Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017, omg. 15

Återkommer med lite mer tankar om helgens fotboll under måndagen

10/9 17:00 Eskilstuna United – Djurgårdens IF  1-1 (Brown – Jalkerud)


10/9 16:00 FC Rosengård – Linköpings FC  2-2 (Minde, Banusic – Masar, Viggósdóttir)
En ny klassisk seriefinal utspelades idag, en match som innehöll det mesta. Linköping tappade en tvåmålsledning men ska nog ändå vara nöjda för att man lyckades komma från Malmö med en poäng med tanke på hemmalagets stora övertag både i spel och chanser i matchen. LFC behåller nu guldgreppet.

Rosengård tycker jag spelar sin bästa fotboll på länge. Man satte full fart från start och imponerade med bra passningsspel i högt tempo i 90 minuter. Bra spel bortsett från i de båda straffområdena då, där man ju trots allt avgör matcher. Tajmingen i sista passningen och avsluten var inte tillräckligt bra.

Linköping imponerade genom att undvika att förlora trots att man sattes under hård press under stora delar av matchen och man imponerade också med sin effektivitet. Två avslut plus en stolpträff och ändå två mål är bra jobbat. Just effektivitet är något svenska lag måste ha för att hävda sig internationellt.

Omdiskuterat efteråt blev åter domarinsatsen efter den uteblivna utvisningen på Maja Kildemoes i slutet av matchen, läs mer om det i Sydsvenskan.

Många fina spelarinsatser men jag har svårt att plocka ut någon som stack ut extra mycket. . Av landslagsspelarna så visade Marija Banusic åter avslutsklass av internationella mått och Lina Hurtig trivdes med kontriingsspelandet och var bra på sin kant. Claudia Neto saknades ju på LFCs mittfält men Kosovare Asllani visade åter hur skicklig hon blivit i sitt defensiva spel.

I Rosengård så tycker jag att Hanna Folkesson såg piggare ut än på länge. Caroline Seger gör en bra match på det stora hela och spelade med rejäl pondus på mittfältet men straffar får man inte missa i en seriefinal.


LB07 – Kopparbergs/Göteborg FC  2-1  (Lilja, A. Welin – Kollmats)


Kristianstads DFF – KIF Örebro  3-2 (Ivarsson, Atladóttir, Schryvers – de Jongh, Svensson)
Väldigt jämn match på en svårspelad och regntung plan. Spelet blev därefter och passningsspelet var ingen höjdare från något av lagen. Lagen turades om att ha initiativet i matchen och oavgjort hade väl kanske känts rättvist men ett sent segermål gav Örebro en ny blytung förlust.


Hammarby IF  – Kvarnsvedens IK  2-1 (Larsson, Lindberg – Chawinga)


Vittsjö GIK – Piteå IF  0-0
Vittsjö är nog mest besvikna med resultatet efter att ha haft ett ganska klart spelövertag under större delen av matchen. Lagets anfallsspel var dock inte tillräckligt bra för att skapa särskilt mycket bekymmer för Piteås stabila försvar. Piteå skapade heller i princip ingenting på hela matchen utöver vid ett par hörnor som blev halvfarliga.

Matchens 3 främsta
1. Faith Ikidi (Piteå IF) – Felfri matchen igenom och vann alla dueller mot Vittsjös främsta anfallsvapen Linda Sällström
2. Amanda Persson (Vittsjö GIK) – Hela Vittsjös backlinje med Persson tillsammans med Dieke, Adolfsson och Klinga gör fina defensiva insatser. Jag har väntat på att Persson ska ta för sig lite mer i offensiven och idag gjorde hon det. Drog igång många av lagets anfall med fina offensiva initiativ och samarbetade bra med Emmi Alanen som hade väldigt mycket boll i matchen men hade varierad kvalitet i passningsspelet.
3. Hilda Carlén (Piteå IF) – Väldigt tryggt agerande också av Carlén genom hela matchen. Tvingades någon enda riktigt vass räddning men såg väldigt säker ut i alla andra ingripanden.


 

20var till Damallsvenskan 2017, omg. 15

 1. Tobias says:

  Oförmågan att hålla ett resultat eller få in bollen i nät kan man ta med sig från lördagens regntyngda matcher. Hade förväntat mig att ett lag som KIF Örebro skulle lyfta med tanke på truppen men det måste vara oerhört frustrerande att spela i det laget för tillfället. Får jobba stenhårt för varje mål för bollen vill ju sällan in i nät trots chanser och som igår mindre bra ingripanden från motståndarens målvakt. Nu har det ändå blivit fem mål de senaste matcherna men vad hjälper det när man släpper in så enkla mål. När toppstriden står mellan Linköping och Rosengård, kommer kampen om att undvika nedflyttning till slut stå mellan Hammarby, Kvarnsveden, Kopparbergs/Göteborg och Örebro. Bäst chans att hänga kvar, Hammarby? De spelarna visste redan innan säsongen att de var nederlagstippade och att de behöver strida varje minut ute på plan för att hålla sig kvar. Det gäller inte de andra lagen. Igår var det återigen landslagsklass på Alexandra Lindberg i Hammarby. Oavsett vilka lag som får lämna damallsvenskan i november kommer det frigöras en del spelare som håller hög klass, om de nu inte väljer att följa med ner en division. Återstår att se vilka som är där och hugger.

