Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan 2017, omgång 9

18/6  15:00 Vittsjö GIK – FC Rosengård  0-3
18/6  16:00 Eskilstuna United – Piteå IF  0-1
18/6  17:00 Hammarby IF – Djurgårdens IF  0-2

Väldigt säker seger för Rosengård efter ett par tidiga mål. Jämnare i Eskilstuna och Stockholm men väldigt sköna segrar för Piteå och Djurgården. Återkommer med lite mer tankar om matcherna när jag tar ut 11:an för omgång 9 lite senare i veckan. Nu blir det ett par dagars landslagsfokus inför EM-trupputtagningen på tisdag.


18/6  16:00 Linköpings FC – Kvarnsvedens IK  3-2
Linköping gör inte någon av sina bättre matcher men fortsätter att ha marginalerna med sig och drygade idag ut serieledningen till fem poäng efter åttonde segern på nio matchern. Den här gången kan man tacka Kvarnsvedens försvar som styrde in två av lagets mål i egen bur.

Kvarnsveden gör en riktigt bra match och spelar helt jämnt med de regerande mästarna i första halvlek. Sett till skapade chanser så vinner Linköping ändå rättvist till slut och man tog också över mer av spelet i andra halvlek.

Matchens främsta 
Julia Roddar (Kvarnsveden) – Jag har hyllat Julia Roddar många gånger i år men hon fortsätter att leverera toppinsatser. Vann otroligt mycket boll idag och gör oftast också något konstruktivt med den.

Bra i Kvarnsveden var också mittfältskollegan Elizabeth Addo, förstås tvåmålsskytten Tabitha Chawinga samt Lova Lundin vars precision med passningarna mot Chawinga blir allt bättre. Dubbla assist idag. Robyn Decker bra i backlinjen och räddade en boll på mållinjen.

I Linköping var Kristine Minde tillbaka för en timmes spel och bjöd på välbehövlig löpvilja i ett annars stillastående hemmalag i första halvlek. Claudia Neto stark på mittfältet och jag tycker även att Tove Almqvist gör en pigg insats. Jessica Samuelsson stängde igen på sin kant.


18/6 15:00 Kristianstads DFF – Kopparbergs/Göteborg FC  5-2 (Edgren, Sandström 2, Chukwudi, Holm – Hammarlund 2)
Kristianstad fick igång målskyttet för alla sina offensiva spelare idag när det plötsligt blev proppen ur mot ett väldigt svagt Göteborg. Kristianstad dominerade matchen fårn start- till slutsignal och segern kunde och borde ha varit ännu större. Ogonna Chukwudi missade exempelvis ett antal utmärkta lägen men fick i alla fall till slut spräcka sin målnolla i år.

Matchens 3 främsta
1. Mia Carlsson (Kristianstad) – Många var bra i Kristianstad men en var klart bäst. Sveriges formstarkaste vänsterback gör en väldigt bra match. Stabil defensivt men imponerade i offensiven med kraftfulla löpningar och fina inspel/inlägg. Låg bakom de båda första målen när hon liggandes i straffområdet fixade assisten till första målet och på målvaktsreturen på hennes skott blev det 2-0.
2. Hanna Sandström (Kristianstad) – Pigg insats av Sandström som löpte väldigt mycket i 75 minuter då krampen satte in. Två mål men lite minus för blandad kvalitet i passningsspelet och något svagt avslut där det borde blivit ytterligare mål.
3. Becky Edwards (Kristianstad) – Stor bollvinnare på mittfältet med säkert passningsspel matchen igenom.

Amanda Edgren och Alice Nilsson gör det också bra men framför allt var det en klassiskt stark laginsats där alla presterade. Underbart intressant inhopp också av 14-åringen Evelina Duljan som inledde med en assist till Kristianstads fjärde mål. Härlig teknik och speed där.

Jag trodde det fanns viss fiaskovarning för Göteborg förra året men efter en ganska stabil säsong då trodde jag på en säker plats på övre halvan i år. Så ser det dock verkligen inte ut att bli när man nu befinner sig strax över nedflyttningsstrecket, dock i en fortsatt väldigt jämn serie..

Pauline Hammarlund var bra och gör två mål men det blev tydligt hur viktiga lagets övriga två toppspelare Jennifer Falk och Elin Rubensson är för laget. När de saknades idag vägde unga Göteborg lätt mot tunga Kristianstad.


