Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017: 7 omgångar kvar

Efter ett kortare landslagsuppehåll drar Damallsvenskan igång igen i helgen. Nästan en tredjedel återstår av årets serie så mycket kan fortfarande hända i både botten och toppen. Fortsatt omöjligt att veta hur det här kommer att sluta med tanke på hur resultaten varierat under säsongen hittills.

Efter det oavgjorda toppmötet i förra omgången får Linköpings FC (37 poäng) i alla fall bära ett ganska stort favoritskap i kampen om guldet inför avslutningen. Rosengård (33 poäng) måste säkerligen ta full pott för att ha någon chans att nå ikapp eftersom Linköping har ett ganska gynnsamt spelschema.

Champions League väntar ju också för båda lagen och kan kanske påverka. Känslan är väl dock att Linköping just nu har den något bredare truppen så om tufft matchande ska gynna något lag så är det väl också här Linköping.

Eskilstuna United (27 poäng) lär inte komma ifatt Rosengård och befinner sig i ingenmansland. Man får nog sikta in sig på att säkra tredjeplatsen. Djurgården (23 poäng) och Piteå IF (22 poäng) har plockat tillräckligt med poäng för att undvika bottenstriden.

LB07 (20 poäng) har hela säsongen plockat poäng i rätt matcher och är nära nytt kontrakt nu. Några poäng till bör man dock ta för säkerhets skull.

Jag trodde att Kristianstads DFF (18 poäng) skulle ha god möjlighet att nå topp 5 efter den fina form man visade i slutet av våren men man har inte inlett hösten särskilt bra. Flera tuffa matcher väntar den närmaste månaden vilket gör att man nog riskerar att bli indraget i bottenstriden ändå.

Vittsjö (17 poäng) är obesegrade hittills i höst och har hemmamatcher mot flera bottenkonkurrenter kvar och har därför goda möjligheter att plocka tillräckligt med poäng för att säkra kontraktet.

Hammarby (15 poäng) fortsätter att kämpa in påäng men har ett ganska tufft återstående program. Tre svåra matcher (Piteå (b), Eskilstuna (h), Linköping (b)) väntar närmast och en tuff sista match mot Rosengård. Matcherna mot Örebro, Vittsjö och Kristianstad däremellan blir nog väldigt avgörande.

Kvarnsvedens IK (13 poäng) har också ett lite lurigt spelprogram kvar. Man har fyra hemmamatcher kvar där man möter seriens fyra bästa bortalag. Läge att förbättra bortaspelet alltså. Temwa Chawinga är äntligen på plats och spelklar och blir intressant att följa i höst.

Kopparbergs/Göteborg FC (13 poäng) och jumbon KIF Örebro (11 poäng) har något mer gynnsamma spelscheman än de båda lagen strax över strecket. Göteborg ska bl.a. möta fyra av konkurrenterna på nedre halvan. Örebro har två jobbiga matcher nu (Rosengård hemma och Piteå borta) men  avslutar sedan med fem helt ovissa matcher där man måste ta ganska många poäng.


Omgång 16

23/9 14:00 Kvarnsvedens IK – Eskilstuna United
23/9 15:00 Djurgårdens IF – IF Limhamn Bunkeflo
24/9 13:00 KIF Örebro – FC Rosengård
24/9  15:00 Piteå IF – Hammarby IF
24/9  15:00 Kopparbergs/Göteborg FC – Kristianstads DFF
24/9  16:00 Linköpings FC – Vittsjö GIK

5var till Damallsvenskan 2017: 7 omgångar kvar

 1. The Guardian says:

  Något om LFC inför helgens omgång. Först och främst så kommer inte Claudia Neto till spel mot Vittsjö. Dessvärre. Den här skadan kan stå LFC mycket dyrt, nu när den visat sig dra ut på tiden. Neto är dock tillbaka i träning (Irma Helin tränar också nu. Kan möjligen vara i matchtempo någon gång i slutet av oktober? – bra då spelschemat är tajt under hela hösten). 

