Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017: Omg. 19

Piteå IF – Eskilstuna United  2-2 (Janogy, Pedersen – P. Johansson, Schough)
Linköpings FC – Kristianstads DFF  1-0 (Minde)
Kopparbergs/Göteborg FC – FC Rosengård  1-1 (Hammarlund – Masar)

Söndagens resultat var mest positiva för Göteborg och Linköping. Göteborg kom ikapp Kvarnsveden poängmässigt och sett till motstånnd så borde de ha ett klart bättre utgångsläge. Men i årets ganska märkliga serie är det inte så lätt att veta vilka matcher som är lättare än andra.

Linköping fortsätter att spela lite halvknackigt men man fortsätter också att plocka fler poäng i sina konkurrenter. Kristianstad är ju heller inte ett lag man kör över hur som helst, skåningarna har inte förlorat någon match med mer än ett mål i år. LFC har nu nio poäng s försprång med tre matcher kvar och det tappar man förståsinte.


Djurgårdens IF – Vittsjö GIK 1-1 (Schmidt – Sällström)
Djurgården tappade trepoängeren i slutet av matchen och missade chansen att möjligtvis närma sig tredjeplatsen. För Vittsjö är det dock en poäng som mycket väl kan bli väldigt värdefull i nedflyttningsstriden. Linda Sällström poängräddare igen för Vittsjö som möter Hammarby och Örebro härnäst. Djurgården gör Kathrin Schmidt en riktigt stark höst. Jag har inte sett dagens match men har spelat bra hela hösten och idag blev hon målskytt igen.


Hammarby IF  – KIF Örebro  6-1 (Zigiotti, Nygren 2, Sjöberg, Angeldahl, Ekblom – Spetsmark)
Segern mot Eskilstuna och poäng mot Linköping följdes upp med en kross mot Örebro. Hammarby imponerar just nu på ett sätt som jag verkligen inte hade väntat mig när säsongen drog igång. Man har verkligen växt in i serien. Jag trodde Anna Oscarssons flytt skulle bli väldigt tuff för laget men idag dominerade man utan både henne och försvarsklippan Alexandra Lindberg (sjuk).

KIF Örebro hade uppenbarligen inte lärt sig något av vårmötet där Hammarby tryckte på och dominerade första kvarten. Den här gången dominerade man ännu mer och gjorde tre mål på den första dryga kvarten och det var godnatt för ett väldigt blekt och rörigt Örebro var försvarsspel havererade.

Jag såg bara första halvlek av matchen och där var i alla fall Hammarby överlägset. Inte minst tycker jag att Filippa Angeldahl fortsätter att imponera. Dessutom har Julia Zigiotti Olme fått igång poängproduktionen rejält under hösten och lovande anfallaren Alma Nygren verkar också på gång med tre mål på de tre senaste halvlekarna.

Hammarby har inte riktigt säkrat kontraktet ännu men läget blev förstås väldigt mycket bättre. Svårt att se hur Örebro ska kunna lyfta sig så pass mycket nu att man tar tre raka segrar. Det måste man göra, men det är inte säkert att ens det räcker. Vittsjö har ju sannolikt för bra målskillnad så nu är det bara Göteborg och Kvarnsveden man har möjlighet att passera.


LB07 – Kvarnsvedens IK 1-0  (M. Persson)
Viktigare att inte förlora än att vinna, den inställningen såg det ut som att LB07 hade i matchen där man inte riskerade någonting utan låg mestadels kompakt med laget för att inte ge motståndarnas snabba anfallare några ytor. Kvarnsveden var spelmässigt klart bättre men hade svårt att komma till de riktigt heta chanserna.

LB07 lyfte sig i andra halvlek och tog över spelet. Man hade dock fortsatt problem att skapa chanser men i slutet av matchen kom sedan segermålet som med all säkerhet innebär att man får spela i Damallsvenskan även 2018.

Matchens 3 främsta
Inga spelare som stack ut så väldigt mycket över mängden men här är tre som jag tycker var bra.
1. Mia Persson (LB07) – Lagkaptenen visar vägen med sitt hårda slit på topp. Kämpade mycket i ensamhet idag men fick till slut utdelning för slitet när hon sköt laget kvar i serien.
2. Brianne Reed (Kvarnsveden) – De flesta i Kvarnsveden saknade den där lilla extra spetsen idag men jag tycker Reed åter var väldigt bra i mittförsvaret. Resolut och bolltrygg.
3. Anna Welin (LB07) – Stabil insats på mittfältet utan kanske direkt glänsa. Men gör nästan alltid en del väldigt bra sakerm, denna gång en viktig assist.