17/6 LB07 – KIF Örebro  2-0  (Parikka, M. Persson)
KIF Örebros katastrofala vår fortsätter. Sist i Damallsvenskan och i veckan kom också den ekonomiska rapporten för Damallsvenskan som visade en brakförlust för laget förra året (Läs hela rapporten (pdf)). Inget utrymme till värvningar här alltså under sommaren.

För LB07 var det tredje segern på de senaste fyra matcherna vilket tar laget åtminstone tillfälligt upp på en fin  fjärde plats. Oväntat och starkt av nykomlingen som verkligen blandar svagare prestationer med riktigt stabila insatser som idag.

Det var annars KIF Örebro som hade ett klart spelövertag under stora delar av matchen, men trots detta var man nästan helt ofarliga i offensiven större delen av matchen. Ett par oturliga domslut också kanske med frispark istället för fördel av boll när man fick skottläge i straffområdet samt ett kanske något tveksamt bortdömt mål.

LB07 kom till betydligt bättre lägen och hade utmärkta chanser att ta ledningen redan i den mållösa första halvleken. Man jobbade också utmärkt för varandra i defensiven och det var helt klart en lagseger och den var rättvis.

Matchens 2 främsta 
Mia Persson (LB07) – Lagkaptenen stod som vanligt för en stor arbetsinsats men var också involverad i båda lagets mål. Gick upp i duellen vid första målet vilket gjorde att Örebro-spelaren stötte bollen till motståndarna i straffområdet. Satte sedan själv strax därefter 2-0.
Anna Björk Kristjánsdóttir (LB07) – Satte inte en fot fel i andra halvlek där honn hade full kontroll i det egna straffområdet och avstyrde de flesta av Örebros, visserligen ganska tama, anfallsförsök.

KIFs EM-aktuella spelare såg ut att ha lite EM-uttagningskramp där exempelvis Julia Spetsmark gör årets svagaste insats. Varför man valde att byta ut Hanna Terry i andra halvlek kan man också undra. Hon var en av få som det hände något kring i det offensiva spelet.

18var till Damallsvenskan 2017, omgång 9

 1. Hans says:

  Vinner Kristianstad och Hammarby så kommer faktiskt Göteborg att ligga på nedflyttningplats. Otroligt jämnt efter de tre översta lagen. Även ett lag som Piteå kan inte känna sig säkra. Piteå, Gtbg och Örebro var ju tippade högt upp i serien ! Skönt att man inte är tränare ☺

 2. Martin says:

  Intressant att de två lag som satsat helsvenskt återfinns i botten av tabellen, kan förstås vara en tillfällighet då det är väldigt jämnt men ändå något värt att notera. Annars är ju egentligen alla lag utanför topp 3 indragna i ”bottenstriden” även om jag ser Piteå som för stabilt och LB som för skickligt för att riskera nedflyttning.

  Skulle jag spekulera lite om framtiden skulle jag nog ändå säga att lagen som ligger på de 4 sista platserna nu är de som känns svagast och förmodligen kommer göra upp om vem som ska hålla sig kvar. Brasklapp för Kvarnsveden som förstås kommer dras in om man inte klarar att säga nej till den sedelbunt jag antar alla toppklubbar i Europa och även Kina är beredda att hosta upp för seriens häftigaste anfallare.

 3. Anonym says:

  KIF är förvånansvärt svaga, men första målet borde ha blåsts av för offside i situationen före Parikka fick bollen.

  • spelare12 says:

   Domaren tyckte kanske precis som jag att det var Örebro-spelaren som olyckligt stötte fram den bollen. Jag kan dock inte bedöma det helt säkert av TV-bilderna.

 4. Martin says:

  Ganska märklig match på Linköping Arena i orkanen som drog förbi över arenan. Jag talar då inte om tvåmålsskytten Chawinga utan om att det blåste något fruktansvärt vilket gjorde spelet chansartat och som nog gynnade gästerna mer än hemmalaget. Det intressanta var att trots att LFC gjorde en okej match och vann så lär det väl bara vara Kvarnsveden-spelare bland ”Matchens främsta” och då framförallt Addo som i alla fall jag tyckte överglänste Chawinga trots dennes två mål.