  Undrade för en stund även vad som hände i Kalmar och elitettan egentligen. 2 – 7 mot Sundsvall. Försenad kräftskiva fredag kväll? Oddset på fem insläppta under andra halvlek? Läste sen att man gjorde en riktig plattmatch. Återigen synpunkter på domarinsatsen. Har överhuvudtaget inte följt elitettan eller särskilt mycket av diskussionen som varit men när jag irriterar mig på feldömda hörnor och straffsituationer i damallsvenskan verkar det vara flera nivåer värre i elitettan. Hade varit något om man fått se Jonas Eriksson eller Mohammed Al-Hakim döma dagens match mellan Rosengård – Linköping.

  Nu skötte sig domaren i den matchen ändå rätt bra men, och det här är ett stort men, återigen använd kortleken. Glódís Perla Viggósdóttirs gula kort när hon stoppar bollen med armen som sista spelare vid Linköpings kontring, samt så klart det röda som Maja Kildemoes otroligt nog lyckas klara sig ifrån på tilläggstid. Noterar dock att Jonna Andersson fått sitt första gula kort i karriären. Grattis till den :). 2-2 får väl ändå anses som ett rättvist. Mest nöjda med resultatet är såklart Linköping även om en tappad ledning svider.

  Eskilstuna hade chansen att plocka in men de fortsätter tappa poäng mot Djurgården trots spelövertag. Små marginaler med offsiden idag. Eskilstunas mål tid 56:04 korrekt bortdömt, Djurgårdens mål tid 82:15 felaktigt bortdömt. Men hur man ska se det utan pausad bild vet jag inte.

  • axel says:

   Om Laura Rapp skötte sig bra då kan man gissa hur en riktg bra domare skulle agerat. Det finns mängder av fel beslut hon tog samt saknaden av tajmingen i nästan varje situation
   Det var klart dock att hon försökte hjälpa hemmalaget
   Mittags straff var ju löjlig filmning, tveksamheten kring frilägesutvisning, inte heller gult kort till Kildemoes, samt efterföljande snacket med linjedomare,
   man undrade vad är det hon håller på
   Med dagens insats då sänkte domartrio damfotboll på riktig låg nivå

   • Gert says:

    Måste tyvärr hålla med om att det, utan att gå in på detaljer, var en svag domarinsats. Tyvärr tror jag inte heller att det blir bättre med Majgaard Jensens enögda skrikande om ”Kalle Anka-domare”. Inte ens domarna är ju mer än människor och påverkas naturligtvis av detta. Laura Rapp kan ju knappast ha undgått att se rubrikerna om hur ”domaren bestal oss på segern” efter Vittsjö-matchen. Kan kanske delvis förklara den något tveksamma straff som Anja Mittag fick. Läste att det egentligen var meningen att Sara Persson skulle dömt matchen, men detta ändrades i sista stund. Varför ? Vågade man inte låta henne döma Rosengård igen efter den utskällning hon fick senast? Ett märkligt beslut. Såg förresten Sara Persson döma Vittsjö-Piteå i stället och måste väl säga att hon gjorde en i stort sett prickfri match. Men visst håller jag med om att domarnivån rent allmänt i damallsvenskan är ett stort problem. Tror dock att vidareutbildning parad med konstruktiv kritik är bättre än den enögda kritik vissa tränare ägnar sig åt. Och i rättvisans namn händer det väl inte sällan att även domarna i herrallsvenskan hamnar i blåsväder. Så vi ska kanske inte generalisera allt för mycket när det gäller damfotbollen.

