Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017: Omg. 17

1/10 Kopparbergs/Göteborg FC – Kvarnsvedens IK  2-2 (Rubensson, självmål – T. Chawinga, Addo)
Ganska jämn match i en timme, sedan tog Göteborg över helt mot ett allt tröttare bortalag. Kvarnsveden tappade ledningen med ett olyckligt självmål men ska nog ändå vara ganska nöjda poängen ändå då man hade marginalerna med sig flera gånger under matchen. Göteborg hade bl.a.ribbträff, stolpträff och ett bortdömt mål under matchen.


1/10 15:00 Piteå IF – KIF Örebro  2-0 (Ikidi 2)
Örebro var det bättre laget i första halvlek där man också borde ha tagit ledningen, men Michelle de Jongh såg med en olycklig touch till att Julia Spetsmarks skott blev en offside-avblåsning istället för mål. Stabila Piteå kom tillbaka i andra halvlek och försvarsklippan Faith Ikidi klev fram och gjorde årets två första mål.


1/10 15:00 Hammarby IF – Eskilstuna United  1-0  (Zigiotti)
Hammarby tog en riktigt viktig seger i den svåra matchen mot Eskilstuna och har nu fyra poäng ner till lagen under sträcket. Samtidigt så missade Eskilstuna chansen att ta in på Rosengård i kamp om andraplatsen och ser snarare ut att få fullt upp att försvara sin tredjeplats.


1/10 16:00 Djurgårdens IF – Linköpings FC  1-2 (självmål – Minde, Oscarsson)
Djurgården gör en bra första halvtimme mot serieledarna men sedan missade man i markeringen två gånger om och Linköping avgjorde matchen på ett par minuter. Lite nerv blev det i slutet av matchen efter att Djurgården reducerat men någon kvittering blev det aldrig.

Avsaknaden efter Claudia Neto är verkligen stor i Linköping som inte imponer spelmässigt för tillfället och utan henne inte alls har samma defensiva kontroll och trygghet i sitt spel. Med nio poängs försprång ska det nu ändå väldigt mycket till för att Linköping inte ska ta ett nytt guld.


30/9 15:00 LB07 – Vittsjö GIK  0-2  (Sällström (straff), Ohale)
Vittsjö tog ett stort kliv mot nytt kontrakt med seger i Skåne-derbyt. LB07 har lite sviktande form och är numera sämsta Skåne-lag. Inget av lagen kan nog känna sig helt säkert på nytt kontrakt ännu även om det ser ljust ut. Jag har bara sett delar av matchen där Vittsjö tog ledningen genom vad som såg ut som en ganska billig straff och LB fick ett mål något tveksamt bortdömt för offside. Mindre bra målvaktsingripande vid Vittsjös andra mål.


30/9 15:00 Kristianstads DFF – FC Rosengård  2-1  (Nilsson, Schryvers – Seger)
Naturgräset i Kristianstad har fällt många topplag genom åren men aldrig FC Rosengård/Ldb/MFF och allt vad laget hetat. Men idag kom alltså första segern och den var också helt rättvist då hemmalaget visade klart större vilja och var hetare framför mål.

För Rosengård fick tränarbytet ingen positiv effekt på spelet. Man hade mycket boll men samspelet spelarna emellan i offensiven och energin fanns inte där och man gör ytterligare en riktigt svag insats. Lagets enda formstarka offensiva spelare, Sanne Troelsgaard, var ju dessutom avstängd.

Rosengård måste rycka upp sig nu annars så finns ju en risk att Eskilstuna kommer ifatt och snor andraplatsen. Rosengård ska ju med sin tunna trupp även orka med Champions League-spel mitt i tränarturbulensen. Jag hoppas man får tillbaka energin i laget snarast för Damallsvenskan och svensk fotboll behöver ett starkt Rosengård.

Svårt att plocka ut någon enskild spelare jag tycker att det var en väldigt stark laginsats av Kristianstad där alla verkligen gjorde jobbet. Men Ogonna Chukwudi gör en väldigt stark arbetsinsats i anfallet och skapade en hel del bekymmer för motståndarna.

Therese Ivarsson var så gott som felfri i mittförsvaret. Alice Nilsson jobbade som vanligt över stora ytor och blev målskytt framspelad av Amanda Edgren som också gör en väldigt bra match bortsett från vid baklängesmålet.

Väldigt snyggt frisparksmål också av Tine Schryvers. Jag tycker också att Hanna Sandström har hittat rätt position som högerback. Hon har ju kanske inte den där riktiga spetsen för att vara anfallare men får som ytterback utnyttja sin snabbhet både offensivt och defensivt och gör det bra.

