Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017, omg. 13Befinner mig på resande fot så jag har inte haft tid att se mer än lite delar av olika matcher så ska inte komma med några större analyser. Kommer mest lite tidigare förberedda Inför-inlägg på bloggen denna vecka
.


2017-08-30 18:30 LB07 – FC Rosengård  0-1 (Masar) 
Hela 7825 personer fick se Rosengård besegra lillasyster LB I Malmöderbyt. Jag har tyvärr inte haft tid att se matchen och inte heller Stockholmsderbyt från omg. 14 där Djurgården besegrade Hammarby med samma siffror.


Linköpings FC – Piteå IF  2-3 (Banusic, Hurtig – Johansson, Pettersson, Jakobsson)
Omgångens stora skräll förstås när Piteå fick betydligt bättre utdelning för sitt fina spel än mot Göteborg senast. Att släppa in två mål mot Linköping på bortaplan är inget att skämmas över men att lyckas göra tre är imponerande, särskilt när man fram tills idag bara totalt lyckats göra tio mål.

Jag har efterfrågat mer poäng från Josefin Johansson för att hon ska kännas landslagsaktuell. Idag blev det mål och assist och hon var även inblandad i det tredje målet. Tillsammans med Hanna Pettersson blev hon stor hjälte idag. Pettersson ser ut att vara på väg mot gammal god form, mål och två assist idag när bortalaget gick fram till 0-3 på den knappa timme hon spelade.

För Linköping gäller det nog att få sina mittbackar Arnt och Lantz helt skadefria snarast så att man får lite mer rutin och trygghet i backlinjen. Nu väntar cup-final mot Rosengård för laget på söndag. För mer tankar om Linköpings spel ikväll så får jag hänvisa till kommentarsfältet. (Referat: NSD, PIF, Corren)


KIF Örebro – Eskilstuna United  0-1 (Schjelderup)
Fortsatt tungt för KIF Örebro som enligt den officiella statistiken bara lyckades få iväg ett avslut, jämfört med Uniteds 13. Örebro kan glädjas åt att övriga bottenlag bara fick en poäng med sig.Ganska tufft spelschema för Örebro så det är kanske främst under andra halvan av hösten man verkligen måste plocka sina poäng. (Referat: KIF, United, NA, )


Vittsjö GIK – Kristianstads DFF 1-1 (WilkinsonCarlsson)
Ganska tufft derby med hårda dueller. Vittsjö bjöd på det lita vassare anfallsspelet under första halvlek då lagets ledning kändes fullt rättvis. Hannah Wilkinson har haft det lite småtungt i Vittsjö med idag var hon bbra och satte ledningsmåplet efter en snygg nedtagning och snabbt och snyggt avslut.

Kristianstad kom tillbaka starkt i andra. Belgiska Tine Schryvers börjar hitta känslan i spelet igen efter sina skadeproblem. Hon iimponerade med fin precision på sina frisparkar och Mia Carlsson visade åter klass i luftrummet när hon på en dem nickade in kvitteringen. (Referat: NSK, Kr.Bladet, Kr. Bladet 2,

Kristianstad tycks för övrigt ha fått ordning på sin ekonomi nu, läs mer i Kristianstadsbladet.


Kvarnsvedens IK – Djurgårdens IF   2-2  (Chawinga, Dahlström – Stegius, Hellenberg)
Djurgården fick Petronella Ekroth utvisad i början av andra halvlek efter att hon kapat Tabitha Chawinga. Chawinga som förstås låg bakom Kvarnsvedens båda mål. Det hjälpte dock inte eftersom man inte heller idag lyckades hålla tätt bakåt. (Referat: DIF, DT)


Hammarby IF – Kopparbergs/Göteborg FC 0-0
(Referat: (KGFC, HIF)

36var till Damallsvenskan 2017, omg. 13

 1. Jonas says:

  Hur är formen på LFC?
  Tillfällig svacka bara?