Det blir ingen lätt match mot Vittsjö. Återhämtningen från landskamperna i tisdags ska dock räcka till, spelarna ska vara fräscha. Även 90´ spelarna. Om de inte fått skavanker. Ska bli intressant att se vilken startelva Björkegren matchar. Men LFC, ta det lite lugnt med Minde nu. Hon behövs fräsch senare också, i situationer när det ska avgöras. Bland andra Sörensen och Maanum kan gå in och avlasta.

  Corren.se/Klackspark sänder Apollon Ladies – Linköpings FC direkt från Limassol (liksom returmötet i Linköping). Bra jobbat.

  • axel says:

   Du kallar dig LFC-suporter och rapporterar om spelarnas medicinsk status ute i media!!!
   The Guardian, är du en fördold Rosengårds anhängare istället?

   • The Guardian says:

    Que? Sammanfattar bara det som redan är ute i media – sedan några dagar. Inget nytt. Det har heller inget med supporten för någon klubb att göra. Så vad/hur tänker du?

 2. The Observer says:

  KIF Örebro – FC Rosengård avgörs innan LFC – VGIK startar på söndag. Sätter tryck på LFC vid FCR-vinst? Vet spelarna om det resultatet? Ja, det tror jag de kommer att göra även om lagledningar i vissa fall gärna vill hemlighålla sådant. Oavgjort duger inte för LFC. Ska LFC vinna DA, måste de kunna hantera ”pressen” av att veta. Ingen högoddsare om LFC ställer Andersson i mål, Andersson, Arnth, Kildemoes, Oscarsson i backlinjen, Almqvist, Asllani, Lennartsson på mitten och Hurtig, Banusic, Minde på topp. Tycker det vore kul att få se Sörensen och Selerud också, kanske efter LFC-ledning? LFC klarade sig trots allt bra mot FCR utan Neto och även om laget sjönk ihop i andra tror jag det mer handlade om en kollektiv förrädisk känsla av säkerhet än att just Neto saknades. Nu gäller det för LFC att hitta tillbaka till sitt spel i 90+. Vittsjö har andra bra spelare förutom Sällström – Klinga är en (och jovisst har också hon spelat i LFC….).

  Även om det går att spekulera i vilka som har ”lättare” kvarvarande program borde de flesta kommande matcher innehålla minst ett desperat lag. För något år sedan var KIF Örebro svåra på hemmaplan. De måste hitta tillbaka dit och om motivation slår klass kan matchen mot FCR bli ett exempel på det. Något nytt om när Schelin och Nilsson kommer tillbaka?

  Med fyra lag i botten inom fyra poäng blir det måstematcher och sexpoängsmatcher i många omgångar. Hissen kan komma att åka upp och ner kring strecket flera gånger. Det lag som jag tror är mest nöjda med säsongen så här långt är LB07 (förutom gruffet mellan Johnsson och tränaren/klubben). De har motbevisat många experter som i vanlig ordning tippat att de som nykomlingar skulle få respass direkt. De har dessutom fortsatt spela sin anfallsinriktade fotboll från Elitettan och det har ofta funkat. Sedan har publiken svikit dem (förutom publikrekordmatchen mot FCR). Två Malmölag är ett för mycket (det är trots allt inte London)? I toppen har både LFC och FCR haft spelartapp och skador. FCR slirade redan i början av serien och tappade poäng och LFC grämer sig nog både för att de sov i femton första mot FCR hemma och att de inte lyckades hålla 2-0-ledningen senast.

  Om United och/eller Piteå (Djurgården) ska bli självklara utmanare till LFC och FCR i framtiden krävs ett lyft både rekryteringsmässigt och spelmässigt. Och – ska verkligen svensk elitdamfotbolls vagga Västsverige bli utan representation i högsta serien 2018?

 3. Hans says:

  Tycker det är en rätt så förutsägbar omgång. Men visst allt kan hända.
  Kvarnsveden mot Eskilstuna en säker bortaseger. Kv släppt in 40 mål mot Esk 12
  Dju besegrar LB07 på sin hemmaplan
  KIF Ö vinner INTE mot FCR det kan jag inte tänka mig
  Göteborg mot Krstd svåraste matchen att bedöma tror lite på Krstd.
  Piteå är starka och slår Hammarby
  Link besegrar också Vittsjö. Vill ha avståndet till Rosengård.