Damallsvenskan, omgång 6

FC Rosengård ångar på i toppen och besegrade Eskilstuna United med 3-0 i dagens toppmöte. Ett ganska väntat resultat och inget att skämmas för för Eskilstuna United i årets svåraste match. En välförtjänt seger för Rosengård där Mittag, Bachmann och Rubensson blev målskyttar och assistdrottning Sjögran gjorde två nya assist.

Jag var ganska tveksam till hur Umeå IKs offensiv skulle klara sig i inledning av säsongen och trodde laget skulle tappa lite mark. Offensiven har visserligen tills idag varit ganska blek men med sin starka defensiv har man ändå fått en imponerade poängutdelning och skuggar nu FC Rosengård i toppen av tabellen.  Idag blev det storseger mot svajiga Vittsjö GIK som åkte på en ny storförlust när hemma laget vann med 6-1.

Finskan Emmi Alanen gjorde inte så mycket väsen av sig när hon kom i höstas men idag hade hon en riktigt het period i mitten av första halvlek då hon satte tre mål under knappa tio minuter. Jenny Hjohlman verkar också sannerligen vara på gång efter sin skada och idag blev det imponerande tre assist och två mål. Lina Hurtig blev också målskytt. Kirsty Yallop tröstmålade (Umeås första insläppta i år) för Vittsjö vars defensiv fortsatt uppenbarligen har stora bekymmer trots att både Ifeoma Dieke och Minna Meriluoto är tillbaka. Nu är de nere under nedflyttningsstrescket.

UIKs mål och Vittsjös försvarsarbete syns i det här klippet:

I det viktiga bottenmötet tog Jitex ledningen två gånger om mot AIK. AIK kom dock tillbaka lika många gånger och under matchens sista tio minuter vände man 2-1 till 2-3 och årets första seger. Blytungt för Jitex då det är den här typen av matcher man måste vinna om man ska ha någon chans att hänga kvar. Det samma gäller förstås AIK och segern tar laget förbi Vittsjö och över nedflyttningsstrecket. Finska backklippan Maija Saari gjorde sin första damallsvenska match från start efter skadan. Nu får hon dock vila lite igen efter att ha fått se det röda kortet efter två gula kort i dagens match. Inte så bra för AIK som möter Piteå hemma i nästa omgång, en match som också hör till kategorin matcher där laget bör ta poäng för nytt kontrakt.

KIF Örebros nigerianskor Sarah Michael och för dagen heta Ogonna Chukwudi (två mål) satte målen när Piteå IF besegrades med 3-2 och ger laget lite kontakt med den övre halvan av tabellen. Positivt i Piteå trots förlusten var i alla fall att de båda anfallarna Hanna Pettersson och Clara Markstedt fick göra mål då laget inte varit bortskämt med mål från just sina forwards.

Till omgången hörde också matchen Kopparbergs/Göteborg FC – Tyresö FF 1-1 som spelades i onsdags samt kommande onsdags TV-match mellan Linköpings FC och Kristianstads DFF.  Matchfakta på svenskfotboll.se