Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Damallsvenskan, omgång 10

26/6 18:30 FC Rosengård – IF Limhamn Bunkeflo  3-0
FC Rosengård var numret för stort för LB07 denna gång. Rosengård gör en stark första halvlek där man stundtals bjöd på riktigt fint spel. LB07 stack upp ibland men hade få farliga avslut. LB-försvaret hängde inte riktigt med vid de båda målen i första halvlek.

Lite mer avslaget i andra halvlek där Rosengård mestadels hade god kontroll på sina motståndare men saknade den ritktiga spetsen i sitt eget spel. En LB-reducering var mycket nära innan matchen definitivt punkterades med 3-0-målet. Hela 3307 kom för att se dagens derby.

Machens 3 främsta
1. Lieke Martens (FC Rosengård) – Hög kvalitet i passningsspelet, stor rörlighet och två mål blev dagens fina facit för skickliga Martens.
2. Ali Riley (FC Rosengård) – Ska ha mycket av äran för de båda målen som kom till på inspelen efter att hon forsat fram på sin vänsterkant.
3. Ella Masar (FC Rosengård) Stor arbetsinsats och utmärkt passningsspel

Som påpekats i kommentarsfältet så händer det en del i Rosengårds spelartrupp. Fotbollskanalen skriver att Emma Berglund kan vara på väg till Frankrike. PSG?  Helsvenskt mittbackspar i Montpellier kanske? Eller är det Olympique Marseille som satsar vidare? Eller kanske Juvisy som fått lite cash i sammanslagningen med Paris FC? Vi får väl se.

Sofie Junge Pedersen lämnar FC Rosengård, det skriver Sydsvenskan idag. Inte direkt oväntat men väldigt tråkigt då hon ju är en toppspelare när hon är i form. P.g.a. skadorna har hon ju dock aldrig riktigt varit nära den klass hon höll innan hon kom till klubben.


25/6  15:00 Vittsjö GIK – Linköpings FC  0-2
Pigg start av hemmalaget men gästerna tog snart över kommandot och man ser mer och mer ut som ett mästarlag. Full kontroll och en helt ohotad seger i Vittsjö är starkt.

25/6  16:00 Kvarnsvedens IK – Hammarby IF  3-3
Efter bedrövligt defensivt jobb i eget straffområde på Hammarbys tre hörnor i första halvlekåkte Kvarnsveden på ett 0-3-underläge. Svagt förstås men starkt att komma tillbaka och åtminstone fixa en poäng. Två nya mål av Tabitha Chawinga som ser ut att bli kvar i Damallsvenskan hhela säsongen, se SVT.


25/6 17:00 Kristianstads DFF – Eskilstuna United  1-1
Kristianstad borde nog ha gjort ett par mål i första halvlek men gick istället till halvtidsvila med 0-1 efter ett självmål. Eskilstuna ser ut att helt ha tappat energin i sitt spel och har väldigt svårt att skapa målchanser för tillfället. Betydligt jämnare i andra halvlek  och också betydligt färre heta målchanser men Kristianstad lyckades få in en välförtjänt kvittering. .

Matchens 3 främsta
1. Amanda Edgren (Kristianstads DFF) – Låg bakom mycket i Kristianstads offensiv men lagkamraterna utnyttjade hennes förarbete dåligt. Även stark bollvinnare.
2. Emelie Lundberg (Eskilstuna United) – Den enda av de EM-uttagna svenskorna som gör en bra match. Framör allt en stark första halvlek med ett par vassa räddningar och självsäkert spel.
3. Therese Ivarsson (Kristianstads DFF) – Kämpade in den viktiga kvitteringen och en ny mycket stabil försvarsinsats. Fick utgå p.g.a. en kraftig stukning (enligt Kristianstadsbladet) efter onödig tackling av Schough.

Bra match igen också av Mia Carlsson. Sif Atladóttir gör också en bra match bortsett från det oturliga självmålet. I Eskilstuna tycker jag att Petra Andersson gör en ny bra match.


25/6 14:00 KIF Örebro – Piteå IF  0-0
Inte helt oväntat slutade det 0-0 mellan dessa målsnåla lag som saknar spets i sitt offensiva spel. Det var ingen höjdarmatch men jag tycker Piteå var snäppet bättre under stora delar av matchen. Båda lagen hade dock flera chanser att avgöra i andra halvlek men avsluten var inte tillräckligt bra.