 2. Ingmar says:

  Skräll. LFC-PIF 2-3. PIF spelade bättre. Mycket bra i försvars- och målvaktsspel (Ikidi, Carlén). Domaren var bra. LFC spelade inte dåligt och borde tagit en poäng. Neto var bra, Almqvist likaså (mycket bra i första halvlek). Men Asllani kan jag knappt ge godkänt, speciellt inte i första halvlek. Ett par framspelningar i andra höjer betyget till 1,5. Hon blir osynlig, söker inte boll, hjälper inte till alls i uppspel och är passiv defensivt. Ska hon spela såhär (vilket jag inte tror) så platsar hon inte på LFC´s mittfält. Inte i kommande tunga matcher.   PIF spelar ett intensivt presspel i den offensiva första tredjedelen, för att sedan sjunka ner i ett försvar med nio man, 5-4-1 (utan press). Uppspelen oftast med långboll på target, centralt. Och med intention att låsa med vunnen andraboll. De är både som lag och indviduellt imponerande skickliga i backlinjen/försvaret, både i positionsspel och man-man – antagligen bäst i hela Damallsvenskan. 

LFC har problem med hög press. PIF och FCR var mycket lika i sitt spel, på Linköping Arena, i det avseendet. Och matchutvecklingen blev nästan skrämmande identisk. Även då FCR något lite bättre kunde hålla uppe spelet i andra halvlek.

  Vi fick se både Oscarsson (debut) och Arndt (comeback efter skada) i andra halvlek. Båda såg bra ut. Inte omöjligt att backlinjen fortsättningsvis kommer se ut som LFC avslutade, med Oscarsson på en högerbacksplats. Jag tycker det. Kildemoes var återigen bra, både defensivt och offensivt – trots lite fummel vid 0-3 :).

  

Enbart två förluster såhär långt är ändå inte dåligt. Jag är inte orolig för LFC´s spel offensivt (med tillägget att Asllani måste coachas). Men det är klart att de måste få med sig poäng. Det blir fler svåra matcher framöver.   Plus till Björkegren, som var aktiv, med tidiga och bra byten. Hördes dock inte lika mycket som PIF´s coach. Och tur var väl det, han manade på sitt lag som om det vore dragkamp, eller rodd. 😆

 3. Tobias says:

  Formen på Linköping? Den var så här.

  Man funderar över två frågor efter säsongens andra. Dels den första om vad den taktiska tanken egentligen var inför matchen? Det är en nobrainer att Piteå pressar högt i början av matchen om man kikat på lagets tidigare match mot Linköping och lagets matcher mot Rosengård. Precis som det är en nobrainer att Rosengård vill pressa högt mot Linköping i helgens final och kommande match i serien. I dag var det som att man helt missat den detaljen. Vilket ställer mig frågande till analysförmågan hos ledarstaben? Med vetskap om hur det nu sätt ut i inledningen av förlustmatcherna mot Rosengård och Piteå kan det inte vara svårt att förstå att det under anstormningen inte går att lämna en öppen yta mellan egen backlinje och egna mittfältet. Det senare måste släppa det offensiva och helt enkelt se till att täcka yta och ge understöd till backlinjen. Det har man inte förstått eller velat göra vare sig idag eller i föregående förlustmatch. Man behöver heller inte rulla ut varje inspark till backlinjen där man direkt hamnar under svår press. En förändring som kräver längd och tyngd på mitten, återkommer dit senare.

  Den andra gäller spelarnas inställning till matchen. Det brukar märkas på värmningen hur spelet kommer se ut. Idag var den okoncentrerad. Ifrågasätter om spelarna var särskilt sugna på att spela med vetskap om att man behöver springa och vara snabbare i tanken än mot ett desorienterat KIF Örebro? Långsamt och ingen vilja beskriver den första timmen. Man får in ett mål och från ingenstans börjar man röra på sig och sätter fart på bollen. Nu blev det ändå nära att man hämtade in hela underläget och sätt till farliga målchanser skapade man nog mer än i 5-0 vinsten mot KIF Örebro. Men man får inte missa det öppna mål man hade i första halvlek. Sen när det är stängt i mitten får man skapa från kanten. I teorin och praktiken ganska okomplicerat med rakt snabbt spel med inlägg eller överlappning och inlägg. Istället gör man det praktiska svårt med finlir och felvända spelare. Otur för Linköping att man mötte Piteå. Mot andra lag än Piteå och Rosengård hade dagens taffliga spel förmodligen inneburit ännu en vinst.