 

 

27var till Damallsvenskan 2017: Omg. 19

 1. Anders says:

  Ljuger tabellen? Nej, Örebro är i dagsläget inte något allsvenskt lag. Ja, Hammarby spelar i dag som ett mittenlag, minst. Uppvisningen i dag på Zinkensdamm var nästan övertydlig: Ett lag utan organisation, plan och framför allt självförtroende. Ett lag som seglar fram på just dessa egenskaper.

 2. Anonym says:

  Det finns så mycket att se i matchen på Zinken som berättar om idrott, psykologi och framgång – med mera. Två lag i prekära situationer, men med så olika respons och mental inställning. En kommentator skrev i detta fält härom veckan just om den eventuella fördel Hammarby har i nedflyttningskampen gentemot framför allt Kif och Gbg i det att Hammarby är inställda på kamp sedan serien började medan de två andra nämnda undrar hur de har hamnat där de är nu och inte har mental beredskap att vända på steken. Detta kunde inte ha varit tydligare än det var på Zinken i dag. Full grönvit fart från början, darrigt värre i bortalaget. Att det stod 3-0 efter 17 minuter förstärkte förstås dessa tendenser.
  Bakom psykologin ligger, tror jag, ledarskapet. Olof Unogård måste ha gjort ett fantastiskt jobb med Hammarbys talangfulla, visst, trupp, men ganska oerfarna och på pappret inför säsongen klart blekare än de flesta andra på damallsvenskans nedre halva. Hammarby har blivit bättre och bättre under hela säsongen och utstrålar nu ett självförtroende som inte fanns i våras men som har vuxit stadigt – även när resultaten inte har varit så bra som de tre senaste omgångarna. Lagets givna stöttepelare, nyckelspelarna som bara måste lyckas, har levererat och även levererat lite mer än förväntat (Alex L, Filippa A, Emma H), samtidigt som flera andra har vuxit högre än man hade kunnat våga hoppas på: Amanda J, unga nyförvärv som Alma N, Sejde A, Kajsa S – men ännu mer Frida S och framför allt Julia Z. Den sistnämnda är för mig ett av allsvenskans största utropstecken om vi talar genombrott.

  • Andreas Jansson says:

   Jämfört med tränaren i Hammarby (och i LB med t.ex.) så måste man nog konstatera att Martin Skogman i KIF Örebro gjort det omvända. Gjort ett hyfsat mittenlag uruselt. När han tog över efter halva förra säsongen så hade de redan vunnit tre matcher. Under hösten och i år har de totalt bara lyckats vinna fyra matcher…
   Jag har långt ifrån sett alla matcher men de jag sett har oftast utvecklats dåligt och utan någon som helst förmåga att få till en förändring från bänken.
   Och vågar han inte peta Lisa Dahlqvist?
   I samband med EM uttalade hon sig om att det inte var roligt i KIF och hon funderade på att flytta utomlands igen. Hade jag varit ledare så hade jag definitivt petat henne om hon inte uppvisat större intressent. Och de som fortfarande frågar sig varför hon inte platsar i landslaget längre kan se en halvlek av någon av KIFs matcher så förstår de.
   Nej, det blir elitettan eller konkurs nästa säsong. Och grattis till dem som lockar till sig Fanny Andersson, Michelle De Jongh, Julia Spetsmark, Hanna Terry, Emelie Andersson och Freja Olofsson till nästa säsong. Även Hanne Gråhns (om hon fortsätter), Emma Jansson, Emma Östlund och någon till borde vara intressanta för andra lag.

   • Anonym says:

    Det du skriver gör också att man funderar över Stefan Rehn som har underpresterat med ett på pappret starkt Gbg-lag, inte bara denna säsong utan i flera år.