18var till Damallsvenskan 2017: Omg. 17

 1. Anonym says:

  Om du tycker att Vittsjös straff var billig så kommer det aldrig mer att kunna dömas straff vid fällning i straffområdet. Den är solklar.
  Tveksam offside vid lb 07s mål??? Inte ens de (fåtal) Limhamns supportrar som fanns på plats och som jag pratade med tyckte det, de flesta av dem satt i betydligt bättre vinkel än vad TV-kameran var i.

  • spelare12 says:

   Jag tycker hon ser ut att falla ganska lätt, men visst det är beröring och domaren står ju bra till. Vid offsiden tycker jag man får ganska bra hjälp av straffområdeslinjen på TV-bilderna och då tycker inte jag det känns som en solklar offside.

   • Anonym says:

    Live hörs smällen av ”beröringen” tydligt, ”beröringen” får Okobis fötter att åka en halvmeter bakåt. Faller lätt…. lägg av. Vi kan kritisera domarna när de gör fel/ misstag likaså spelare som filmar,fuskar eller överdriver man lite jävla ordning får det vara. Lb 07s mål ÄR offside. Inga tveksamheter där.

 2. Gert says:

  Har studerat videon om och om igen och måste konstatera. I mina ögon, och även en välplacerad domares, är straffen solklar. Okobi är klart innanför linjen när benen slåss undan. Och om någon tar benen på dig på det sättet, ja då faller du. Utan att hjälpa till själv.
  Angående offsidemålet är det inte helt lätt att se från TV-kamerans vinkel men linjedomaren står ju precis i linje med händelsen så varför ifrågasätta hennes beslut? Om vi helt plötsligt ska ta en sämre placerad TV-kameras bilder som intäkt för att det var ett felbeslut då ska f-n vara linjedomare i fortsättningen.
  Visst kan man konstatera att det begås en del misstag och att standarden på domarna i damallsvenskan är något ojämn, men samtidigt måste jag hålla med Anonym att vi inte bör kritisera domarna i onödan. Enligt min mening tillhör dessutom Laura Rapp de bättre i damallsvenskan

 3. Hans says:

  Jag såg Kdff mot FCR och blev imponerad av Kdff spel. Vilken precision där spelarna håller sina platser. Amanda Edgren kom fint fram på sin vänsterkant med bra inlägg. Ett mittfält med Edwards, Alice, och Chikwelu som håller sina platser och krigar på. Försvaret solitt och vältajmat. Ogonna Chukwudi som en spjutspets därframme tillsammans med Schryvers. Där har FCR något att lära. Dom ställde upp med Landeka Mittag Ella Masar. Men Landeka och Masar var överallt utom där dom skulle vara tycker jag. Mittag fick inga bollar att jobba med från sina anfallskolleger. Ebba Wieder gick ock slickade sidolinjen istället för att kriga inåt på planen enligt mig. Jag hade ställt upp med Landeka Troelsgard
  Mf: Hanna F, Seger, Mittag, och Ella Masar. Med order att håll era platser. Detta är enligt vad jag tycker.

 4. The Guardian says:

  Mycket bra match av LFC! Asllani, som inte varit speciellt framträdande och som jag kritiserat i tidigare matcher, gör en fantastisk insats den här sena eftermiddagen. Härligt att se. Bästa spelet för säsongen efter återkomsten. Det bådar verkligen gott för kommande fem omgångar.

  LFC är stabila, farliga och aggressiva på ett sätt att de inte ger DIF någon chans (i deras egen hemmaborg). Det är klasskillnad. Och återigen är Kristine Minde där och gör viktiga mål; bankar in 1-0! Mittförsvaret med Arndt/Kildemoes är bra, de vann sina dueller, visade skärpa – förutom vid endast ett tillfälle, vid ett självmål i en tilltrasslad situation. DIF kom till förvånansvärt få avslut. som var farliga – knappt något alls.

  Roligt att Oskarsson får göra ett snyggt mål. Hon är redan inne i det. Bådar också verkligen gott. Det ser onekligen verkligt bra ut. Spelar LFC på den här nivån i kommande matcher så räcker det hela vägen.

