Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan, omgång 1

Mitt fokus fram till VM-uttagningen om en månad ligger på de VM-aktuella spelarna så jag har försökt se så många av dem som möjligt idag. Därför har det blivit mer är någon enstaka hel match men här är lite tankar om omgång 1.

2015-04-11  Hammarby IF – Mallbackens IF  3-1
Se inlägg från igår


2015-04-12 13:00 Kristianstads DFF – Umeå IK  1-0  
Umeå IK kom till start utan viktiga trion Lina Hurtig, Jenny Hjohlman och Rita Chikwelu och då vägde man oerhört lätt sitt unga lag. Kristianstad behövde inte ens spela särskilt bra, men dominerade ändå matchen ganska stort.

Det var generellt lågt tempo och jag tycker att Kristianstad var onödigt defensivt och borde utnyttjat sitt övertag bättre. Nu skapade man ändå en hel del chanser och vann skottstatistiken med klara 15-3. Skärpan framför mål var dock dålig men Guðný Björk Óðinsdóttir skickade till slut in 1-0 efter en hörna.

För Umeås del var det glädjande att se att Lina Hurtig är redo för spel igen. Hon kom in i  andra halvlek och sattes av någon anledning ute på en kant. UIK behöver få tillbaka sina skadade spelare snarast, annars kommer det bli en mycket tung säsong.

Matchens 3 främsta
1. Lorca van de Putte (Kristianstads DFF) – Väldigt aktiv på sin vänsterkant och visade hela tiden stor vilja att anfalla. 
2. Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF) – Det saknades förra året för nu någon som kunde hålla i bollen lite offensiven och nu är hon tillbaka. Gjorde mycket bra under matchen, men lite för omständigt och långsamt spel i straffområdet. 
3. Johanna Rasmussen (Kristianstads DFF) – Skapade stora problem på vänsterkanten tillsammans med van de Putte.


2015-04-12 14:00 Piteå IF – Vittsjö GIK  0-1
Se inlägg


2015-04-12 14:30 AIK – Kopparbergs/Göteborg FC  0-2
Ganska klar Göteborgs-dominans i en dryg timme men utan något direkt drömspel i den hårda vinden utan man var mest lyckosamma med långa bollar på Melis.  Det var också holländskorna som säkrade segern med varsitt mål, se klippet:

I slutskedet av matchen fick dock AIK lite fart i sitt anfallsspel i medvinden, inte minst tack vare ett piggt inhopp av Emma Lundh. Härlig insats också av försvarstalangen Nathalie Björn som högerback.


2015-04-12 14:45 KIF Örebro – FC Rosengård  1-4
(1-0 Michael, 1-1 Mittag, 1-2 Bachmann, 1-3 Gunnarsdóttir, 1-4 Bachmann)

KIF Örebro gör en riktigt bra första halvlek där man hotar Rosengård rejält och inte helt orättvist också tar ledningen. Inte minst så imponerade 17-åriga Michelle de Jongh när hon nu äntligen fick chansen från start på det centrala mittfältet. Att hon kommer bli en vass offensiv mittfältare av landslagsklass om hon får fortsätta hålla sig skadefri är det ju ingen tvekan om med sin kvickhet och teknik men jag blev även imponerad av hennes defensiva arbete (bortsett vid ett av målen). Bäst i hemmalaget.men stabil match också av mittfältskollegan Elin Magnusson.

I andra halvlek vaknade Rosengårds stjärnor till liv och visade mästarklass. KIF Örebroorkade inte stå emot och hängde man inte heller med när Ramona Bachmann fick fart på fötterna. Man vinner till slut en av årets svåraste bortamatcher ganska klart.


2015-04-12 17:00 Eskilstuna United – Linköpings FC   1-0  

Eskilstuna tog en fin seger och det blev succé för både nya spelsystemet (3-5-2) och nyförvärven. Olivia Schough var pigg och fixade segern med matchens enda mål med timmen spelad och hon hade även ett snyggt skott i stolpen under matchen. I försvaret gjorde var isländska Glódís Perla Viggósdóttir stabil och bjöd på fina uppsel.

Eskilstuna United börjar helt klart 2015 på en helt annan spelmässig nivå än 2014. Man har också en bra mix i sitt lag nu med ett nickstarkt försvar, löpvilliga yttrar och på mittfält och anfall har man en bra mix av hårt jobb (Persson, Larsson), teknik (diaz, Schough) och styrka (Enganamouit).

För övrigt hoppas jag att man utnyttjar alla fina sändningar av matcherna för att äntligen få ordning på assistligan och rättar när det blir fel. Petra Larsson har just nu fått assisten som Sofie Persson borde ha, eftersom det var hennes passning som hittade Olivia Schough.

Linköping fortsätter att ha det besvärligt mot försvarsstarka lag och precis som i Champions League hade man också svårt att få sina skott på mål, endast tre stycken den här gången. Det bör man få ordniong på snarast, annars är man borta från guldkampen redan efter några omgångar. Fridolina Rolfö är fortsatt inte helt skadefri och satt på läktaren.

4var till Damallsvenskan, omgång 1