  I hemmalaget var det mer jämna prestationer, solida men utan att glänsa, även om Kristine Minde förutom ett snyggt mål också stod för ett gediget jobb individuellt samt genom att driva på medspelarna att hålla uppe tempot. Tråkigt att både Hurtig och Banusic verkar dras med fotskador och i dagsläget känns det faktiskt tveksamt om Hurtig borde tas ut till EM då hon inte kan prestera på topp i matcherna. Mest positivt utom Mindes spel var Seleruds inhopp där hon stod för många bra löpningar och ett generellt väldigt ”moget” spel trots sin relativa orutin i sammanhanget.

 5. Hans says:

  Ett överraskande resultat Eskilstuna – Piteå 0 – 1 inför 2183 åskådare väldigt bra !!
  Hammarby Djurgården också en mycket bra publiksiffra 2137. Bra pengar till klubbarna. Men (tyvärr) förlorade bägge sin hemmamatch, snöpligt.
  Sen Kdff 5 – 2 mot Gtbg det var verkligen ett styrke besked. Hanna Sandström 2 mål !!! Nåt för Pia ?

  • Anonym says:

   Överraskande…..? Ja för Svenska Spel förstås!!! Annars är det väldigt länge sedan Piteå släppte ifrån sig tre poäng mot Eskilstuna.

 6. Cajsa says:

  Härlig vinst för KDFF, äntligen losssnade det!! Vilken laginsats det var idag!
  Mia Carlsson var riktigt vass i första halvlek.
  Kul när de yngre spelarna får chans att visa upp sig och gör pigga inhopp.

 7. Tobias says:

  Att ett Hammarby utan större förstärkningar kämpar i botten är på sätt och vis väntat. Vad som däremot inte är väntat är att de närmast har sällskap av KIF Örebro och K/Göteborg. Ser man till spelartrupper så borde de inte ligga där de ligger men ser man till omgångens resultat så är det kanske inte så förvånande ändå. K/Göteborg läcker enormt bakåt. 24 insläppta på 9 omgångar, och KIF Örebro är precis lika svaga fast åt andra hållet. Endast 8 mål så här långt. Bräckliga självförtroenden som man i värsta fall får dras med hela säsongen.

  Att Piteå slår Eskilstuna på bortaplan är inte direkt någon jätteskräll. Särskilt inte om man ser tillbaka på insatsen mot Linköping i förra omgången, även om den var på hemmaplan. Rent flax att Linköping kunde flyga hem med tre poäng då Piteå var det klart bättre laget. Men det är ju en styrka att vinna utan att spelet fungerar.

  Dagens match mellan Linköping och Kvarnsveden var ingen höjdare den heller. Precis som Martin var inne på påverkades spelet helt klart av den kraftiga motvinden, men det var å andra sidan lika för båda lagen. Bortalaget spelar enkelt anfallsspel och kapitaliserar på Chawinga. Inget fel i det, vore ju ett direkt tjänstefel att försöka göra något annat. Hennes galna facit med 14 mål säger allt. Om hon blir kvar efter sommarens transferfönster så lär hon vara outstanding med +30 mål under säsongen.

  Linköping då. Jag kanske är negativ men jag tyckte mig sig dålig bollkontroll, dåligt passningsspel och dålig rörelse, även om det blev bättre när man slapp motvinden. Men spelet imponerar inte. Man behöver få ha Minde, Banusic, Kildemoes och Hurtig friska för att kunna lyfta spelet. Vet inte vad som hände med Banusic idag men hon blev utbytt i paus. Hon fick å andra sidan inte särskilt mycket uträttat efter 1-0. Om alla spelare håller så skulle jag gärna vilja testa Hurtig, Minde och Kildemoes från start i anfallet i nästa match. Två spelare som utan problem kan ta sig förbi på kanten och Minde som kan ta emot boll, gå i djupet eller knoppa in bollen i nät. Banusic är inte den som går i djupet. Hon har å andra sidan bäst teknik och spelsinne. Men om Linköping ska få ut något av det så måste mittfältet fylla på och gå i djupled. Det gjorde man vid ett tillfälle i dag och det höll på att bli mål direkt.

  Och jag håller med Martin. Linköping får se till att skriva ett längre kontrakt med Alva Selerud efter säsongen. Väger som alla unga spelare lätt i fysiska spelet men hon har ju löpstyrka som få.