  • The Observer says:

   Såg du samma match som signaturen Martin nedan? Såg någon av er den på plats? Om man trott att det här skulle vara höstens svåraste match för LFC, så kanske den förtjänar betyget bra, inte mer. Enskilda spelare i LFC var bra, exempelvis Asllani och Oscarsson. Minde är alltid en tillgång. Spelmässigt som laginsats var det OK. Det saknas mycket i både passningstempo, tajming och att våga trycka upp laget offensivt. Med dagens spel får LFC vara glada om de går vidare från höstens två omgångar i WCL. Djurgården är ett gediget lag med genomgående bra spelare, men saknade spets idag. Statistiken indikerar dock, liksom matchbilden, att det var en rätt jämn match: 9-3 i hörnor, 11-9 i avslut och 5 avslut vardera på mål.

   • The Guardian says:

    Vad snackar du om nu då? Det här har inget med signaturen Martin att göra (som säkerligen var på plats). Inte heller vem som såg vilken match.

    Att så komfortabelt manövrera ut DIF och neutralisera ligafyran, som visat gott kry, på bortaplan, är en riktigt bra insats – det krävs bra spel över hela planen. LFC hade en svagare match mot Vittsjö bakom sig, det här var mycket bättre (mot mycket bättre motstånd). Kan de hålla upp den här nivån under resten av hösten så räcker det hela vägen, garanterat.

    Jämn match, gå lägg dig och sov!

    • The Observer says:

     Nja, det verkar skilja en del mellan din och ”Martins” beskrivningar av matchen. Till och med så mycket att det var befogat att fråga om ni sett samma match – fast det förstod jag såklart att ni hade. Det var ett retoriskt grepp som man ser rätt ofta och som jag trodde du var bekant med. Om inte, så är du det nu.

     Du såg tydligen bara mycket bra saker från LFC:s sida, medan ”Martin” exempelvis skriver att LFC inte är i toppslag för tillfället. Därför undrade jag om någon varit på plats. Upplevelsen kan vara annorlunda från läktarplats eller genom TV.

     Jag har varken hört eller sett LFC-tränaren, LFC-spelare, experter på TV eller kommentatorer säga att LFC gjorde en ”mycket bra match”. Det tyckte för övrigt inte jag heller. LFC hade några fler äss i rockärmen och blixtrade till under några minuter, vilket avgjorde. Annars en rätt jämn match över 90 minuter. Jag är inte alls säker på att ”den här nivån” räcker exempelvis borta mot Kvarnsveden.

     Suss gott – själv är jag pigg som en lärka!

   • axel says:

    Statistiken visar……att Djurgården borde vunnit, det var ju inte ”jämn” match utifrån de siffror
    Värför vann då Djurgården inte? Har du en vettig förklaring?

    • The Guardian says:

     Det är nog ingen idé att du försöker, han kan inte förklara; Observer kommer alltid försöka ifrågasätta (och tysta ner) min, eller andras, kritik av det officiella fotbollssverige och dess medier, med deras älsklingar Rosengård/Seger/Sjögran. Eller varje uttalande jag gör, överhuvudtaget… LFC tar en meriterande seger borta i Stockholm och allt han kommer på är att kritisera Banusic – som ”sprang för lite” (känns det igen från fotbollssverige? sådana gammelkommentarer?). Tja, där har vi en gedigen stoppkloss för utveckling, kan jag bara säga.

     • The Observer says:

      Nja, titta på flödet Ingmar/The Guardian: ”Axels” kommentar var inget svar till min kommentar eller specifikt riktat till mig, eller kanske ens till dig. Visst var det en meriterande seger för LFC, men det var spelmässigt fortfarande inte någon ”mycket bra match” som du vill hävda, utan snarare en rätt jämn över 90 minuter.

      Jag har aldrig heller försökt tysta ner varken din eller andras kritik – hur skulle det gå till – jag styr inte varken denna eller någon annan blogg. Vad jag däremot har bemött och kommer att fortsätta bemöta är din ensidiga och onyanserade kritik av Rosengård i kombination med ett ibland lika onyanserat hyllande av Linköping. Både FCR och LFC har sina för- och nackdelar och båda gör bättre och sämre prestationer på planen. Konstigare än så är det inte. Inget av detta hindrar heller att du är stolt över LFC.

      Jag har heller aldrig skrivit att Banusic ”sprang för lite”. Det påståendet och citatet är en ren fabrikation och en lögn, Ingmar/The Guardian. Däremot har Johan Rydén diskuterat hennes fysiska status på sin blogg och jag har halvt på skämt, halvt på allvar skrivit: ”Vem springer minst i en match i LFC – målvakten Andersson eller Banusic? Nej, visst springa är inte allt, men ibland kan det hjälpa för att jobba sig in i en match.”