Matchens 3 främsta 
1. Carola Söberg (KIF Örebro) – Söberg räddade Örebro med en hel del fina räddningar.
2. Faith Ikidi (Piteå IF) – Något litet misstag blev det väl till slut men annars avstyrde Ikidi retligt enkelt de flesta av Örebros anfall.
3. Ellen Löfqvist (Piteå IF) – Mycket stabil insats av Löfqvist på mittfältet. Vann mycket boll och spelade enkelt och klokt.


22/6 17:30 Djurgårdens IF  – Kopparbergs/Göteborg FC  2-0  (van den Bulk (straff), Rytting Kaneryd)
Det var inte den vackraste fotbollsmatchen jag sett men Djurgården kämpade sig till tredje raka segern och skuttar åtminstone tillfälligt upp på fjärde plats i tabellen. Mycket kamp på mittplan och hafsigt passningsspel från båda lagen i en match där oavgjort kanske inte känts helt orättvist.

Djurgården hade ett ganska kraftigt spelövertag i första halvlek men utan att direkt skapa någonting. Mål lyckades man dock göra och det kom på en tveksam straff. På TV-bilderna såg Sarah Teegarden ut att göra en väldigt fin brytning men domaren såg tydligen något annat.

Det dröjde till slutet av första halvlek innan Göteborg fick sin första chans men det var halvlekens bästa urtöver straffen. Göteborg tog över spelet i andra halvlek i jakt på kvittering och hade ett par lägen men det var Djurgården som istället kontrade in tvåan.

I Göteborg var Elin Rubensson tillbaka i spel efter sin skada och spelade en timme.

Matchens främsta
Guðbjörg Gunnarsdóttir (Djurgården) – Tredje raka nollan för Gunnarsdóttir som visar fin EM-form. Ser väldigt trygg ut i alla ageranden just nu. Ett par riktigt vassa räddningar och jag tycker hon är skillnaden mellan lagen idag.

Gunnarsdóttir finns förstås med i den isländska EM-truppen som presenterades under torsdagen:

18var till Damallsvenskan, omgång 10

 1. Anonym says:

  Skulle Göteborg vara ett herrlag hade man krävt tränarens avgång för länge sedan.

 2. Martin says:

  Kan bara hålla med Anonym, har själv länge undrat varför Göteborg envisas med att ha kvar Stefan Rehn, visst har hans lag skadade nyckelspelare men det har många andra lag också haft till och från under säsongen med betydligt bättre resultat. Man kan också peka på att satsningen på seriens yngsta trupp kanske inte var genomtänkt. Sanningen är dock att Göteborg underpresterat under alla år han varit i klubben och menar man allvar med sin målsättning med CL-spel om några år så måste det till en förändring.

  Den bild jag fick av laget när de besökte Linköping Arena är precis som tidigare år ett bra passningsspel men väldigt uddlöst. Man fick också känslan av att det redan då var lite slitningar i laget, speciellt den tilltänkta stjärnan Hammarlund var på ett uselt humör och tillbringade mer tid med att gnälla på domaren och filma till sig frisparkar än att spela fotboll på den nivå vi vet hon kan och då är det ju svårt att vinna matcher.

 3. Hans says:

  Gtbg behöver kanske förstärka truppen men det kostar pengar. Gtbg har ju ingen stor publik så det är kanske svårt att göra det. Carolin Seger hade varit en bra förstärkning? och hade dessutom kanske dragit fler åskådare ?

 4. Svenneberka says:

  Brukar inte hålla med LFC-Martin, den i särklass största klubbsupportern i denna spalt. Men LFC-Martin är i alla fall konsekvent partisk och det får man ju vara. All heder.
  Håller dock med LFC-Martin om att det är ett frågetecken kring Stefan Rehn.
  Men vill lyfta upp ansvarsfrågan till sportchef Lasse Svensson som varit i klubben i hundra år, känns det som. Svenssons värvningar har varit bleka, trots Peter Bronsmans välfyllda börs.
  Är väl bara Christen Press som varit ett bra och lyckat utländskt nyförvärv senaste åren.
  Averbuch, Melis, Asante var väl okej men inte gratis precis.
  Jodie Taylor och Jessica Landström???
  Man trodde inte på Olivia Schough och lät henne gå till Eskilstuna. Amanda Edgren fick inte mycket speltid men har nu utvecklats väldigt bra i Kristianstad. Lieke Martens är minst en klass bättre i Rosengård o s v.
  Det är svårt att både gasa och bromsa. Några lag har dock en övertro på att ”unga egna produkter” eller ”unga lovande från andra klubbar” ska vara lösningen till en framtida topplacering. Tanken är förstås fin men det är inte så enkelt i praktiken. Särskilt när man vill vara ett topplag.