   • Tobias says:

    Jaha om det nu var så mycket till hemmadomare vilka ”mängder av fel beslut” syftar du på då. Straffen? En femti-femti-situation där det kan blåsas eller frias. Mittag är smart. Hade det varit åt andra hållet så hade i alla fall jag velat ha straff. Det hade varit en annan sak om Rosengård sökt straff med ett patetiskt försök till filmning likt Troelsgaard i cupfinalen. Vad kan det mer vara för situationer? Närkamperna med Asllani på mitten? Samma där, femti-femti-situationer där domaren kan blåsa eller fria. Hade Rosengårdsspelaren (Folkesson tror jag) gått in med sulorna hade jag blivit tokig men nu gör hon inte det utan hon tar boll och spelare. Den uteblivna frisparken för Banusic på egen planhalva är däremot solklar frispark men av någon anledning blåser inte domaren. Det finns alltid bedömningssituationer att påpeka för domaren oavsett vilken sport som utövas. I den här fotbollsmatchen kommer dock domartabben, schabblet eller vad man nu ska kalla det, på tilläggstid när hela domarteamet tydligen lyckas missa numret på Maja Kildemoes ryggtavla. Den tackar vi för säger jag å Linköpings vägnar. Nu kommer hela diskussionen om matchen överskuggas av den situationen. Precis som i förra omgången är Rosengård tjuriga, men idag har man fog för det när det gäller tabben från domarteamet. Men jag tänker inte låta den otroliga missen radera ut den domarinsats som var fram till 92:a minuten. Jag såg helt enkelt inga feldömda hörnor som skapar målsituationer som egentligen aldrig skulle ha funnits från första början, icke utdömda straffar eller felaktiga offsidebedömningar. Mot bakgrund mot hur det kan och har sätt ut under vissa matcher ger jag ändå domaren godkänt fram till matchminut 92. Sen blir allt bara helt fel. Att man sen bör släppa på prestigen och öppna för manliga domare är något jag ställer mig bakom, men då får man se till att de håller också.

  • spelare12 says:

   Jag såg större delen av matchen mellan Kalmar och Sundsvall men har inte haft tid att skriva om det ännu. Men det var nog en kombination av lagets egna svaga form, kanske lite underskattning, riktigt svagt försvarsspel, svårspelad plan, en tung skada, lite orutinerad reservmålvakt och ett riktigt inspirerat Sundsvall som prickat rätt med nyförvärv och fått tillbaka Ajara i toppform. Domarens fel var det i alla fall inte.

   • Tobias says:

    Tack för redogörelsen. Svårt att få en objektiv bild när man endast kan läsa om förlorarens upplevelser. Att serietvåan torskar med 2-7 mot ett lag på nedflyttningsplats hör inte till vanligheterna.

 2. Filip A says:

  Det var ett tag sen man fick läsa en veckans 11:a, är det glömt eller bara icke prioriterat??

 3. Hans says:

  Tycker FCR skänker bort segern mot LFC. FCR spelade bra och Carolin S var motorn och offensivare än vanligt. Men ineffektiveteten var stor med skott över, utanför m.m. Men vill man inte vinna så skall dom vara glada för oavgjort. Med Boye S i försvaret och Asante på mittfältet hade FCR varit ännu bättre. Men bra fotboll kan FCR spela helt klart.

  • The Observer says:

   Blev inte det där litet bakvänt? Skänker det lag som ligger under med minst ett mål större delen av matchen bort segern? What?

 4. Hans says:

  Glömde Hanna Folkesson och Ebba Wieder var också bra på FCR mittfält.

 5. Martin says:

  Känns lite tragiskt med all fokus på domarna och av någon märklig anledning är det alltid i Rosengårds matcher som tveksamheter uppstår. För att inleda med ”straffen” så håller jag helt med axel ovan om att den kändes exceptionellt billig och framförallt med tanke på vad som annars släpps i matcherna. Det ska i sammanhanget också tilläggas att Mittag i andra halvlek försökte filma till sig ytterligare en straff men då slapp påföljd. Slutligen då ”friläget” där det väl inte är helt 100 % att Kildemoes verkligen va på Mittag, varför jag blir tveksam är för att det handlar om just Mittag som brukar ta alla chanser hon får att filma till sig fördelar till sitt lag.

  Folkesson borde ha blivit varnad för sin sista tjuvsmäll på Asllani där det inte ens blev frispark utan istället en hörna för Rosengård. Såg till min förvåning av statistiken säger 12-11 i frisparkar till Rosengårds favör, känslan man fick i matchen var att det snarare handlade om 15-5.

  Slutligen är ju Sydsvenskans Max Wiman direkt pinsam när han börjar tala om att Rosengård ska pressa på för att få Kildemoes avstängd i efterhand. Något han påstår är med omtanke om Vittsjö som möter LFC nästa omgång men som förstås endast handlar om att störa LFC så att hans lag Rosengårds chanser att gå om i tabellen ska öka. Då tycker jag nog att Frida Östbergs råd till Rosengård om att sluta lägga energi på sånt man inte kan påverka och istället fokusera på sitt eget spel är betydligt bättre.