 3. Anonym says:

  Sorry, ni Filbyterfreaks och Stångåstollar som brukar äga detta forum, i dag handlar det om Bajen. Förutom den grönvita uppvisningen som gav klart bättre målskillnad förlorade ju Kvarnsveden och Vittsjö tappade poäng. Hajar ni att man är lite, lite glad?
  Fast det handlar inte bara om Bajen, utan lite om Örebro också. I dag var det bara Spetsmark som fick godkänt. Detta är verkligen ett lag i kris. Några andra kommentatorer skrev härom veckan att laget ändå spelade bra men förlorade med viss otur, typ, men så var det inte i dag. Själv har jag aldrig känt någon sympati för klubben, tycker att de alltid har representerat tråkig, defensiv och t o m destruktiv fotboll – även när de var ett topplag parkerade de bussen på bortaplan – men i dag tyckte jag nästan synd om dem. Så håglösa, uppgivna, oförmögna, det var nästan smärtsamt att se samtidigt som jag jublade åt Hammarby. Elefanten i rummet, då? Ja, Lisa D förkroppsligar allt det jag skrev ovan. En skugga av den klippa vi sett i landslaget förr. I dag gick inget rätt. Lite ledsamt.

  • The Guardian says:

   Va? ”Filbyterfreaks och Stångåstollar”… hehe. Nya epitet, för mig. Ingen har heller sagt något om Linköping under lördagen. Inte här iaf. Vad jag kan se.

   • Anders says:

    Menat som aningen retsamma men i grunden vänskapliga epitet. Kanske var det inga 013-inlägg just den dagen, men med handen på hjärtat kan du knappast förneka att de Lkpg-centrerade inläggen i detta forum är många. Och, ähum, långa.

 4. Anders says:

  De två senaste kommentarerna som är signerade ”Anonym” kommer från mig. Jag bara bytte plattform.

 5. Anders says:

  Att Julia Z har fått igång poängproduktionen (se Spelare 12:s referat) är förstås sant även om hon har producerat mål sedan i våras (t ex matchavgörande mot Rosengård), men hon har också jobbat stenhårt i defensiven och vuxit match för match sedan i våras men förblivit orättvist förbisedd av media och tyckar-Sverige. Det är härligt att se hur självförtroende kan lyfta en spelare – även bokstavligen, när den inte så långa Julia allt oftare vinner nickdueller mot avsevärt resligare motståndare!

 6. Martin says:

  Håller absolut med om Julia Z som varit Hammarbys klart bästa spelare i båda mötena med mitt LFC och som både kämpar o sliter samtidigt som hon står för en imponerande poängproduktion. Det där med självförtroende är intressant och för mig påminner hennes utveckling en hel del om den Tove Almqvist haft i år, också där handlar det ju om en spelare som efter några säsonger med mindre speltid nu slagit igenom rejält och verkligen tar för sig i spelet trots att hon varken är den största eller starkaste spelaren på plan.

  Med tanke på att Kvarnsveden nu har 3 riktigt svåra matcher kvar, först hemma mot LFC och Rosengård och sen borta på Vilans IP som vi ju vet brukar vara en katastrof i slutet av säsongen, så ger jag faktiskt Göteborg en hyfsad chans att hålla sig kvar. Jag tror också att såväl Vittsjö som Hammarby kan känna sig rätt säkra på kontraktet. Att både Kvarnsveden och Göteborg skulle plocka massor av poäng på slutet känns inte särskilt troligt.

 7. Hans says:

  Ja visst tycker man synd om lagen som åker ut om det nu blir KIF, KGFC eller Kvarnsveden. Men så är spelreglerna och det är tuffa beslut.. Tycker det har varit den bästa och jämnaste serien genom tiderna. Nästa år blir den nog ännu bättre med Växjö och antingen Assi, AIK eller Kalmar. Skulle vara lite kul med Assi i allsvenskan. Tycker lagen har satsat på att stärka upp sina mittfält med bra spelare. Även bra målvakter överlag har det varit. Då är det Linköping eller FCR vi väntar på om ett avgörande om toppstriden.

  • Anonym says:

   Hans, jag håller med om att allsvenskan är jämnare än någonsin. Inte i toppen försås, men i år har det inte funnits några typiska nedflyttningskandidater, slagpåsar, som det brukar – t ex Jitex, aik, mallbacken etc från tidigare år. Det är väl det som har tagit Gbg och Kif på sängen. Nota bene, jag som enögd bajare trodde att vi skulle bli ett strykgäng …

 8. Anonym says:

  Rykten säger att fler än en klubb i Damallsvenskan är intresserade/nyfikna av Assi IF:s tränare Fredrik Söderholm inför nästa säsong. Söderholm sitter på ett utgående kontrakt med Assi IF. Intressant med nya tränarnamn. Vet ej mycket om honom mer än att resultaten varit bra i Assi IF och klubben är nöjd med hans jobb

 9. The Observer says:

  KRIG och BLOD! Så var det i juni när Piteå mötte Linköping (0-1). Då var lagkapten Eriksson den som fick bekänna blodröd färg – och naturligtvis fortsatte spela. Idag var det dags för nya lagkaptenen Arnth att göra detsamma med ett rejält jack i pannan/ögonbrynet (?) – även hon fortsatte spela. KRIG och BLOD! En – hmmm – ny tradition i LFC?

