Damallsvenskan, omgång 16


8/9  LdB FC Malmö – Jitex BK   2-0 
 1-0 Sofia Anker-Kofoed, 2-0 Ramona Bachmann      Publik: 836

8/9  Vittsjö GIK – Umeå IK  2-3
1-0 Maria Nordbrandt, 2-0 Emma Sjödahl, 3-0 Rita Chikwelu     Publik: 628

9/9  Piteå IF – AIK  3-0
0-1 Maria Nordbrandt, 1-1 Emma Sjödahl, 1-2 Rita Chikwelu, 2-2 Sandra Adolfsson, 2-3 Emma Berglund     Publik: 1015

9/9  Djurgården – Kopparbergs/Göteborg FC   0-2
0-1 Christen Press, 0-2 Yael Averbuch     Publik: 285

10/9  Linköpings FC – Kristianstads DFF  1-1
0-1 Kosovare Asllani, 1-1 Emma Lundh     Publik: 542

11/9  KIF Örebro DFF – Tyresö FF   0-5
0-1 Caroline Seger, 0-2 Marta Vieira da Silva, 0-3 Madelaine Edlund, 0-4 Meghan Klingenberg, 0-5 Marta     Publik: 2012

Kommentar: LdB FC Malmö visade inte direkt några mästartakter när man besegrade Jitex med 2-0. Eller var det kanske just det man gjorde? Att vinna även när man inte spelar särskilt bra brukar ju trots allt vara något som kännetecknar framgångsrika lag. Jitex stod upp bra hela matchen men saknar den extra spetskompetensen i anfallet som Malmö har. Vittsjö verkar passa Umeå ganska bra, seger på hemmplan i premiären och nu vann man även bortamatchen. Det var för övrigt Vittsjös första hemmaförlust för säsongen och laget känns inte alls lika hett efter OS-uppehållet.

Sista tåget gick nog för både AIK och Djurgården i och med förlusterna i den här omgången. Jag har mycket svårt att se att de ska lyckas komma upp över strecket nu. AIK har nog dessutom svårast spelschema kvar av de fyra (KIF Örebro, Jitex, AIK, Djurgården) som är närmast inblandade i nedflyttningsstriden. Djurgården har kanske det mest överkomliga spelschemat men också det klart svåraste utgångsläget. Jag skulle tro de får ställa sitt hopp till att främst KIF Örebro eller Jitex inte tar en enda poäng till, vilket jag dock tror att de kommer göra.

Kristianstad fortsätter spela riktigt fin och offensiv fotboll men har fortsatt svårt att få till det framför mål och avgöra matcherna. Mot Linköping dominerade man större delen av matchen utan att för den delen skapa särskilt många heta chanser. Linköping var tämligen bleka och hade oerhört svagt passningsspel, främst i första halvlek. Nilla Fischer, fortfarande som mittback, var en av få som visade klass i hemmalaget. Fischer hade också behövts på mittfältet där Kristianstad-trion Ómarsdóttir, Björck och Edwards vann både 1:a, 2:a och 3:e bollarna. Hetast på plan var dock Kosovare Asllani som hade ytterligare ett par bra lägen utöver ledningsmålet. Sif Atladóttir i försvaret var som alltid en viktig sammanhållande länk och ledare hos gästerna.. Linköpings kvitterings kom i lagets första riktigt fina anfall med dryga tio minuter kvar. Trots viss kalabalik i båda försvaren i slutminuterna slutade matchen oavgjort. Margrét Lára Viðarsdóttir debuterade i andra halvlek sin återkomst till Kristianstad men ser ut att ha en bit kvar till storformen.

KIF Örebro hängde med Tyresö bra i första halvlek och Tyresö ska vara glada att man inte fick spela halva matchen med 10 spelare efter att Emilia Appelquist sprungit ner Sarah Michael som kom fri mot mål.  Nu blev det bara frispark och gult kort. I andra halvlek orkade inte Örebro hålla uppe spelet och Tyresö kunde enkelt kontrollera matchen och målen trillade in med jämna mellanrum.