  Förväntar mig förändring i Linköping inför helgens match. Som nämnts det taktiska inför anstormningen samt spelarnas inställning. Janni Arnth kommer säkert starta och likaså Anna Oscarsson. Kristine Minde åter i anfallet. Inser sen att man behöver tyngd och längd på mitten. Frida Maanum bör alltså starta även hon. Hon har styrkan, drivet och tekniken. Tove Almqvist kämpar visserligen stenhårt men hennes styrka är inte att stångas och vinna nickdueller på mitten. Bedömer att Frida Maanum står sig bättre mot spelare som Seger och Troelsgaard.

  • Tobias says:

   Uppenbarligen har jag en annan syn än andra. Men det gör inget, tråkigt om vi alla tycker likadant.

   • Ingmar says:

    Jag håller iaf med om det du skriver i första stycket. Och speciellt det här: ”Med vetskap om hur det nu sätt ut i inledningen av förlustmatcherna mot Rosengård och Piteå kan det inte vara svårt att förstå att det under anstormningen inte går att lämna en öppen yta mellan egen backlinje och egna mittfältet. Det senare måste släppa det offensiva och helt enkelt se till att täcka yta och ge understöd till backlinjen”.

    Och om LFC ska spela sig ur pressen – vilket jag tycker att man generellt ska (fortsätta med) – så måste mittfält möta bollförande försvarare mycket längre ner i planen. Det ska definitivt gå med så pass bollskickliga spelare. Då är man även på plats vid eventuella tapp.

    Däremot inte sagt att det måste vara taktiken mot just FCR i kommande två möten. Vill bara inte att det här scenariot (FCR, PIF) upprepas ännu en gång.

   • Ingmar says:

    Vill bara lägga till också att ledarstaben mycket väl kände till att det skulle se ut såhär med presspelet. Och att de just hade förberett/tränat laget på det. Det är iaf vad Björkegren sa i en intervju för några dagar sedan.

    • Tobias says:

     Missade den intervjun. I vilket fall som helst märktes det inte av på spelet utan Linköping ville spela på sitt vanliga sätt. Men när Piteå och Rosengård, inte sett att det finns någon annan som gör det lika bra, stänger ner den yta man vill att Neto och Almqvist fritt ska kunna operera ifrån räcker det inte att Linköping pratar om den höga pressen. Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg behöver man anpassa spelet ute på plan. Inled matchen med lägre utgångspunkt på centrala 3-manna mittfältet. De två kanterna i anfallet, som flyttat något längre ner i banan, bör vara det huvudsakliga alternativet att sätta igång spelet på. När anstormningen bedarrat eller om den uteblir bör det normalt vara en mindre sak att återgå till sitt vanliga grundspel. Många nya namn i Linköpings trupp kan dock göra det senare svårare. Oavsett val av taktik krävs dock högt bolltempo och rakt spel, d.v.s. allt det som Linköping inte hade under den första timmen mot Piteå.

 4. Hans says:

  Oj det trodde jag inte att PIF skulle slå LFC. En liten skräll måste man säga. Nu får FCR blodad tand men matchen mot LB07 blir inte lätt ändå. Annars väntade resultat kan jag tycka. Örebro verkar vara ur slag och det kommer att bli tufft i botten av tabellen hmm. Ingen vill åka ur men men. Det kan bli Kvarnsveden och Örebro då. ???

 5. Martin says:

  LFC spelade fruktansvärt dåligt första 35 min och gav bort matchen med två mycket billiga mål. Domaren var en katastrof och tillät som vanligt alldeles för mycket vilket som vanligt gynnar Piteå då de precis som Eskilstuna satt i system att konstant spela över gränsen.