  • The Guardian says:

   🙂 Det är priset att betala för SM-guld? Speciellt för en Kapten som leder laget framåt.
   Kanske en överdrift att tala om tradition efter två raka guld, kanske hybris med ett litet mått av arrogans, men pokalen stannar i Linköping.

 10. Alars says:

  Tycker väl inte man kalla Mallbacken slagpåse. Avslutade visserligen förra året med ett par rejäla smällar, men var nära att klara sig kvar, fyra poäng mot trean Eskilstuna, slog fyran Piteå hemma med 4-0. Året innan klarade de sig kvar nätt och jämnt (på Hammarbys bekostnad).

  • The Observer says:

   Håller med. Det talas ofta om spelarförluster i DA, men mer sällan om Elitettan. Mallbacken har på bara några säsonger förlorat spelare som (Mimmi) Larsson och Bergman (till Eskilstuna) samt Janogy och Karlenäs (till Piteå), för att ta några exempel. De har också bytt tränare samt satt upp en pigg, stenhård och målfarlig Theresé Stolpe (38 bast!) i anfallet. Mycket kan man säga, men slagpåse stämmer rätt illa. De gjorde också två mål borta mot blivande mästarna Linköping 2016….

   • Anders says:

    Mer än om enskilda klubbar handlade resonemanget ju om årets bottenstriden jmf med tidigare års. Det brukar vara färre lag inblandade. I år hade, tror jag, drygt hälften av lagen viss kontakt med ”träsket” när halva serien var spelad.

  • Anders says:

   Nä, det var slarvigt uttryckt. Mallbacken var inte slagpåse och kanske ett dåligt valt exempel i hastigheten.

 11. Anonym says:

  Det hade varit mer korrekt att nämna Sunnanå, som ju var en slagpåse när de åkte ur. Nästa år är risken stor för att någon av nykomlingarna blir en ny slagpåse.

 12. Anonym says:

  kommer linköping klättra på nästa klubbrankning? både denna sajtens å uefas?

  • spelare12 says:

   Linköping kommer sannolikt att klättra på UEFAs ranking, att delta i Champions League år efter år är ju viktigt för att samla poäng där. Man har ju inte minst väldigt god chans att ta sig förbi Sparta Prag som ligger strax framför. Sedan beror det förstås lite på hur lagen man har bakom sig på rankingen presterar, exempelvis Chelsea och LSK.

   Inte lika säkert att man klättrar på den här sidans ranking, jag skulle tro att man kommer ligga ganska still denna gång.

  • The Observer says:

   Du har väl sett: Club Coefficients på UEFA?
   http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/Draws/02/47/78/71/2477871_DOWNLOAD.pdf

   Där syns det tydligt hur LFC:s motståndare Sparta Prag fått sin seedning: genom att delta fyra av de fem senaste WCL, men inte genom att gå långt.

 13. Ulf says:

  Ur Linköpings synvinkel hade det nog varit positivare om man inte hade ”slarvat bort” två poäng i matchen mot Hammarby (inget ont om duktiga Bajen, dock) och plockat hem SM-guldet redan igår. Då hade LFC kunnat koncentrera sig mer på nästa omgång i Champions League… tycker en ”Stångåstolle”.

 14. K says:

  Har LFC fansen någon kommentar till Kristianstadtränarens påstående att Linköping bara brukar vattna en planhalva per halvlek? Var det inte det Rosengård fick skit för för en tid sedan
  http://www.kristianstadsbladet.se/sport/kdff-stod-upp-mot-guldjagande-linkoping/

  • The Observer says:

   LFC-fan eller inte, men: Kanske populärt med ”ny vaktmästare” som på Malmö IP? Minsann – ville KDFF ha ännu snabbare spel? ”Beta” var ju ”frustrerad på sig själv” efter LFC-matchen – kanske vattning blir extra viktigt då…? OM det verkligen var så att bara en planhalva vattnades vore det klantigt i överkant efter diskussionen om Malmö IP.