Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017, omg. 20: Linköping säkrade guldet

28/10 14:00 Vittsjö GIK – Hammarby IF  0-0
Vittsjö är nog mest missnöjda med resultatet här då man hade ett antal chanser att avgöra matchen. Hammarby inledde matchen bäst men sedan tog Vittsjö över allt mer. I mitten av andra halvlek hade Vittsjö sin bästa period då man tryckte tillbaka bortalaget och prickade målramen ett antal gånger. Viktig poäng ändå för båda lagen och för Vittsjö betyder det att Kvarnsveden och Göteborg inte kan komma ikapp poängmässigt redan denna helg.


29/10 14:00 FC Rosengård – Piteå IF  0-0


29/10 14:00 Kvarnsvedens IK – Linköpings FC  0-0
Inga målfester i den här omgången direkt men 0-0 räckte för att Linköping skulle säkra ett nytt mycket välförtjänt SM-guld. Man var helt enkelt klart stabilast över hela säsongen och har haft flest matchvinnare.

Linköping var det bättre laget i den här matchen också både offensivt och defensivt, men det var en ganska chansfattig historia från båda lagen. Kvarnsveden hade förstås behövt tre poäng men hade svårt att komma igenom ett mycket säkert LFC-försvar. En poäng mot mästarna får man nog ändå vara nöjda med.


29/10 15:00 Eskilstuna United – Kopparbergs/Göteborg FC  1-5 (Larsson – Engman, Hammarlund 2, Rubensson 2)
Göteborg tog chansen mot ett något vingklippt Eskilstuna United utan Ingrid Schjelderup (avstängd), Olivia Schough (sjuk) och Petra Johansson (skadad). Glädjande att Petra Andersson och Nathalie Björn är tillbaka i spel igen efter sina skador i alla fall men United föll ihop helt i andra halvlek och tappade 1-0 till 1-5.

Göteborgs storseger innebär att man klev upp på rätt sida om nedflyttningsstrecket och den innebär också att KIF Örebros redan mikroskopiska chans att hänga kvar blev ännu mindre, även om den fortfarande finns i teorin.


29/10 15:00 Kristianstads DFF – LB07  2-0  (Ivarsson, Chukwudi)


30/10 19:00 KIF Örebro – Djurgårdens IF  0-3 (Jalkerud 2, Wörner)

13var till Damallsvenskan 2017, omg. 20: Linköping säkrade guldet

 1. Anonym says:

  Tyckte nog att V bara träffade ramen en gång och det var i första halvlek. Men visst hade hemmalaget totalt sett ett litet övertag i en ganska jämn match (tyckte nog att HIF underpresterade lite, men det är ju jag det …).
  Men är det rimligt att frisparkarna fördelas (cirka) 15-4 i en jämn match där inget av lagen spelar utpräglat fysiskt? Och visst var det en solklar straff i andra halvlek när Astrid Larsson drogs ned utan att försvararen nådde bollen? Håller denna danska domare allsvensk standard?

  • spelare12 says:

   Både Markstedt och Alanen prickade ribban i andra halvlek.

   Kan absolut hålla med om straffsituationen.

   • Anders says:

    Kanske hade jag kudden framför ansiktet båda gångerna, men troligare är att jag missade det p g a hack i sändningen. Ibland får jag se samma sekvens tre gånger i rad, sedan hoppar sändningen fram i tiden någon minut. Och ofta fryser bilden. Vet inte om det är min uppkoppling eller damallsvenskan.tv.

    • Gert says:

     Det är definitivt damallsvenskan tv som har problem med sina sändningar. Har samma problem i stort sett varje sändning – trots uppkoppling via fiber.

  • Anonym says:

   UEFA Domare.

  • Gert says:

   Jo det var faktiskt några träffar i trävirket. I första halvlek prickade Amanda Persson stolpen och i andra halvlek var det två ribbträffar signerade Clara Markstedt och Emmi Alanen. Däremot kan jag hålla med om att skillnaden i frisparkar normalt sett är för stor. Det är möjligt att bortalaget borde haft någon mer frispark – även om det inte fanns någon situation som jag direkt reagerade på – och hemmalaget fick kanske ett par frisparkar lite väl lättvindigt. Och visst var det en ganska snäll match även om ett par HIF:are satsade lite väl våldsamt vid ett par tillfällen. Tror ändå inte att ett par frisparkar mer eller mindre hade påverkat matchbilden. Frisparkarna i ”farliga” lägen var ganska lätträknade. Tycker trots allt att domaren skötte sig godkänt. Standarden på de svenska domarna är ju, som vi sett vid flera tillfällen (och inte minst hört från FCR) inte heller alltid den bästa.
   Avsluten, jag tror det var ungefär 18-8, talar inte för att det var en riktigt så jämn match som Anonym vill ha det till. Om HIF underpresterade? Jag vet inte eftersom jag inte sett laget tillräckligt ofta för att ha en klar uppfattning. Dock kom man inte alls upp i samma klass som t ex i bortamatchen mot Linköping. Framför allt hade man svårt att få till något i andra halvlek. Kanske beroende på att man, undermedvetet, ville slå vakt om en poäng?
   Straffsituationen? Svårt att säga. Jag har studerat reprisen ett antal gånger och kan konstatera att Astrid Larsson i varje fall inte blir neddragen. Hon faller över Amanda Perssons fot, men om det verkligen är en fällning är ytterst tveksamt. På repriserna ser det faktiskt ut som att Persson lyckas få en tå på bollen och att Larsson sedan faller över hennes utsträckta ben. Så kanske var det, utan att vara tvärsäker, trots allt rätt av domaren att fria.

   • Anders says:

    Nej, några grova felbedömningar var det inte (mer än uteblivna straffen, jag tycker inte den tån kan räknas som en brytning, bollen är ju kvar hos Larsson) , mer en reflektion över den väldiga skillnaden. Och, ja, en del lättvindiga frisparkar hemmalaget.

    • Gert says:

     Så vitt jag vet räknas en tå på bollen också som en brytning, inte en fällning. Hade samma situation inträffat någon annanstans på planen tror jag inte att någon reagerat utan helt enkelt sett det som en kamp om bollen.

     • Anders says:

      Nej, om tån nuddar bollen men bollen inte rullar utom bollförande spelares kontroll är det nog knappast tal om någon brytning. Och att en spelare faller på ett utsträckt ben låter i mina öron som en definition av en fällning.

 2. Svenneberka says:

  Amanada Persson hade en frispark i stolpen, nära krysset, i första halvlek.

 3. Anders says:

  Grattis Linköping! Välförtjänt, förstås, men det var lite synd att Rosengård inte riktigt mäktade med att utmana till tvekamp i år.

 4. Hans says:

  Blir det något slags årets lag ? Och hur tror du det går i nedflyttningskampen. Vem åker ur allsvenskan ?

  • spelare12 says:

   Ja, det kommer något slags årets lag så småningom.

   Jag vågar inte tippa något längre, alla mina damallsvenska tips har slagit fel i år.