  Neto var med Neto mått rätt dålig, hon slog bort en del passningar och va ovanligt svag i närkampsspelet. Däremot tycker jag Almqvist gjorde en helt ok match trots det ofta fula spel hon utsattes för matchen igenom. Vad gäller Asllani håller jag inte riktigt med, i första halvlek hade Piteå minst två spelare som punktmarkerade henne och då är det upp till lagkamraterna att utnyttja de ytor som uppstår på andra ställen. I andra halvlek tycker jag hon är bland de bättre på planen och hade det inte varit för missriktade avslut av hennes lagkamrater hade hon fått fler assist än den enda till Hurtigs allt för sena reduceringsmål.

  Jag tycker också att Björkegren får ta på sig en del av ansvaret här, hade man planerat spela med Arnth så borde hon givetvis startat för att sedan bytas ut henne när hon inte orkat mer. Att starta mot ett heltaggat Piteå piskat att vinna med en backlinje där endast Jonna Andersson är en naturlig försvarsspelare och där ingen är någon jätte i luftrummet kändes inte som en klockren idé varken inför matchen eller med facit i hand.

  Överlag så var tempot alldeles för lågt under första halvan av matchen och är det något man kunnat se med årets LFC så är det att man måste vrida upp tempot så mycket som möjligt då man blir ett bättre lag samtidigt som det blir jobbigt för motståndarna att försvara sig.

  Efter allt negativt så måste man samtidigt notera att LFC trots en miserabel start och att man gör en svag match första 45 ändå nästan lyckas hämta upp ett tremålsunderläge mot ett lag som tidigare i serien varit nästan hopplösa att göra mål på. Detta tyder på en lagmoral som jag hoppas man kan ta med sig till framtida matcher och framförallt att Rosengård får sota för förlusten på söndag när Cupguldet ska hem till Linköping igen.

  • Anonym says:

   Att få höra Lfc supportrar klaga på domaren, får mej att skratta så jag får ont i magen…. Bortsett ifrån Svff:s favoritlag Tyresö så finns det inget lag i DA som har snällare domarbedömningar än just Lfc. Kul att se en annan Lfc supporter som skriver att ” domaren var bra” . Vem ska man tro på?

   • axel says:

    Fast nu är SVFF favoritlag Rosengård dess favoritdomare verkar vara just gårdagens LFC-Piteå Persson

   • Ingmar says:

    Vill bara sticka mellan med att SvFF´s och Damallsvenskans, (Svt´s och Aftonbladets m.fl.) favoritlag är Rosengård – det är så löjligt övertydligt (att jag inte får ont i magen av just skratt, utan av illamående). Men det märktes inte på någon domarinsats igår.

    Skriv heller inte ”LFC-supportrar”, som en generalisering. Jag personligen håller fast vid att domaren var bra och rättvis. Sedan att PIF spelar på och över gränsen med efterslängar – här håller jag med Martin – ja, men så fick de varningar också.

    • Anonym says:

     Ber om ursäkt om du inte känner dig bekväm med att jag kallade dig för Lfc supporter. Men jag har ju läst dina tidigare kommentarer och ???? Vad ska man annars kalla dig? Jag vidhåller till enögda Lfc Martin att Lfc är nog det laget i DA som har MINST anledning att kritisera domarna som de har fått. Konstigt att domarna i Lfc:s förlustmatcher ALLTID är en katastrof………..

     • Ingmar says:

      O.K. jag är LFC-supporter, men det finns säkerligen olika uppfattningar bland oss som skriver här (och jag borde ha sett att sign Martin också håller på LFC när han skriver att cupguldet ska hem). Hursomhelst, så var ju inte LFC direkt gynnade senast hemma mot FCR, i maj. Snarare tvärtom. Det fanns en hel del att anmärka på, bl a en solklar straff (Schelin-knuff) som ignorerades. Jag tror inte att det är nån bra idé att gullegrisarna Schelin och Seger ska kunna göra som de vill i kommande möten i Damallsvenskan.

      Det är samtidigt så att vissa lag går väldigt hårt åt LFC. Det ser brutalt ut, många gånger, som t.ex. mot PIF.

