt tillbaka från 0-5-förlusten mot Linköping och krossade istället Göteborg. Redan i halvtid stod det 3-0, något som kanske inte direkt speglade matchbilden då Göteborg skapade ett par riktigt heta läge tack vara fina inlägg av Elin Rubensson. June Pedersen dock slå frisparkar i mål från halva plan två gånger om efter att Fanny Lund hamnat helt fel i Göteborgsmålet och inte heller fått någon hjälp av hemmaförsvaret som tillät bollarna studsa i straffområdet och in i mål.

I andra halvlek kunde Piteå kontrollera matchen och tack vare sin fina organisation och kollektiva försvarsspel lyckades Göteborg aldrig få något rejält tryck mot hemmamålet. Ny imponerande laginsats av Piteå som nu kanske spelade bort Göteborg från kampen om Champions League-platserna.

Matchens 6 främsta
1-4 Backlinjen (Piteå) – Faith Ikidi har efter sommaren inte imponerat lika mycket som i våras men nu var hon åter urstark och felfri. Mittbackskollegan Emelie Lövgren växer för varje match och spelar med allt större självförtroende. En del oskicklighet av motståndarlaget låg visserligen bakom June Pedersens båda mål men hennes vänsterfot fortsätter att skapa stora problem för motståndarna. Lena Blomkvist byttes in tidigt när Ronja Aronsson fick skadekänningar och raderade ut Manon Melis.
5-6 Innermittfältet (Piteå) – Jag har ifrågasatt Emilia Appelqvists status som landslagsspelare men mot Göteborg visade hon verkligen landslagsklass med stort jobb på mittfältet och riktigt bra både defensivt och även offensivt med en snygg assist, Det samma kan sägas om outtröttliga Josefin Johansson som ALLTID tar jobbet både defensivt och offensivt.

Hela hemmalaget gör dock en utmärkt insats med exempelvis en ny riktigt vass reflexräddning av Hilda Carlén och ett nytt mål av Pauline Hammarlund som tar henne upp i skytteligaledning igen.

June Pedersens märkliga mål:


2015-08-16 15:00 Mallbackens IF Sunne – AIK  1-0 
(45’ Broström, straff)
En spelmässigt mycket jämn match där AIK inledde piggast och skapade en del fina lägen. Mallbacken kom dock tillbaka i slutet av halvleken och fick i halvlekens slutskede en lite omdiskuterad straff när Elin Bragnum tacklade Madelen Janogy i straffområdet. Min känsla, till skillnad från kommentatorns och AIK-försvaret, var att bara Janogys fötter var på bollen men jag kan inte ens efter att ha sett reprisen tio gånger vara säker, så döm själva av klippet nedan. I andra halvlek hade AIK svårt att koma igenom Mallbackens stabila försvar och kunde oavsett inte överlista skickliga Jennifer Falk i målet.

2015-08-16 16:00 Umeå IK – Eskilstuna United  1-2
Ganska jämn match också i Umeå där hemmalaget inledde piggt och radade upp hörnor. Sedan tog Eskilstuna ledningen och även över spelet. Även i andra halvlek inledde hemmalaget piggt och skapade åter flera hörnor. Denna gång fick man också utdelningmen efter mål var det åter Eskilstuna som tog över spelet och i slutskedet fick man även in segermålet. UIK mäktade bara med två skott på mål under hela matchen och segern för bortalaget kändes till slut rättvis.


2015-08-18 19:30 Kristianstads DFF – KIF Örebro  uppskjuten
Vilans IP var inte spelbar p.g.a. ett antal fåror i planen orsakad av dålig dränering. Det ska förstås inte få hända och man borde självklart även ha försökt åtgärda det tidigare än någon timme före matchstart.

Lisa Dahlkvist fanns för övrigt inte med i KIF Örebros startelva och jag blev lite orolig att hon var på på flyget till Paris eller Montpellier där rykten placerat henne den senaste tiden. Det ska dock röra sig om en muskelkänning från senaste matchen och hon ska förhoppningsvis vara spelklar igen till helgen.


2015-08-19 19:30 Linköpings FC – Hammarby IF  3-0
(9’ Pernille Harder, 43’ Harder, 82’ Emma Lennartsson)
Bara en kort kommentar ikväll. Kassaskåpssäker seger för Linköping som fortsätter att visa upp ett mycket stabilt försvarsspel samtidigt som Pernille Harder och Stina Blackstenius härjar vilt i offensiven. Hammarby kom nästan ingenstans i sina anfallsförsök och segersiffrorna speglar matchen väl.


16 svar till “Damallsvenskan 2015, omg.13”

 1. Också var Sällströms ledningsmål precis i mitten av den andra halvan bortdömt. Det var självklart Vittsjös bästa match under hela säsongen. FCR spelade inte dåligt men Vittsjö kämpade tills slutsignalen och fulltförtjänade sin poäng. En 3-1 Vittsjö seger borde ha varit rätt resultat trots att FCR kanske skapade flest chanser.

