Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017: Omg. 16

24/9  15:00 Piteå IF – Hammarby IF  2-0 (Bragnum, Karlsson)
Piteå hakar på Djurgården i jakten på Eskilstuna medans Hammarby får fortsätta slåss i botten.


24/9  15:00 Kopparbergs/Göteborg FC – Kristianstads DFF  1-2 (Hammarlund – Chikwelu, Carlsson) Kristianstad säkrade nog nytt kontrakt med segern i Göteborg. För Götebórg så är ju det här den typ av matcher man bör vinna om man ska hänga kvar men två kanske ännu viktigare matcher väntar nu mot Kvarnsveden hemma och Vittsjö borta.


24/9  16:00 Linköpings FC – Vittsjö GIK  1-0 (Hurtig)
Jag har bara sett första halvlek av matchen där Linköping dominerade spelet totalt mot ett väldigt defensivt Vittsjö. Vittsjö ställde upp med ett defensivt 5-4-1 och gjorde det väldigt trångt för Linköping som hade svårt att hitta vägar igenom och i första halvlek bara hade ett skott på mål. Vittsjö hade inget eget spel att tala om och skapade absolut ingenting utan inriktade sig helt på försvar.

Linköping inledde matchen  piggt men lyckades inte hålla uppe tempot utan föll ner i Vittsjös tempo, något som bortalaget inte hade något emot. I början av andra halvlek fick man dock in segermålet när Maja Kildemoes hittade Lina Hurtig i straffområdet. Just Lina Hurtig tycker jag höjde sig ur mängden tillsammans med Anna Oscarsson i första halvlek. Återkommer kanske med mer tankar när jag sett hela matchen.


24/9 13:00 KIF Örebro – FC Rosengård  2-2 (Jansson, Spetsmark – Troelsgaard 2)
KIF Örebrostod för dagens skräll när nte alls orättvist en poäng mot ett väldigt blekt Rosengård. Det var som att luften hade gått ur Rosengård litegrann efter poängförlusten mot Linköping senast. Tempot och kvaliteten man höll i sitt spel då var som bortblåst.

Rosengård började annars piggtt och var nära att ta ledningen ett par gånger om i matchinledningen. Örebro jobbade sig dock in i matchen och visade effektivitet när man och gick till halvtidsvila med 1-0. Under några händelerika minuter i andra halvlek utökade Örebro till 2-0 men Rosengård kunde strax därefter både reducera och kvittera.

Någon riktig anstormning för segermål kom inte från ett energifattigt Rosengård utan det kändes som att det lika gärna kunde bli ett segermål för hemmalaget. Viktig poäng för Örebro även om man egentligen hade behövt tre. Det hade förstås också Rosengård behövt och frågan är väl om inte guldtåget gick nu.

Matchens 5 främsta
1. Frida Svensson (KIF Örebro) – Frida Svensson har inte imponerat på mig särskilt ofta i år men idag tycker jag hon var väldigt bra. Vann allt i luftrummet och var allmänt resolut och hade bra tajming i sitt försvarsspel. Bra samarbete med Marina Pettersson Engström.
2. Sanne Troelsgaard (Rosengård) – Den enda som klev fram i Rosengårds offensiv och med sina två mål räddade hon i alla fall en poäng till laget. Lite slumpartat 2-1-mål när hennes inlägg seglade in men desto snyggare välplacerat 2-2- mål.
3. Anita Asante (Rosengård) – Är den enda andra Rosnegårdsspelaren som jag tycker gör en bra match och Örebro-anfallarna hade inte mycket lycka i försöken att ta sig förbi henne utan fick söka sig till andra ytor.
4. Julia Spetsmark (KIF Örebro) – Utmanade motståndarförsvaret och hotade hela tiden i djupled och fick till slut utdelning med ett snyggt kontringsmål.
5. Emma Jansson (KIF Örebro) – Anfallskollegan gör också en väldigt bra match och lyckades få fast bollen i offensiven. Lurade sin försvarade vid sitt perfekta nickmål.