     • Anonym says:

      Ni Lfc supportrar måste nog inse att det ser ut såhär när ”vissa” lag spelar oavsett motståndare. Och Lfc är inte helt oskyldiga till fulspel och efterslängar men att klaga på domarna som Lfc Martin gör är bara löjligt, därför tog jag din kommentar om domaren för att visa hur enögd han är. Piteå fick varningar när det var befogat, men vissa behöver nog lära sig att fotboll är en idrott som tillåter kontakt m,a,o det är INTE frispark/straff varje gång en Lfc spelare blir touchad av en motståndare.

  • Svenneberka says:

   Måste bara skratta när man läser LFC-Martin. För ett par år sedan sprang Örebro över LFC på bortaplan. Då var det domarens fel som tillät systrarna Martinkova & co att spela fysiskt. Det var såååå synd om dom stackars LFC-spelarna som redan i första närkamp drog undan benen.
   Nu är det samma visa efter en förlust. Och allt är domarens fel!

 6. axel says:

  Obegriplig LFC taktik i första halvlek, Tror att LFC behöver en alternativ till målvaktsposition
  Piteå genomförde match på ett bra sätt utan att glänsa

 7. Ingmar says:

  Jag ser till min smärre fasa att FCR inte spelade ikväll. De spelar i 13:e omgången först EFTER cupfinalen!   Det var ett minst sagt dåligt upplägg av Damallsvenskan. FCR får nio dagar med förberedelser medan LFC bara får fyra. Ser även att schemat i övrigt är väldigt tajt fram till FCR-LFC den tionde september. 

Här måste väl ändå Damallsvenskan kritiseras?

  • The Observer says:

   Vad som är plus och minus totalt sett för LFC och FCR är inte så självklart. Upplägget har dessutom varit känt sedan mycket länge. Att FCR inte spelat tävlingsmatch i DA mellan 19/8 och cupfinalen 27/8 (det blir väl åtta dagar, inte nio) behöver inte vara en fördel. LFC har helt klart ett tufft program från DA återstart med fyra matcher på 14 dagar, men samtidigt kontinuerlig tävlingsmatchning, vilket ger möjlighet att spela in nya spelare och omdisponerade lagdelar. För FCR får de lita på en bra träningsperiod. FCR möter å sin sida LB07 bara tre dagar efter cupfinalen, medan LFC får en dag till på sig till mötet mot KGFC. Sedan har FCR match igen 3 sept, medan LFC får en period med tio träningsdagar innan mötet mot FCR i DA 10 sept.

   Båda lagen har alltså var sin längre träningsperiod – FCR åtta dagar innan cupfinalen och LFC tio dagar innan bortamötet mot FCR. Båda lagen spelar dessutom lika många matcher mellan 18/8 och fram till inbördes möte i DA 10 sept, dvs fyra stycken. Hur man ser på när respektive lags matchfria uppehåll infaller kanske det handlar om hur cupfinalen värderas i förhållande till kampen om SM-guldet. Så nej, jag tycker inte att SvFF med självklarhet bör kritiseras.

 8. Andreas says:

  Suck Martin ,,,,, lägg ner,,,,, de finns en domare på banan,,, ibland dömer han rätt,,, att man spelar tufft o aggressivt på spelare man vill ha bort e väl inget konstigt,,,,, eller ??

  • Martin says:

   Efterslängar när bollen inte är i närheten är inte ok och hade domaren varit konsekvent hade PIF haft 5-6 gula istället för 2. Jag har inget emot fysiskt spel men just sena efterslängar borde bestraffas tydligare då det är farligt spel.

 9. AM says:

  Ingen som såg någon annan match ?

 10. Anders says:

  Bajen-Gbg inte så pjåkig 0-0-match för att vara mellan två bottenlag. Båda försökte spela, tempot var högt liksom intensiteten. Båda ville vinna. Gbg har ett i grunden bättre lag och spelade stundtals kyligare och mer behärskat. Bajen var lite hetare och hade också perioder med övertag/press. Båda lagen hade kunnat vinna, Gbg hade ett par vassare chanser, men Holmen storspelade i hemmamålet och 0-0 var ganska logiskt.