      Om du inte vill att dina kommentarer ska bli bemötta av mig så har du det helt i egna händer. Jag märker att du nu försöker fiska efter en bundsförvant i ”Axel” genom att ”anropa” frågor om Banusic, saker som ”officiella fotbollssverige”, ”gammelkommentarer” och ”stoppkloss för utveckling”. Kanske dina chanser ökar om du ställer dig på hans sida i hans syn på rasism och andra frågor. Jag håller utkik om du får ”Axel” på kroken. Först kanske du dock ska börja med att svara på ”Axels” påstående 30 sept att du aldrig skulle bli en bra tränare (med mera)? För det har du väl inte missat?

      Till sist: Varför LFC vann mot DIF? Ja, de var ”snäppet vassare” som bloggare Hattrick konstaterade. That´s it.

 5. axel says:

  spelare12, du som bevakar damfotboll borde också skriva om baksidan av sporten, nämligen hänsynslöst utnyttjande av spelarna.
  Idag då mådde F.Brown så illa efter matchen att hon inte kunde gå på egen maskin
  Får spelarna köras på det sättet i svensk damfotboll?
  Saknar de damallsvenska tränare kunskap om tjejernas anatomi respektive de fysiska begränsningar?

  • spelare12 says:

   Nu vet jag ju inte exakt vad som har hänt i den här situationen så det ska jag inte uttala mig om. Det finns säkert väldigt många viktiga ämnen jag skulle kunna ta upp men tyvärr har jag bara tid och energi att skriva om det som intresserar mig mest, och det är själva fotbollsspelandet.

  • Martin says:

   Det finns väl massor av skäl till att någon kan må illa efter en match och det behöver definitivt inte handla om ”hänsynslöst utnyttjande”. När jag va på plats nere i Göteborg och såg LFC vinna med 2-0 så var t ex Kristine Minde enligt henne själv helt slut efter matchen (fast på samma härliga humör som alltid). Jag tycker faktiskt du är lite nedvärderande mot de Damallsvenska spelarna om du inte tror de själva vet om sina begränsningar och kan kommunicera om de behöver byta.

   • axel says:

    Hur rimligt är då de skälen som ligger utanför själva spelet och tränarens upplägg orsaka spelarens kollaps?
    Du låter nästan som de myndigheter som efter något otäckt olycka hänt, tvättar sina händer med sådana luddiga förklaringar typ ”vi gjorde allt i vår makt för att detta skulle inte hända”
    Hur spelaren själv kan signalera om något går fel, om tränaren stödjer sig på sin medicinska teamet och föredrar att först lyssna på de och sedan på spelaren?
    Tycker att det som hänt Brown är konsekvens av ett felaktig upplägg hennes lag håller på.
    I samma veva, hur stor missbruk av smärtstillande meddel existerar i svensk damfotboll? Frågan som spelarna själva inte har något att säga om, tycker jag men som borde tas på största allvar

 6. Martin says:

  Att LFC inte är i toppslag för tillfället är förvisso korrekt men man är ändå det lag som tillsammans med Piteå tagit mest poäng efter EM-uppehållet vilket visar på att man fortsatt har en hög lägstanivå vilket också räddar laget i matcher som den här och förklarar att man har dragit ifrån i toppen. Att en toppspelare som Neto saknas är också självklart men jag tycker ändå övriga och då särskilt Asllani täckt upp föredömligt för den lucka hon lämnat.

  Idag gör ändå många spelare i laget en bra match och ska jag lyfta fram några lite extra så får det bli Asllani och Oskarsson. Vad gäller Asllani så är det tydligt att det är en helt annan spelare än när hon senast spelade i LFC för nu har hon pondus och en slags självklarhet i de aktioner hon gör på planen vilket skapar en trygghet hos medspelarna.

  Oskarsson har på ett fantastiskt sätt lyckats ersätta Samuelsson som högerback och även om man ju visste att hon är en spelare med rätt inställning så är jag ändå förvånad att det gått så snabbt för henne att hitta rätt i en ny position. Faktum är att jag tycker LFC hade rätt bra koll defensivt tills att Oskarsson gick ut och att det snarare var det bytet som gjorde att Djurgården fick till lite nerv i slutet av matchen.

 7. Anonym says:

  Utan att ha de exakta detaljerna angående Brown, så har väl ändå spelaren själv ett stort ansvar i en sådan här situation? Hur skall tränarna annars veta hur en spelare mår under pågående match?