Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017, omgång 6

2017-05-21 14:00 Piteå IF – Vittsjö GIK  2-1 (Karlernäs, Jakobsson – Sällström)

Piteå tar en ny hemmasger och en fullt rättvis sådan. Man var det spelförande laget större delen av matchen och skapade flest chanser. Mycket stabil försvarsinsats av laget som vanligt.

June Pedersens inspel och hörnor var åter främsta anfallsvapnet men man lyckades för en gångs skull även spela sig till ett mål. Julia Karlernäs blev stor matchvinnare med både mål och assist när laget vände och vann.

Linda Sällström fortsätter att vara Vittsjös stora och nästan enda anfallshot och blev målskytt igen. Får nu brauppbackning av Emmi Alanen som gjorde en ny fin assist. Åter en stark insats av Sandra Adolfsson i mittförsvaret.


2017-05-20 14:00 Kristianstads DFF – Hammarby IF  0-0

En 0-0 match orkar jag inte se i sin helhet efterhand så ingen större analys kommer här. Bara att konstatera att Kristianstad uppenbart forstsatt har svårt att göra mål och att Hammarbys försvar fortsätter att vara stabilt.


2017-05-20 13:00 LB07 – Djurgårdens IF  2-1  (Johnsson, PEdersen – Jalkerud)

Imponerande av LB07 att ta hem segern när större delen av det ordinarie mittfältet fanns på skadelistan.Stark laginsats där ingen direkt stack ut men alla gjorde sitt jobb. Skadeproblem också hos Djurgården som skaknade både Sheila van den Bulk och Guðbjörg Gunnarsdóttir.

Djurgåden hade ett visst spelmässigt övertag under stora delar av matchen men skapade i princip ingenting. Det är sällan man i den officiella statistiken ser ett lag inte ha ett enda avslut under en halvlek men så såg det ut för Djurgården i första halvlek.

LB07 hade svårt att få till sitt passningsspel men var ändå lite spetsigare offensivt och skapade klart mer och hade 2-0 i halvtid. Djurgården reducerade med kvarten kvar av matchen men någon riktig slutforcering kom aldrig och LB07 kunde kontrollera hem segern.

Petronella Ekroth fick välförtjänt pris som bästa spelare i bortalaget där ett av få glädjeämnen annars var att Mia Jalkerud fick spräcka årets målnolla. Danska Cecilia Pedersen utsedd till bästa spelare i hemmalaget efter sitt snygga solomål där hon drev med bollen från mittplan till strax utanför straffområdet där hon fick till en skön fullträff.


2017-05-20 16:00 Kopparbergs/Göteborg FC – Eskilstuna United  0-1 (Schough)

Eskilstuna upp i serieledning efter en ganmska rättvis seger i Göteborg. Olivia Schough har plötsligt kommit i målform och satte riktigt snyggt matchens enda mål med sina fina vänsterfot. Göteborg var närmast att ta ledningen i första halvlek men i andra var det bortalaget som spelade bästa och skapade mest.


2017-05-20 14:00 Kvarnsvedens IK – KIF Örebro   3-1 (Chawinga 3 – Spetsmark)
Den offensiva spetsen hos Kvarnsveden blev avgörande i en i övrigt jämn match. Ganska blekt Örebro i första halvlek men man lyfte sig en del i andra i jakt på reduceringar. Set till heta målchanser ändå en rättvis hemmaseger.

Matchens främsta 
1. Tabitha Chawinga (Kvarnsveden) – Damallsvenskans nya storstjärna ryckte i skytteligatoppen efter tre nya mål. Retligt enkelt sprang hon ifrån Örebros försvar och var nära att göra ytterligare ett par mål.

I övrigt stark insats av hela Kvarnsveden-mittfältet och Robyn Decker bra i backlinjen.  Julia Spetsmark bäst i Örebro och den enda som är bra i första halvlek. Gör också ett nytt snyggt mål med vänstern i andra halvlek. Carola Söberg gör en ganska bra match trots tre insläppta.