 2. Jag har ofta klagat på en annan spelare för filmningar, men Bachman tar nog priset. Skäms Bachma. Skäms Rosengård. Skäms Lovisa, du stod rakt bakom och borde nog ha sett vad som egentligen hände.

 3. En horribelt dömd straff där man frågar sig hur man som domare kan missa att se att Bachman slänger sig när hon har passerat målvakten. Synd och skam på en så duktig fotbollsspelare som Ramona.

 4. Usch vilken vidrig filmning, klart värsta jag sett i år och pinsamt att en världsspelare som Bachmann sjunker så lågt. Att förstärka när motståndare obstruerar är förvisso också ’fel’ men inte i närheten av att kasta sig när det inte förekommer kontakt som Bachmann gör här. Oerhört svagt av domarteamet och synd om Vittsjö, extra illa då varje poäng kan vara helt avgörande i den jämna toppstriden.

 5. Trist att notera att både Eskilstuna, Rosengård och kanske även Mallbacken fick ’bonuspoäng’ den här omgången p g a domarmissar. Nu får LFC ännu mer press på sig i hemmamötet mot ett Hammarby som kommer försvara sin poäng med alla medel då man annars riskerar bli avsågade i tabellens botten.

 6. Det behöver inte vara kontakt för att döma straff. Det räcker om domaren ansett att målvakten försökt fälla spelaren. Se på reprisen var målvakten har sin vänstra hand, den övre handen.

  • Den regeln skulle jag vilja ha länk på, känns som det skulle va MINST 2-3 straffar åt båda lagen i nästan alla matcher om målvakternas intentioner (hur man nu kan veta det) ska kunna bestraffas. För mig är det tydligt att amatör har rätt och att Bachmann fumlade med bollen, fick den för långt från sig och tog chansen att fuska sig till en straff.

 7. Just det anonym titta på reprisen så ser du att Bachman petar bollen för långt för att hinna upp den, då väljer hon att kasta sig var målvakten är eller var hon har sin hand spelar ingen roll eftersom hon inte påverkar löpvägen för anfallande spelaren mot bollen.

 8. Läs Regel 12 i spelreglerna. Notera även att jag inte påstått att det var rätt att döma straff, utan endast försökt förklara hur domaren kan ha resonerat. Domaren har för övrigt inte tillgång till alla repriser.

  • Säger igen att målvakten hindrar inte på något vis löpvägen för anfallande spelare och där finns ingen kontakt, då kan ingen domare på något sätt förklara hur man kan döma straff. Notera även domarens position vid tillfället. Vi som har sett repriserna kan väl åtminstone komma överens om att Ramona Bachman har gjort sig skyldig till en av de grövsta filmningar som damallsvenskan någonsin har sett. Låt oss säga att ditt, mitt, eller ngn annans lag hade råkat ut för det som Vittsjö gjorde, vad hade du tyckt då? Har inte läst regeln du hänvisar till, men om det skulle vara så då har Martin rätt 2-3straffar per match. Minst.

 9. Direkt frispark
  En direkt frispark tilldöms motståndarlaget om en spelare begår
  någon av följande sju regelbrott på ett sätt som av domaren anses
  vara oaktsamt, vårdslöst eller utfört med överdriven kraft:
  • sparkar eller försöker sparka en motspelare
  • fäller eller försöker fälla en motspelare
  • hoppar mot en motspelare
  • angriper en motspelare
  • slår eller försöker slå en motspelare
  • knuffar en motspelare
  • tacklar en motspelare
  En direkt frispark tilldöms också motståndarlaget om en spelare begår
  någon av följande tre regelbrott:
  • håller fast en motspelare
  • spottar på en motspelare
  • avsiktligt berör bollen med händerna (med undantag av målvakten
  innanför hans eget straffområde)

 10. Tillägg till föregående: Straff döms för samma förseelser som ger direct frispark utanför straffområdet

  • Fast du kan inte påstå att Vittsö-keepern gjorde sig skyldig till vare sig oaktsamhet, vårdslöshet eller något annat. Hade hon velat ’klippa’ Bachmann hade hon gjort det, nu höll hon klokt nog tillbaka i satsningen och därför blev filmningen solklar. Hur domaren resonerade lär vi aldrig få veta men den mest troliga anledningen var att hon såg Bachmann gå omkull efter att ha tagit sig förbi målvakten och då antog att denne hade obstruerat henne vilket alltså INTE var fallet.

 11. Men så synd om Linköping då,,,, att Hammarby kommer att kämpa med allt de har mot Linköping för att mallbacken fått en felaktig straff med sej,som de inte skulle gjort det annars då, eller?? Årets mest solklara straff som inte blåstes var fällningen av en mallbackenanfallare i slutskedet vårmatchen mot Linköping så det är kanske så att över en säsong så jämnar sånt ut sej. So stop crying,,,,är man stjärna så har man lite svårt att stå ibland,,,