Damallsvenskan, omgång 13


10/8 14:30 Tyresövallen: Tyresö FF – LdB FC Malmö  2-3  
1-0 Jennifer Hermoso (’9), 1-1 Ramona Bachmann (’64), 2-1 Line Røddik-Hansen (’71), 2-2 Lina Nilsson (’78), 2-3 Bachmann (’84) – Publik: 2862
Mer om matchen, se separata inlägg: Seriefinal imorgon, Tyresö FF – LdB FC Malmö 2-3

11/8 14:00 T3 Arena: Umeå IK – Linköpings FC  2-0  
1-0 Jenny Hjohlman (’63), 2-0 Ogonna Chukwudi (’90 +1)- Publik: 611

(Inför: Svårtippat möte. Båda lagen har bra försvarsspel men inte alltid så hett anfallsspel. Umeå får tillbaka Rita Chikwelu efter avstängning.  Tips: 1-1 )
Kommentar: Ett skadedrabbat Linköping med endast två spelare på bänken kan släppa alla tankar på att nå Champions League efter två tunga bortaförluster i rad. Sommarens värvningar blir välkomna tillskott. För Umeå har det ljusnat på skadefronten och Hanna Folkesson var åter tillbaka från start. Jenny Hjohlman visar fortsatt fin form och låg bakom båda målen. 

11/8 15:00 Strandvallen: Mallbackens IF – Kopparbergs/Göteborg FC  0-1  
0-1
Olivia Schough (’68) – Publik: 750

(Inför: Göteborgs anfallsspel känns inte så hett utan Jodie Taylor. Mot Mallbackens täta försvar borde ändå luriga anfallare som Sara Lindén och Cathrine Dyngvold komma till sin rätt. Mallbackens nya amerikanskor imponerade senast och kommer nog bara bli bättre och bättre när de lär känna laget. Tips: 0-1)
Kommentar: Göteborg spelar ingen drömfotboll för tillfället men tog fjärde raka segern och har lite häng på toppen. Jag har dock svårt att se att man ska kunna utmana de två i topp då man inte har samma spetskompetens i offensiven och bredd i truppen. Möjligtvis om man hittar helt rätt i värvningarna innan transferfönstret stänger. Jag fortsätter att imponeras av Mallbackens stabilitet. Laget åker sällan på stora förluster vilket jag trodde de skulle göra inför säsongen.

11/8 15:00 Åbyvallen: Jitex BK – Vittsjö GIK  0-0    – Publik: 412
(Inför: Ytterligare ett ovisst möte. Vittsjö är i fin form och har inte förlorat på de senaste fem matcherna. Man har dessutom vunnit med uddamålet i samtliga tre tidigare damallsvenska möten. Inte helt oväntat om det blir ett liknande resultat idag. Tips: 1-2)
Kommentarer: Vittsjö vann med 3-1 i ramträffar men matchen förblev mållös vilket innebär att Jitex fortsatt i högsta grad är inblandat i nedflyttningsstriden. 

11/8 16:00 Vilans IP: Kristianstads DFF – KIF Örebro  2-2  
1-0 
Margrét Lára Viðarsdóttir (’3 straff), 2-0 självmål (’21), 2-1 Sanna Talonen (’27), 2-2 Talonen (’34) – Publik: 377

(Inför: Jag vet inte riktigt vad man ska tro om den här matchen. Normalt sett skulle ju Kristianstad vara favoriter på hemmaplan men laget har inte imponerat särskilt i år och har hela sex förluster på de sju senaste matcherna. Kristianstad får numera också klara sig utan Josefine Öqvist och det är förstås ett kännbart avbräck. Istället får nu kanske nyförvärvet Linnea Liljegärd debutera för klubben. Det blir ofta målrika matcher när lagen möts. Tips: 2-2 )

12/8 19:00 LF Arena: Piteå IF – Sunnanå SK  2-0
1-0
Sofie Persson (’51), 2-0 Josefin Johansson (’56) – Publik: 1455
(Inför: Det är lite vinna eller försvinna för Sunnanå nu men även Piteå är i stort behov av en seger. För Sunnanå fortsätter skadebekymren men man ha nu kanske hunnit få nigerianska nyförvärvet Onome Ebi spelklar. Tips: 2-1 )
Kommentar:
Piteå tog en viktig seger och klättrade förbi både Mallbacken och Jitex och upp över nedflyttningsstrecket. För Sunnanå är det nattsvart och det är egentligen ingenting som talar för att man ska kunna fixa nytt kontrakt. 


Skytteligan
14 mål – Christen Press (Tyresö FF)
10 – Jodie Taylor (Kopparbergs/Göteborg FC)
9 –  Marta (Tyresö FF), Margrét Lára Viðarsdóttir (Kristianstads DFF)
8 – Anja Mittag (LdB FC Malmö), Jenny Hjohlman (Umeå IK)
7 – Kirsten van de Ven (Tyresö FF), Pernille Harder (Linköpings FC), Ramona Bachmann (LdB FC Malmö),
6 – Lina Hurtig (Umeå IK), Jane Ross (Vittsjö GIK)
5 –  Sara Björk Gunnarsdóttir (LdB FC Malmö),  Victoria Forsmark (Piteå IF), Jennifer Hermoso (Tyresö FF), Sanna Talonen (KIF Örebro)


[standings league_id=4 template=extend logo=true]

Kompakt tabell