Örebro fortsätter också att ha problem få in tillräckligt med folk i straffområdet. Ganska piggt inhopp av Hanna Terry som nog borde få chansen från start nu när Michelle de Jongh tycks vara ganska långt från toppformen.

Örebros mittbackar hade enorma problem med Tabitha Chawinga. Man lyckades oftast vare sig ställa henne offside eller ligga tillräckligt nära i duellspelet och bjöd dessutom på omställningslägen p.g.a. svaga uppspel.


2017-05-20 15:00 Linköpings FC – FC Rosengård  0-3  (Martens, Schelin, Masar)

Det svänger fort i Damallsvenskan, inte minst för Rosengård. Från en mycket blek laginsats senast till en mycket stark laginsats idag när de regerande mästarna slogs tilbaka med besked.

Rosengård satte full fart från start och hemmalaget var inte med i matchen och efter fem minuter var ställningen 0-2. Linköping jobbade sig lite in i matchen men när Rosengård satte trean efter dryga halvtimmen var det hela avgjort.

Linköping hade svårt att spela sig till de riktigt heta chanserna men kunde kanske fått en straff i första halvlek (jag har inte haft tid att leta upp situationen för att se den igen) och Janni Arnth hade några riktigt fina nickar vid fasta situationer. Några mål blev det dock inte och en klar och rättvis seger för gästerna.

Matchens 3 främsta
Många i Rosengård som var bra idag men jag vill lyfta fram dessa tre lite extra:.
1. Lotta Schelin (Rosengård) – En pigg Lotta Schelin gjorde både ett snyggt mål och låg bakom det sista. Snodde vid ett flertal tillfällen bollen från fumlande LFC-spelare.
2. Anita Asante (Rosengård) – Rosengård har saknat tyngd på det centrala mittfältet. Jag har tyckt att Asante sett bäst ut i backlinjen på senare tid men idag dominerade hon på mittfältet med både fysik och teknik och bra passningsspel.
3. Sanne Troelsgaard (Rosengård) – Väldigt stark första halvlek av Troelsgaard. Stark i duellspelet och utmärkt i passningsspelet. Riktigt snygg assist till andra målet.

Ytterligare tre Rosengårdspelare hade också lika gärna kunnat ta plats på den listan. Lieke Martens gör åter en mycket bra match. Som vanligt mycket involverad i spelet och var hjärnan bakom ledningsmålet.

Ella Masar fortsätter också att göra poäng och hennes intensiva presspel hade också stor del i att Claudia Neto inte fick mycket tid med bollen.  Amanda Ilestedt gör också åter en mycket bra mattch. Hon har gått från mycket svag i de första omgångarna till mycket stark i de tre senaste.

I Linköping fanns inte lika mycket att glädjas över. Lagets vanligtvis stabila backlinje svajade lite under press. Två av lagets yngre spelare var bästa idag. Maja Kildemoes var inte felfri defensivt men lagets bästa spelare offensivt med flera fina genombrott. Pigg insats av Tove Almqvist igen. I övrigt kan nog inte så många var nöjda med sina insatser.

Redan skadedrabbade Linköping åkte också på nya skador. Emma Lennartsson med en stukad fot innan matchen drog igång, Jessica Samuelsson med känning i låret redan i mitten av första halvlek och Lina Hurtig gick ut i halvtid med känning i sin fot.

Inte bra ur landslagssynpunkt förstås att både Samuelsson och Hurtig får skadekänningar. Av övriga landslagsaktuella så hade Magdalena Eriksson en mindre lyckad match. Grov miss vid det andra målet och tog lite lång tid på sig med bollen vid ytterligare något tillfälle. Ganska anonym insats av Jonna Andersson inga lika tydliga missar i alla fall.

I Rosengård en solid insats av Emma Berglund som var tillbaka som mittback när Lina Nilsson kunde spela från start på högerbacksplats igen. Hanna Foleksson rörde sig som vanligt över stora ytor men var lite svag i passningsspelet.