  Det är överhuvudtaget väldigt spännande att se hur lag agerar på planen. Den svaga domarinsatsen störde ju även LFC, b l a genom den pinsamma straffen, men de valde istället att bita ihop och fokusera på resultatet. Jag skulle säga att just detta fokus var vad som räddade poängen för LFC för rent objektivt var ju Rosengård det bättre laget i denna matchen. Rosengårds fokus på domaren där varje misstag de drabbas av förstoras upp till en skandal måste ju vara ett enormt energiläckage för laget och det får ju rimligtvis också negativa konsekvenser för det egna spelet.

  • Anonym says:

   Undrar vilken fördel du menar att Mittag skulle få av att filma till sig en frispark i slutminuten när hon kunde ha haft ett rent friläge?

   • Martin says:

    Kildemoes var på väg att hinna upp henne och ett avslut på rullande boll är alltid osäkert. Frisparksläget de fick var perfekt och tillsammans med ett rött kort således bättre utdelning.

 6. The Observer says:

  FCR-LFC: Har försökt analysera straffsituationen Mittag vs Andersson i en kommentar på Johan Rydéns blogg (blir nog inte synlig förrän måndag morgon gissningsvis). Min slutsats – kortet gick till fel person! Efter att ha läst Sydsvenskan verkar de märkligt nog inte alls vara intresserade av att ta upp straffsituationen. Däremot verkar Majgaard litet mer nyanserad än tidigare. Mest intressant av allt (?) – hur länge ska SvFF och EFD tiga om domarsystem och domarinsatser?

 7. LFC-Jon says:

  Riktigt spännande match mellan topplagen idag. Rosengårds kvittering i slutet kändes välförkänt även om jag hoppades att LFC skulle hålla emot. Straffen i första halvlek kändes billig då Mittag sökte den så det kändes rätt att det inte blev mål på den. Dock är det ju pinsamt att Kildemoes inte får RÖTT när hon fällde Mittag på övertid.

  Som LFC-supporter hoppas jag verkligen att Neto är tillbaka snart. Skulle även vilja se Frida Maanum spela mer då hon känns sjukt spännande av det lilla man sett hittills.

  Må bästa lag vinna SM-guld nu. Blir en kul avslutning 🙂

  • Tobias says:

   Med tanke på kommande matcher mellan landslagsuppehållen lär Frida Maanum få speltid. Det gäller även andra när de spelare som normalt startar behöver vila. Sju matcher på tre veckor inklusive Svenska Cupen och UWCL blir en utmaning. Match 24/9, 27/9, 1/10, 4/10, 8/10, 11/10 samt 15/10. Samma typ av schema gäller så klart även för Rosengård.

 8. Sigge says:

  Är det inte frilägesutvisning för neddragningen av Anja Mittag så är det det aldrig. Det största problemet med domarna i damallsvenskan är inte feldömda domslut, det blir fel ibland, utan att domarna inte vågar ta dom tuffa besluten. Att ingen av fyra domare såg vem som drog ner Mittag är illa nog, att man sedan väljer att inte visa ut nån är skandalöst. Det blir ju helt ologiskt att döma frispark då. Jackpot för Linköping i den situationen. Dessutom lade domaren inte till tid för avbrottet som uppstod i kalabaliken runt situationen. Tycker att disciplinnämnden borde stänga av Kildemoes. Ett sånt regelbrott (potentiellt matchavgörande) ska inte passera ostraffat.

  • Martin says:

   Någon neddragning var det åtminstone inte, vad det kan ha varit är en lättare ”tripping” när Kildemoes bytte riktning och kom in i Mittags löpväg. Kanske ändå någon form av rättvisa i att Mittag som tidigare i matchen först filmade till sig en straff och sen försökte filma till sig en till inte fick utdelning när hon för en gångs skull borde haft det. De jag kan känna sympati för vad gäller det missade röda kortet är Vittsjö som ju annars skulle fått möta ett marginellt svagare LFC efter uppehållet.

   Att domaren inte var bra var vi nog samtliga överens om men precis som vanligt så drabbade det båda lagen. Att Folkesson kom undan utan varning efter sina sena satsningar mot Asllani är t ex ett mysterium, vid en av dom blev det inte ens frispark utan istället en hörna för Rosengård. Mål där och du hade haft en domarskandal åt andra håller istället. Ska man gå in på detaljer var ju Wieders armbåge i ansiktet på Jonna Andersson i första halvlek inte vacker att se och gav förstås varken frispark eller varning.

   Vad gällde att det tog tid så berodde det ju delvis på att Seger stod och dividerade om något med domartrion. Kanske skulle Rosengård försökt att få sätta igång spelet så snabbt som möjligt istället för att försöka skaffa sig maximal fördel, med den press de hade så hade förmodligen 1-2 minuters effektiv speltid till räckt för att göra ett mål till.