Hela Örebros mittfält med Hanna Terry till vänster, Freja Olofsson till höger och Fanny Andersson och Michelle de Jongh centralt gör det också bra. Snygg assist till 2-0 av Terry och de Jongh såg ut att trivas när hon fick spela centralt igen. Frågan är vem, om någon, Lisa Dahlkvist ska peta när hon är tillbaka. Kul för övrigt att se Marie Hammarström tillbaka i spel under slutminuterna.

Fin assist till 1-0 också av vänsterbacken Emelie Andersson. Ja hela Örebro förtjänar beröm egentligen men nu måste man bara börja leverera också mot lagen som man SKA slå. Kvaliteten till nytt kontrakt finns ju onekligen i laget.


23/9 15:00 Djurgårdens IF – IF Limhamn Bunkeflo  2-1  (Jalkerud 2 – Parikka)
Rättvis seger för hemma laget som dominerade matchbilden under första halvan och första halvlek samt i princip hela andra halvlek. LB07 var som bäst efter sin kvittering i mitten av första halvlek men utöver några vassa chanser på övertid så skapade man väldigt lite.

Djurgården spelade stundtals riktigt fin fotboll och fick bra utdelning för sitt aggressiva försvarsspel och höga press.Hade lägen att göra fler mål men det var bara Jalkerud som har tillräckligt bra klass på avsluten. Det räckte dock denna gång.

Matchens 5 främsta
1. Michelle Wörner (Djurgården) – Wörner har efter sommaren fått betydligt mer speltid och tackat för förtroendet. Väldigt aktiv på sin kant matchen igenom. Något av planens gigant i andra halvlek där hon vann mycket boll högt upp i planen och vände och vred på motståndarförsvaret.
2. Mia Jalkerud (Djurgården) – Tvåmålsskytten visade upp sina måltjuvsegenskaper, inte minst vid det andra målet när hon smart  .
3. Madeleine Stegius (Djurgården) – Var också inblandad i de båda målen och hade en läcker framspelning till det första.
4. Anna Welin (LB07) – Som vanligt tongivande i LB07 men jag tycker fortsatt hon är lite ojämn i sitt beslutsfattande i de avgörande lägena. Spelade dock fram till målet och hade bl.a. ytterliggare en perfekt djupledspassning där LB07 berövades på ett friläge av linjedomaren.
5. Hallbera Gisladóttir (Djurgården) – Revancherade sig från ett mindre bra ingripande vid kvitteringen genom ett perfekt inlägg till 2-1 och en räddning på mållinjen i slutsekunderna.


23/9 14:00 Kvarnsvedens IK – Eskilstuna United  2-2 (T. Chawinga 2 – Kullashi, självmål)
Underhållande match i Borlänge där bortalaget United drog upp tempot rejält från start och skapade hårt tryck mot hemmalagets mål. Kvarnsveden hade svårt att hänga men lyckades ändå hålla tätt och jobbade sig in i matchen. United behöll ändå ett klart kommando och tog till slut ledningen med första halvleks enda mål.

Många av sommarens nyförvärv har fått en riktig drömdebut. Idag var det Temwa Chawingas tur. Hon kom in efter en dryg timme och bara några minuter senare hade hon spelat fram storasyster Tabitha två gånger om och vänt matchen. Det var i princip det som hemmalaget skapade under matchen.

United kom dock tillbaka och tryckte på för kvittering och den kom också genom ett självmål. Bortalaget är nog ändå inte nöjda med bara en poäng efter att ha dominerat matchbilden ganska klart genom i princip hela matchen. Väldigt viktig poäng för Kvarnsveden i bottenstriden.

Matchens främsta 
Hanna Glas (Eskilstuna United) – Har fått ta över Viggosdóttirs rioll till höger i trebacksbacklinjen. Stabilt defensivt spel och överraskade också Kvarnsveden med många bra offensiva initiativ bl.a. vid lagets ledningsmål.

Pigg insats också av Olivia Schough och Loreta Kullashi har fått en bra start i nya klubben med tredje målet på fem matcher. Tabitha Chawinga var utöver målen ganska osynlig med det var två väldigt viktiga mål. Julia Roddar gör en bra match i hemmalaget (igen).