 11. The Observer says:

  Jag får väl sälla mig till de flesta andra i kommentatorsfältet och ta upp matchen LFC-PIF, inte för att de andra matcherna var ointressanta, utan för att resultatet LFC-PIF var överraskningen och för att det sannolikt förändrar läget i toppstriden när Rosengård mött LB07 som sista match i omgången.

  Mycket har sagts ovan och jag tycker signaturen Tobias har flera poänger. Därför bara några (nåja…) detaljer från mig och med risk för lite omtugg. Tränare Björkegren har tidigare lyckats fantastiskt bra både med startelvor, omdisponeringar i laget och coachning, inte minst i samband med skador (att sätta upp Samuelsson på topp är ett exempel). Gårdagens startelva var kanske inte den optimala sett till motståndet. En backlinje med Andersson, Arnth, Kildemoes och Oscarsson hade nog varit att föredra, särskilt de första kritiska 20 minuterna, för att skapa mer stabilitet i försvarsspelet. Jag förstår om tränaren vill vara försiktigt med både Arnth och Oscarsson efter skador, men kanske bättre att byta om de skulle få känningar – i den speltid de fick märktes i alla fall inget. Lennartsson hade det kämpigt som högerback om jag undrar om inte en ettrig spelare som unga Thörnqvist (alternativ till Oscarsson) hade kunnat spela åtminstone en halvlek. På mittfältet hade Asllani visserligen en assist till mål, men det var nog nästan det enda minnesvärda. Neto jobbade stenhårt som vanligt, men inte heller hon hann ur duellsituationer lika elegant som vanligt. I anfallet blev det lite för tempofattigt och komplicerat lite för ofta.

  Generellt saknade LFC den tajming och det tempo de har när de är som bäst. Därför fungerade one-touch-spelet sämre än vanligt. Jag tror att exempelvis Minde hade behövts för att få upp ett (ännu mer) löpstarkt hot på kanten. Hurtig har både fysiken och tekniken för att göra sin spelare. Ändå stannar hon rätt ofta upp och börja gåspela, vilket bromsar hela anfallsrörelsen och ger motståndarna möjlighet att positionera sig bättre. Det är lite svårt att förstå när hon bevisligen ofta kommer förbi när hon satsar på det. Är det ett spelsätt för att inte bli för lättläst kanske? Målen då? Utöver vad som redan sagts i andra kommentarer – kanske borde Andersson räddat 2-0-bollen i andraläget innan den retfullt långsamt rullade över mållinjen? 0-3-målet var spiken i kistan.

  Samtidigt som PIF tröttnade var det ändå starkt av LFC att lyfta sig i andra och särskilt sista halvtimmen. De var helt klart på gång mot ett tredje mål när matchen blåstes av, men 94 minuter borde räcka, särskilt som de första målen kom tidigt, men det tog lite för lång tid för LFC att spela sig ur chocken och hamna på tårna istället för hälarna. Jag tror förlusten till kanske 70% får läggas på det mentala och 30% på omstuvningar i LFC. Eller så kan man förstås säga att den till 100% ska läggas på PIF:s gameplan och genomförande. Kanske gick det lite för lätt för LFC mot KIF Örebro?

  Det har inte sagts så mycket i kommentarerna om PIF. Trots att LFC hade fler klara målchanser så satte PIF sina betydligt färre. Carlén gjorde några mycket kvalificerade räddningar, inte minst på LFC:s (Arnths?) språngnick i andra. Det var en situation som kunde vänt matchen. Ikidi har inte blivit sämre sedan hon lämnade LFC för många år sedan utan känns igen med genomgående hög kvalitet i aktionen. Jag har inte tidigare värderat Josefin Johansson särskilt högt, men igår var hon framträdande i PIF. Janogy har helt klart tagit flera steg framåt som spelare sedan hon lämnade Mallbacken. PIF spelade efter sina resurser och gjorde det bra. Tre mål i en och samma match är närmast sensationellt för ett lag som tidigare låg under ett snitt på ett mål per match. Framför allt var PIF mer av homogent kollektiv än vad LFC var igår. På något sätt kändes det som de fick retroaktiv utdelning på den sällan skådade press (dock utan många målchanser) de hade på LFC i andra halvlek uppe i Piteå. Den här vinsten mot mästarna och serieledarna bör ha varit tändvätska för PIF.

