Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2015: Omg. 17

2015-09-05 15:00 FC Rosengård – KIF Örebro  2-1
(19’ Bélanger, 62’ van de Ven – 17’ Lehtinen)
Efter en ganska jämn och oavgjord första halvlek kunde Rosengård säkra en välförtjänt seger i andra halvleken där man var det klart bästa laget. Laget har dock fortsatt svårt att skapa lägen och fyra skott på mål under hela matchen är inte direkt imponerande även om Örebro som vanligt stod för en bra arbetsinsats. Kanadensiska nyförvärvet Josée Bélanger  har snabbt hittat sin plats i laget och stod för matchens prestation när hon på egen bröt igenom försvaret och satte kvitteringen.

2015-09-05 15:00 Kristianstads DFF – Hammarby IF  1-0
(24’ Guehai)
En jämn första halvlek där Kristianstad tog ledning halvägs in. Därefter tog Hammarby över spelet men förmådde inte att skapa särskilt mycket.  Segern borde snarast varit större för hemmalaget som radade upp farliga chanser i början av andra halvlek.  Välförtjänt seger för Kristianstad som hade högre kvalitet i de avgörande lägena både i offensiven och defensiven. Hammarby hade klart flest på mål men kändes ändå sällan farliga. Kristianstad tog med segern ett rejält kliv bort från botenstriden. Blott 180 personer vågade sig till Vilans IP som var spelbar denna dag.
Matchens 3 främsta
1. Alice Nilsson (Kristianstads DFF) – Utmärkt match som balansspelare där hon var väldigt bra placerad matchen igenom och samlade upp de flesta av Hammarbys försök att komma igenom centralt och fördelade fint och enkelt bollarna vidare i offensiven igen.
2. Ida Guehai (Kristianstads DFF) – Hotade hela tiden i offensiven och gjorde också det viktiga segermålet, läckert framspelad av Margrét Lára Viðarsdóttir.
3. Mia Carlsson (Kristianstads DFF) – Väldigt stabil precis som hela Kristianstads backlinje.

2015-09-06 14:00 Piteå IF – AIK  4-1
(67’ Emelie Lövgren, 70’ Pauline Hammarlund, 87’ Nina Jakobsson, 90’ Hammarlund – 38’ Filippa Angeldahl)
AIK gjorde en av årets bästa halvlekar och ledningen i halvtid var inte orättvis. Piteå gjorde å sin sida en av årets sämre halvlekar men vaknade till liv i andra halvlek där man pressade tillbaka motståndarna rejält. Skadeförföljda AIK orkade inte stå emot längre när även Petra Andersson fick utgå skadad och åkte på en ny förlust.
Matchens 3 främsta
Ovanligt svaga insatser var det länge av nyligen landslagsuttagna Josefin Johansson och Pauline Hammarlund men de visade styrka och det blev till slut två assist av Johansson och två mål av Hammarlund som åter gick upp i skytteligaledning.
1. Irma Helin (Piteå) – Regissör i vändningen med sin högerfot som i högsta grad var inblandad i tre av målen. Alltid lugn och trygg med bollen och bra passningsspel.
2. Nina Jakobsson (Piteå) – Gav laget ny energi när hon kom in i andra halvlek med kraftfulla offensiva löpningar med boll och hade stor del i att man helt tog över spelet. Målskytt dessutom.
3. Julia Zigiotti-Olme (AIK) – Tog för sig rejält i första halvlek med sin fina teknik och precisa passningsspel och det samma gäller även anfallskollegan  Loreta Kullashi som utmanade gång på gång. Båda försvann mer och mer i andra halvlek..

2015-09-06 15:00 Umeå IK – Kopparbergs/Göteborg FC 1-1
(’93 Amanda Berglund – 56’ Sara Lindén)
Umeå kämpade till sig en poängmed en mentalt skön kvitteringunder matchens absolut sista minut. Desto tyngre då för för Göteborg som får åka hem från femte raka bortamatchen utan seger och nu är man definitivt borta från kampen om Champions League-platserna.

2015-09-06 17:00 Eskilstuna United – Vittsjö GIK  2-0
(12’ Gaëlle Enganamouit, 63’ Olivia Schough)
Mycket stabil och rättvis seger för Eskilstuna som var det klart bättre laget. Samarbete mellan skytteligaledaren Gaëlle Enganamouit och assistligaledaren Olivia Schough låg åter bakom målen och United har helt klart seriens giftigaste anfallspar just nu. För Vittsjö fungerar inte spelet särskilt bra just nu, varken defensivt eller offensivt.

2015-09-09 19:00 Linköpings FC – Mallbackens IF Sunne  5-1
(5’ Stina Blackstenius, 13’ Blackstenius, 28’ Pernille Harder, 56’ Kristine Minde, 61’ Harder – 40’ Elin Nyman)  
Linköping var minst ett par nummer för stort för Mallbacken denna dag när man fick tidig utdelning och sedan kunde spela ut. Hela 22 skott på mål för Linköping hör verkligen inte till vanligheterna. Kula att se en spelsugen Renée Slegers tillbaka på planen.

Ett svar till Damallsvenskan 2015: Omg. 17