14var till Damallsvenskan 2017: Omg. 16

 1. Hans says:

  Det låter som det var Eskilstuna mot Chawinga. Det är märkligt vad hon dominerar i allsvenskan. Eskilstuna har ju ändå Mimmi Larsson, Kullashi, Olivia S mot ett lag som släppt in flest mål. Men det kan vara en viktig poäng för Kv. Bottenstriden blir en rysare. I toppen tar Linköping det vilket är bra gjort.

 2. The Observer says:

  Det är något skumt med Rosengård. Inte ska det behövas tvåmålsunderlägen innan man sätter fart och utnyttjar sina kvaliteter. Att byta ut Mittag mot Wieder var minst sagt märkligt och inget hon varken förutsåg eller önskade – det syntes i hennes kroppsspråk. Det flyt som FCR hade fram till kvittering saknar KIF Örebro – de får kämpa stenhårt för varje poäng och behöver såklart trepoängare i några matcher. Vi fick i alla fall se fyra fina mål, även om ett var tänkt som inlägg.

  Linköping vann trots brister i effektiviteten. Så länge de håller uppe passningstempo och spelar enkelt är de svåra att komma åt, men temposänkningar och att sjunka ihop med laget gör att de utsätter sig för onödiga risker. Vittsjö och KIF Örebro hade två litet olika recept på hur de skulle ta sig an sina respektive topplag – KIF:s var mer framgångsrikt – ligga tätt på motståndarna och maxlöpa på varje boll inom räckhåll och för dagen var också Spetsmark i KIF vassare än Sällström i VGIK. KIF mobiliserar att vad de har för nytt kontrakt – först Magnusson som ass tränare och nu Hammarströms på plan.

  Sex poäng mellan LFC och FCR i toppen och sex omgångar kvar – kommer FCR att kunna vara i snitt en poäng bättre än LFC i varje omgång? Tveksamt som de spelat senaste matcherna…

 3. Filip A says:

  Äntligen islossning för Örebro- överlägset bästa matchen iår! Var på plats och imponerades av Terry som var väldigt nyttig med bollvinster och bra passningsspel, men även Svensson var en klippa i backlinjen. Spetsmark visar återigen landslagsklass och även Olofsson var ett spännande namn för dagen. Men Seger? Osynlig stora delar och temposvagast på planen idag, nu börjar jag förstå allt tjafs om hennes lagkaptensroll för idag var hon inte bra. Nu håller jag alla tummar och tår för att KIF fixar nytt kontrakt!

  • The Guardian says:

   Med det spelet blir de kvar, de imponerade. De är värda det, tycker jag. Men det blir tajt. Mitt råd skulle vara att ställa Dahlqvist utanför, istället starta med samma elva i nästa match. Och Seger… som sagt…

   Ska sägas att även Asllani var ”mindre lyckad” på Linköping Arena (det var Almqvist som höll i taktpinnen, snarare). Vart är svensk landslagsfotboll på väg?

 4. Lukas says:

  Ska bli kul och höra kommentarer från FCR, domaren igen kanske! De kniper nog 3 poäng när de spelar hemma igen på ”Ankeborg” förlåt Malmö IP.

  • The Guardian says:

   Ser att journalisten Jan Peter Andersson på Kvällsposten idag återigen tar upp matchen mot Vittsjö och Segers nick som förklaring till att Rosengård ligger efter i tabellen, alltså att den var feldömd, att det skulle ha blivit 3-2, samt att Majgaard hade rätt i sitt disneysnack. Det är lite synd om denne Andersson att han ännu inte förstått att hörnan var feldömd, till att börja med. Men, men…

   … Örebro visar upp sitt bästa spel för säsongen och kunde lika gärna ha vunnit mot Rosengård. Linköping hade svårt att komma till klara målchanser i den kompakta Vittsjömuren. Almqvist och Oscarsson gör mycket bra matcher. Den senare har visat sig vara en mycket bra spelare och har kommit in fint i laget på sin position. Och när Hurtig får rena träffar på bollen är det på samma gång väldigt elegant och vägvinnande. Hon är mycket bra nu, under hösten. Härlig form. Nyttig för Linköping (5+5 poäng).