  Nu bör alla varningsklockor ringa och alla varningsflaggor vara hissade över den akilleshäl som LFC blottat genom förlusterna mot Rosengård och nu mot Piteå. Rosengård har mer individuell spelskicklighet än Piteå och kan både skapa hög press kollektivt och omställningar med färre spelare. I matchen mot LFC i våras tog (fick?) de initiativet och dödade i praktiken matchen rätt snabbt. Piteå förlitade sig mer än Rosengård på fysiskt spel och Stellan Carlsson skrek konstant på att spelarna skulle ”närmare”. Receptet för att kunna störa LFC är nu klart – hög och tidig press och eventuellt i kombination med mycket tufft spel. Frågan är vem som tar/får det inledande initiativet på söndag i cupfinalen. Förlusten igår kan vara tändvätska även för LFC, trots att Rosengård nog applåderade nöjt igår kväll.

 12. Teräsmäki says:

  Onsdagens allsvenska omgång bjöd som vanligt på goda karameller och sura äpplen. Det allra suraste äpplet bet Linköpings FC i, men vi återkommer till detta. Vinna, vinna stort eller inte vinna alls är givetvis det enda som gäller och både Piteå och Eskilstuna måste vara mer än nöjda med sina trepoängare, inte för att jag tror på sådana magiska under som att EUDFF går ikapp FCR och LFC.

  Till den måttligt nöjda kategorin hör ”enpoängarna” Hammarby, K/Göteborg, Vittsjö, Kristianstad, Djurgården och Kvarnsveden. Det sistnämnda laget, vars hela existens i DA hänger på målsökande roboten Chawinga, har det ju sämre ställt bakåt. Troligen skulle KIK annars ligga på den övre halvan i tabellen. Sju förluster är några för mycket – och vad beträffar nämnda Chawinga så vet vi att hon är i det närmaste ohejdbar när hon sätter fart framåt, Att hänga på henne ett par ”överrockar” är lönlöst, hon skakar av sig allt. Enda sättet är att fälla henne resolut, vilket också DIF:s Petronella Ekroth gjorde. För Hammarby och Göteborg är degraderingsfaran långt ifrån över, utan nu är det bita ihop och köra – trepoängare efterlyses!

  Gårdagens stora förlorare var KIF Örebro och Linköpings FC. Närkelaget är på god väg att sugas ner helt och hållet i kvicksanden och får kampera ihop med Umeå IK, Mallbackens IF och allt vad de heter i Elitettan under nästa säsong.

  Jag har förstått att många förvånade ögonbryn höjts över det faktum att SERIELEDAREN gått på pumpen ännu en gång. Vad som glöms bort är att Linköpings FC sedan succéåret ifjol förlorat halva guldlaget inklusive de fem bästa spelarna. Om något ögonbryn ska höjas är det väl snarare för att laget trots allt leder Damallsvenskan!

  Ett lag som (av olika anledningar) blir av med sina stjärnor straffas hårt men rättvist. Det ska aldrig ”löna sig” att tappa rutin och talang. Nu vet alla att Linköpings akilleshäl finns i försvarslinjen och gissa om motståndarlagen kommer att utnyttja detta faktum! Årets andra förlustmatch blir knappast den sista och två stundande möten med Rosengård kan bli avgörande för LFC:s öde resten av säsongen. Och… en bit längre fram väntar Champions League.

  Ja, vete sjutton om inte Rosengårdsfolket var nöjdast av alla igår och tjoade av glädje när slutresultatet från Linköping Arena stod klart!

  • The Observer says:

   Och….? Ännu ett kåseri från en och samma person som använder olika signaturer på olika bloggar och ibland olika på samma blogg…..tja, så kan man också göra…..tydligen.