 5. Sigge says:

  Herrfotbollens tränarkaruseller är knappast nåt att ta efter. Skriver det utan att ta ställning till Stefan Rehns framtid i Göteborg. Argumentet att ett herrlag hade krävt tränarens avgång är märkligt. Är det rätt bara för att det fungerar så i herrlag? Ligger damfotbollens framtid verkligen i att efterlikna herrfotbollen så mycket som möjligt?

 6. Anonym says:

  Känns som spelare utvecklas mer efter de har lämnat tränare Rehn, Rolfö är ju ett lysande exempel på detta. I Jitex hade han rätt bra trupp egentligen, men det gick ju bara sämre ju längre han var kvar. Dock så insåg han nog vart det barkade och lämnade den sjunkande skutan året innan Jitex blev nerflyttade. Favorit i repris för Göteborg?

 7. Filip A says:

  Var på plats och kunde konstatera att Carola Söberg storspelade verkligen och avstyrde säkert 4-5 lägen PIF hade kunnat sätta, där har KIF henne att tacka. Löfkvist tänkte jag inte så mycket på, hon var bra, men kändes inte som en landslagsspelare än iaf. Ikidi var en klippa och sen gör Gråhns en bra match i annars två rätt hafsiga halvlekar. Dahlkvist gör nog årets sämsta match, hade inte velat läsa hennes passningsprocent idag…

  • Tobias says:

   Det pratades ju om eventuellt ytterligare spelartapp i samband med att det blev officiellt med Ilestedts flytt till Potsdam. Inget lustigt i det egentligen. Korttidskontrakt på bl.a. Mittag och Troelsgaard. I värsta fall hade det handlat om Martens vilket hade varit ännu ett tapp för Damallsvenskan och stjärnsmäll för Rosengård. Men att det skulle handla om Berglund såg jag inte. Idag blev det även klart att en skadeförföljd Junge Pedersen lämnar Malmölaget. Även hennes kontrakt går ut till sommaren.

   Återstår att se om något annat lag släpper spelare mitt under säsong. Transfersummor av mer symbolisk storlek (jämfört med herrlagen där budgeten kräver försäljning av spelare) talar emot det. Se t.ex. på Kvarnsveden och Chawinga. Betyder mer för lagen att hålla kvar sina spelare säsongen ut.

   • Filip says:

    Bra skrivet och visst vore det tapp, Rosengård verkar inte ha förtroende som sin starka sida… Skönt ändå att Chawinga stannar, det behövs för Damallsvenskan och inte minst Kvarnsveden!

 8. Hans says:

  Bingo 3307 publik på Rosengård mot Limhamn. Bra jobbat FCR ?? !!!

 9. Osäker på beloppen, men jag hörde för några år sedan att man räknade med ungefär en miljon kronor mindre om en klubb ramlade ur allsvenskan.
  Om man tänker att det stämmer, och att Kvarnsveden inte vill sälja, innebär det då att Chawinga värderas däromkring? All respekt för Kvarnsveden, men utan henne försvinner mycket och jag tror att de skulle få svårt att vara kvar.

  • Anders says:

   Utan Tabitas 16 mål, hur många poäng hade Kvarnsveden haft i år? Jag har inte räknat match för match, men har en känsla av att de kanske skulle vara seriens sämsta lag utan TC. Klart man håller i henne.

 10. Martin says:

  I o m att FCR som väntat vann hängmatchen mot LB07 så blir det en oerhört viktig match mellan Eskilstuna och LFC. Jag vågar påstå att det är mer eller mindre kört för Eskilstuna vad gäller guldet om de inte vinner matchen och det grundar jag på att det är osannolikt att både LFC och FCR skulle falla ihop under höstsäsongen.

  Då det genom åren utvecklats en viss rivalitet mellan lagen och deras fans, tänker b l a på Tuna12 som tog sig till Örebro för att supporta hemmalaget mot LFC, kan det nog bli ett extra laddat möte. Matchen-i matchen mellan Sundhages val (Schough/Larsson) och spelarna hon av olika skäl spolade (Hurtig/Banusic) blir också intressant att se utgången av.

 11. Hans says:

  Ingen idé att skriva kommentarer på bloggaren ” hattrick damfotboll” skrivet några men det är blankt. Rainer har nog slutat ta med kommentarer.

  • Ulf says:

   För tillfället befinner sig Rainer F. i Oregon på USA:s västkust. I de vackra omgivningarna finns det kanske annat att titta på och då ägnas mindre uppmärksamhet åt bloggen. Han lär ”vakna till” i sinom tid – har fått vänta själv på att få mina kommentarer publicerade. Ha tålamod! 🙂