   • Martin says:

    Jan Peter Andersson har också fortfarande inte presenterat de bildbevis han påstått finns på att Segers avslut skulle varit mål. Att Vittsjö också blev bestulna på en solklar straff i anfallet efter spelar tydligen ingen roll heller.

    Går vi över till hans påstående om matchen mot LFC så är det korrekt att Kildemoes skulle haft ett rött kort i 91:a minuten. Samtidigt glömmer han att Wieder skulle haft ett i första halvlek för sina armbåge i ansiktet på Andersson, en incident som inte ens gav frispark, samt att Rosengård fick en straff till skänks som Seger lyckligtvis brände.

    Den selektiva syn som sportjournalister med sympatierna hos Rosengård visar upp är närmast pinsam och de framstår som minst lika partiska som vi fans till de Damallsvenska lagen är.

    • Malte says:

     Jag har fortsatt att begära att Jan Peter Andersson visar eller vidarebefordrar dessa bilder, vilket han inte har gjort. Jag har också frågat honom om varför han anser att misstag ifrån domar temet som gynnar Fcr (den felaktiga hörnan som ledde fram till Segers nick, straffen som Alanen skulle haft) inte skall diskuteras eller kritiseras, får ej ngt svar. All trovärdighet i Expressen/Kvp vad gäller rapportering ifrån Rosengårds matcher är numera förbrukad. Denna sk journalist driver sin egen agenda och är EJ intresserad av fakta, detta godkänns uppenbarligen av tidningens chefsredaktör.

     • The Guardian says:

      Bra att du insisterar på ”bildbevisen”. Hoppas han lär sig någon gång iallafall (tveksamt dock, ska han fortsätta med det där under hela säsongen?) Kvp är kanske en sak, men tycker också att Expressen svärtas ned av detta.

     • The Observer says:

      Det är minst sagt märkligt att en journalist hävdar något utan att kunna visa något slags ”bevis”. Lokal-/regionalmedia har väl ofta viss slagsida i sportrapportering så att det passar den största läsekretsen. Analyser värda namnet och särskilt kritiska analyser av ”hemmalaget” är sällsynta. De förväntas kanske helt enkelt inte vara intressanta för läsekretsen. Även om det gäller en rikstäckande tidning som Expressen så utkommer den väl i olika editioner geografiskt och kanske med något olika innehåll. Tror det är få chefredaktörer som intresserar sig för vad som skrivs på sportsidor och som fattar redaktionella beslut kring detta.

     • Malte says:

      Det här är Jan Peter Anderssons ”förklaring” till varför bilderna ej har visats.

      ”Ungefär så här funkar det när man gör en tidning:

      1) Reporter skriver texter.

      2) Fotografer tar bilder.

      3) Chefer bestämmer vad ska publiceras.

      I det här fallet valde cheferna att publicera andra bilder.”

      Finns det ngn i detta land som tror på att om det hade funnits bilder som bevisade att bollen var inne att då en tidning som Kvp/Expressen INTE hade lagt ut dessa bilder med braskande skandal text hur domaren stal SM-guldet ifrån Rosengård.

     • The Observer says:

      Av dina citat från JPA ser det ut som han vill förminska sin egen roll och lägga över ansvar på både fotograf och ”chefer”. Som du skriver går det emot den vanliga medielogiken att inte publicera ett sådant material. Man måste ju också fråga sig om JPA och fotografen verkligen gjort sitt jobb på redaktionen och argumenterat för ”chefen” att/varför de ville publicera. Har ”cheferna” verkligen VALT mellan det som publicerades och det som inte publicerades? Nåväl, vi får hoppas att Norra Skånes är bättre…..?

    • PeE says:

     Martin, så’n tur att bloggkomentatorer inte har lika selektiv syn……??

 5. Hans says:

  Men snälla FCR och Seger hade 90+4 min på sig att göra mål i matchen mot LFC. Det är domaren som dömer med hjälp av sina extra domare. FCR såg inte så måleffektiva ut mot Örebro heller förutom då Soelsgard. FCR har dock en liten liten chans att ta seriesegern om t.ex LFC förlorar mot Djurgården borta. Då kan det bli lite nerver i fortsättningen.