7var till Damallsvenskan 2017, omgång 6

 1. Tobias says:

  Välförtjänt seger för Rosengård inget att säga om det. Forcerar och får utdelning. Linköpingsspelarna håglösa och gav sig själva inte chansen. Två mål är rena bjudningar. Att man har en del skador inför matchen och får tre nya före och under den samma påverkar men förtar inte Rosengårds insats och Linköpings uppträdande under första halvlek. Efteråt går det alltid att diskutera taktik men det spelar ingen roll när spelarna presterar som de gör. No names mentioned, men ett par spelare får fundera på om de verkligen förtjänar en plats i det svenska lag som flyger till Nederländerna i sommar. Dagens match blev som en kopia av förra årets supercupfinal. Likt då får LFC hoppas på att det var årets bottennapp. Bara bryta ihop och komma igen.

  Sannolikt ingen Minde, Hurtig, Samuelsson eller Lennartsson till nästa veckas matcher, och Rasmussen borta sen länge. Tungt och tunt minst sagt.

 2. The Observer says:

  Det är sällan man ser ett lag så slaget och mentalt nedslaget som LFC igår. De verkade ha glömt att ställa och svara på frågan: hur säkrar vi den första kvarten? FCR:s matchöppning var den förväntade. LFC som helhet och särskilt försvaret gjorde sin svagaste insats i år i den match där de hade behövt vara starkast. FCR kunde kontrollera matchen helt. Matchen var sannolikt en vändpunkt uppåt för FCR. På onsdag mot Kopparbergs/Göteborg får vi se om matchen mot FCR var en vändpunkt nedåt för LFC eller om de kan studsa tillbaka direkt.

 3. Uffe says:

  FC Rosengård – ett lag i kris? Då måste det erkännas att man löser sin krishantering på ett mästerligt sätt…

 4. Hans says:

  Jag såg Kdff mot Hammarby och det var ingen höjdarmatch. Rent fotbollsmässigt var det rent bedrövligt. Det skall vara för målvakterna då med ett extra plus för Hammarbys Emma Holmgren.
  Nä inget av lagen imponerade och får nog finna sig i att ligga i botten av serien.

 5. The Observer says:

  Efter Piteås vinst idag har nu förväntade medaljlag grupperat sig i toppen av tabellen, men kanske i annan ordning än många trott före seriestarten. Starkt av Piteå att spela in 11 poäng med så få gjorda mål. Just nu ser United och Rosengård ut som de starkaste guldkandidaterna, medan mästarna Linköping får försöka komma tillbaka med en starkare och skadefri startelva samt ett betydligt bättre spel snabbt om de vill fajtas om guldet. En inte alltför vågad gissning är att LFC och FCR möts två gånger till i år – DA och finalen i Svenska cupen.

  Vittsjö lever på Sällström och Kvarnsveden på Chawinga. Den sistnämnda är DA:s mest spektakulära spelare. Inför förra säsongen trodde hon på 25 mål i DA. Så blev det inte, men prognosen kanske slår in i år. Från plats 5 – 12 skiljer bara fyra pinnar, så här kan det kanske bli omkastningar. De flesta (?) tippade att LB och Hammarby skulle åka ur direkt, men kanske blir det istället Kristianstad och Örebro som nu ligger i botten.

  Sneglar man lite på Elitettan och tar sikte på DA 2018 verkar ingen kunna stoppa Växjö där deras stjärna Anvegård gjorde hattrick igår. Mer anmärkningsvärt är att ASSI från Kalix är klar tvåa och obesegrade. Det finns väl bara ett lag i DA som skulle älska om de gick upp i DA 2018…..

 6. Uffe says:

  ASSI och Piteå IF: norrbottniskt derby! Det är ”bara” 12 mil – bilvägen – mellan Piteå och Kalix och för norrlänningar är detta nästgårds… 😉