 8. Uffe says:

  Märkligt med årets upplaga av Linköpings FC, av många tippat att få svårt att hänga med i den absoluta toppstriden med tanke på bortfallet av hela anfallslinjen plus viktiga kuggar längre bak. Detta uppdaterade LFC ångar dock på längst upp i toppen även när maskinen gnisslar, hackar och ”handbromsen” delvis ligger i – som igår mot Kvarnsvedens IK. Nej, hur spelet än ser ut, lik’ förbannat blir det trepoängare!

  Jonna Andersson, den i andra sammanhang ifrågasatta vänsterbacken, sa i en radiointervju efteråt: ”I halvtid skäller vi ut varann i omklädningsrummet och kommer ut med mer energi”. Samma Jonna låg ju bakom två av segermålen. Det är klart att den här vinnarvinden, oavsett om det är högre makter eller slumpen som bistår, inte alltid räddar dagen. Så var det mot Rosengård i hemmamatchen där LFC-spelarna kom ut dåsiga efter siestan och överrumplades av bortalaget innan man hann fatta vad som pågick.

  Det lär bli tufft i de två återstående vårsäsongsmatcherna, eftersom det tycks som om skadeproblematiken består. En fotskadad Banusic som går på halvfart, en Hurtig som spelar tio minuter och en Lantz som sitter på bänken, plus skadebenägna nyckelspelare som Samuelsson och Minde.

  Kvarnsvedens IK, eller närmare bestämt Tabitha Chawinga, gjorde det man kunde göra mot Linköping. Det är kanske så att KIK, utan fenomenet Chawinga, utan spelmotorn Addo och en duktig målvakt, ”bara” skulle vara ett topplag i Elitettan. Man lever högt, farligt högt på sitt malawiska underbarn, så länge det varar. De utländska klubbarna och deras agenter har givetvis ögonen på det som finns i Borlänge. Så passa på och njut av målmaskinens framfart! I det sammanhanget vore det perfekt om alla lag hade en ”Chawinga”, ty då skulle vi se fler snygga mål i varje match i den tämligen målfattiga Damallsvenskan.

 9. Uffe says:

  Ett tillägg till det ovansagda: Irma Helin får nog räknas bort från Linköpings laguppställning på obestämd tid. Hon tycks dras med en sådan obehagligt nyckfyll skada, som hänger efter som ett ondsint spöke. Det finns dock ljuspunkter på andra håll! Häromdagens såg vi LFC:s andramålvakt Matilda Haglund göra matchcomeback efter hela 14 månader(!) i rehabilitering. Haglund fick vakta målet en halvlek i lördagens F19-match LFC-FC Rosengård och hann göra några riktigt kvalificerade räddningsinsatser. Vi har också sett Johanna Rasmussen skutta uppför läktartrapporna tillsynes återställd från den olyckliga knäskadan tidigt i våras. Här bör Linköping ha en välkommen förstärkning under hösten, samtidigt som det ökar konkurrensen på mittfältet. Det kommer att gynna laget – konkurrens kan det aldrig bli för mycket av i ett (redan bra) fotbollslag, eller?

  • Martin says:

   Tycker nog det är lite överdrivet positivt respektive negativt angående Helin och Rasmussen. Visst verkar rehaben gå bra för Rasmussen men jag räknar i alla fall inte med mer än möjligen några enstaka matcher i slutet av säsongen och då är det ju tveksamt om hon kommer hinna komma i matchform då det är tuff konkurrens oavsett var hon ska in i elvan. Helins skada är helt riktigt lite obehaglig men jag tror och hoppas på att planen att hon ska vara tillbaka i spel efter EM-uppehållet håller.

   Tristare då med Banusic och Hurtig som ju gjort det förvånansvärt bra under våren trots att de dras med fotskador, man undrar ju lite hur bra det kommer kunna bli för LFC om man får tillbaka dessa anfallsvapen i helt skick.

   • Uffe says:

    Som vanligt genomtänkta och bra påpekanden från dig, bäste Martin. Hade varit förvånad annars… (Nej, jag är inte ironisk! :)) Vi önskar givetvis allt gott till vårt stolta hemmalag (du vet vilket) och hoppas på maximal närvaro av kontrakterade LFC-spelare + någon nyvärvning här i högsommaren. Just nu ser inte Linköpings tänkta anfallsvapen Banusic & Hurtig alltför pålitliga ut, just med tanke på deras fysiologiska problem. Inte helt omöjligt blir det Minde, Kildemoes och unga Alva Selerud som får dra lasset därframme.