  • Martin says:

   Intressant att redan dra slutsatser om LFC: resterande säsong trots att man mötte seriens 3:e bästa lag och ställde upp med 1 av 4 ordinarie försvarsspelare (Andersson) från start. Jag vill nog gärna se ett mer ordinarie LFC spela en match innan jag ger ett utlåtande om hur säsongen kommer sluta. Cupfinalen blir intressant då Rosengård fått vila dubbelt så länge som LFC men å andra sidan har seriematch bara två dagar efteråt (LFC har tre) vilket också kan påverka hur respektive lag vill se matchen lägga upp matchen. Vad gäller serien är det som brukligt 3 poäng per match vilket gör att Göteborg borta är precis lika viktig att vinna som när man möter Rosengård.

  • Gert says:

   Chawinga är bra, helt klart. Men ändå inte ostoppbar. Visserligen gjorde hon Kvarnsvedens enda mål i förlustmatchen mot Vittsjö, men det var mer eller mindre ett slumpmål. I övrigt hölls hon i herrans tukt och förmaning av Vittsjös mittback Sandra Adolfsson, som också fick god hjälp av de defensiva mittfältarna Ohale och Mercik. Så visst går det att stoppa även en sådan spelare som Chawinga.

 13. Hans says:

  Spelare12 vad tror du om sön cupfinal mellan Linköping och Rosengård ? Var spelas matchen ? Jag skulle nog tippa 45/55 till Rosengårds fördel. Kan bli lite bingo för FCR om man vinner cupen och vinner över LB07. Två poäng efter Linköping då. Asllani mot Seger på mittfältet det kommer att bli en kamp. Målvakterna kommer kanske att avgöra. Blir det förlängning och straffar ?

  • spelare12 says:

   Matchen spelas i Linköping så det kanske jämnar ut oddsen, annars hade jag också haft Rosengård som favoriter.

 14. Hans says:

  Lite märkligt att det går på Linköpings hemmaplan? Men med tanke på publikintresset så är det kanske inte fel. Upp mot 2000 åskådare bör det väl bli. Plus att den går på TV . Kul och intressant match iaf. Hoppas på bra spel.

  • The Observer says:

   Varför skulle det vara märkligt? Det finallag som har hemmaplansfördel i semifinalen har det inte i finalen. Förra året vann LFC sin semifinal hemma och fick spela final på bortaplan i Malmö. Det har inget som helst med publikintresse att göra och 2000 kom även på Malmö IP förra året. Från 17/18 blir det gruppspel våren 18 där gruppvinnarna blir semifinallag. Se t ex Spelare12 från 20 mars. http://www.spelare12.com/sa-blir-svenska-cupen-201718/

 15. Ingmar says:

  CUPFINAL (Svenska Cupen): Linköpings FC – FC Rosengård
  Linköping Arena. Söndag 27 Augusti 2017. Avspark kl 17.45.

  Det blir säkerligen en tuff match men jag tror att Lina Hurtig avgör i andra halvlek.
  Här är ett reportage från torsdagsträningen, men bl a Kim Björkegren i högform: https://www.svtplay.se/klipp/14935456/hart-motstand-vantar-revanschsuget-lfc?start=auto

  (LFC blir mesta cupmästare om de vinner?)

  • The Observer says:

   Jag tror i varje fall inte att LFC släpper in två tidiga mål, de är knappast på hälarna två matcher i rad och inte heller två matcher i rad mot Rosengård. Gissar att det kan bli en rätt målsnål tillställning där ett uddamål avgör. Allt under 2000 i publiken är en skam för Linköping som stad.

   Lättkontrollerad fakta, särskilt om man inte är specialist: Ett av Sveriges tidiga storlag (Jitex det andra) Öxabäck (Öxabäck/Mark) vann Svenska cupen sex gånger, senast 1991. Det lär inte bli fler. LFC har vunnit -06,-08,-09,-14 och -15. Vid vinst på söndag blir det alltså sjätte gången och därmed kan de kalla sig mesta cupmästare. Malmölag har vunnit tre gånger, varav Rosengård en (-16).

   Vi får se om lagen startar med sitt bästa lag eller behåller en del av sina bästa på bänken. Det är ju inte bara cuptiteln i potten utan också SM-guld på sikt samt spel i CL. Det kommer säkert artiklar inför cupfinalen på bloggarna….