    Inte lätt att vara tränare, inte ens för ett topplag, tycker säkert Linköpings Kim Björkengren när han brottas med laguppställningarna.

 10. Hans says:

  Svenska fotbollförbundet analys av damallsvenskan visar att publikintäkterna bara står för tre procent av klubbarnas budget. Vilket är otroligt lite. Det blir väl då att sponsring och reklam står för det mesta och en vädjan till kommunen att stötta föreningen. Klubbarna borde jobba mer med att locka publik till matcherna. Hammarby lyckades bra mot Djurgården.

  • The Observer says:

   Matchen Hammarby – Djurgården är ett typexempel på när publik kommer. Det måste hända något särskilt: ett derby, en spännande slutstrid, en avgörande match och så vidare. Den vanliga ”serielunken” är bara till för de redan frälsta. Några få lag har lyckats etablera ett större intresse, främst Eskilstuna. Om det handlar om nyhetens behag i kombination med att de blivit ett topplag rätt snabbt är svårt att säga idag. Kanske vet vi om 5-10 år. Förutom dessa särskilda matcher har publikintäkter sällan varit en stor del av budgeten på senare år. SvFF siffror låter helt rimliga. Tråkigt? Javisst. Förvånande? Nej. Att jaga publik och hitta på mer eller mindre finurliga lösningar kring publiktillströmning och publikintäkter är kanske ett passerat stadium för många klubbar. Vet de ens vilka som är deras publik eller famlar de i blindo och gissar? En av de mest grundläggande sakerna i marknadsföring är att hitta och sikta in sig på målgruppen. Jag är inte alls säker på att alla klubbar gjort den analysen på ett professionellt sätt. Kanske är det mer lönsamt att liera sig med företag, kommuner och civilsamhället kring s k CSR-projekt med integration och annat i fokus?

 11. Uffe says:

  Tre procent av intäkterna låter ”otroligt lite”, fast sätt det i relation att en större del av publiken – i extrema fall – består av ”gratisätare” från förbund, föreningar och folk inom den s.k. organisationen. Närvarande åskådare från sponsorer och samarbetspartners har ingenting med pubikintäkterna att göra, utan där har det betalats i förväg, via feta banköverföringar, får vi förmoda.

  Klubbarna gör vad de kan, sliter sitt symboliska hår och försöker hitta alla tänkbara möjligheter till att öka publiktillströmningen. Tja, det finns enklare uppgifter här i livet…

  • Uffe says:

   ”…en större del av publiken…”, som jag skrev här ovan var väl ändå att ta i! Räcker med att konstatera att det vid alla matcher på alla nivåer slinker in en hel del individer utan biljett eller årskort. Låt vara att många har någon slags funktion inom föreningen. Fast detta är förstås inte huvudorsaken till föreningarnas knackiga ekonomi.

 12. Martin says:

  Damfotbollen i Sverige har noll hjälp från TV-media och ett Förbund som nästan demonstrativt skiter fullständigt i dom utom när Landslaget lyckats vid ett mästerskap då man vill sola sig i glansen. Bara en sån enkel sak som att Landslagen har en gemensam Facebooksida är ju helt idiotiskt, jag förstår tanken med att det ska vara jämställt men resultatet blir ju att Damerna försvinner.

  Ser man nu på Svenska Fotbollslandslagens sida så är det bara U21 EM det handlar om och det är ju inget konstigt då det är ett pågående slutspel. Samtidigt som våra svenska damer är i totalt mörker där så kör man för högtryck på Kvindelandsholdet där det i princip varje dag pumpas ut artiklar och videos inför Danmarks deltagande i EM.

  Ointresset från Förbundet och TV-media gör att våra klubbar för sina magra resurser har att välja på att ragga sponsorer (säkra pengar) eller lägga resurser på att hitta smarta knep att få mer publik till matcherna (osäkra pengar och oftast ett rejält minus). För mig gör klubbarna rätt som satsar i princip allt allt på sponsorerna för i slutändan är det en överlevnadsfråga rent ekonomiskt.