Damallsvenskan: Sex matcher kvar


I helgen är det dags för nya matcher i Damallsvenskan efter landslagsuppehållet. Det börjar dra ihop sig nu och det är riktigt skarpt läge både i toppen och botten. Nu hoppas vi bara att höskrusket lugnar sig lite så att vi får avsluta serien med fina förutsättningar. Vi ska trots allt hålla på i ytterligare en och en halv månad.

Underbart att vi har en guldkamp mellan Tyresö och Ldb FC Malmö. Jag tror nog att Tyresö kommer fixa guldet i år. Laget ser väldigt starkt ut för tillfället och har en bred trupp och har spelat ut motståndarna i de senaste matcherna när man väl höjt tempot. Jag hoppas verkligen att spänningen lever in i sista omgången så att vi får en helt avgörande match i Malmö den 3:e november.

Kampen om tredjeplatsen ser ut att stå mellan Vittsjö, Kristianstad och Kopparbergs/Göteborg. Det känns dock inte helt uteslutet att även Linköping blandar sig i den kampen då man har ett hyfsat gynnsamt återstående spelschema. Jag tycker dock fortfarande att laget inte imponerar särskilt spelmässigt. Även vittsjö har tappat lite av glöden känns det som och jag tror att det kommer stå mellan Kristianstad och Göteborg i första hand. Båda lagen spelar ganska bra fotboll för tillfället. Med tanke på Malmös dåliga ekonomiska situation så kan det vara en plats väl värd att kämpa ifall en tragisk konkurs skulle bli ett faktum.

För AIK ser det riktigt tungt ut nu och laget behöver nog en hel del hjälp av andra lag för att klara nytt kontrakt. Laget har kvar att möta både Jitex och KIF Örebro och de matcherna måste man vinna för i övrigt har man kvar att möta den tunga kvartetten Malmö, Tyresö, Linköping och Kristianstad.

Djurgården ligger klart sämre till i tabellen än AIK inte minst p.g.a. den usla målskillnaden men man har ett på pappret något lättare spelschema. Man bör dock ta minst fyra poäng i de två kommande matcherna mot Umeå och Örebro för att hoppet ska leva.

KIF Örebro och Jitex behöver antagligen inte särskilt många fler poäng för att ordna nytt kontrakt och båda lagen ska möta flera lag på den nedre halvan och bör ha ett tillräckligt stort försprång på AIK och Djurgården på nedflyttningsplats. Piteå och Umeå har inte så mycket kvar att spela för, de böra inte behöva ora sig för nytt kontrakt och kommer nog inte klättra särskilt mycket uppåt. Å andra sidan har de en egen kamp om att bli bäst i Norrland, och det är nog en titel båda är ute efter.

Skytteligan
Det är stor utländsk dominans i skytteligan med imponerande namn i toppen.Sju utländska spelare hittar vi innan första svenska. Anja Mittag ser ut att gå mot seger och Christen Press är nog den enda som har möjlighet att utmana övriga är för långt efter.
18 mål Anja Mittag (LdB FC Malmö)
14 Christen Press (Kopparbergs/Göteborg FC)
10 Ramona Bachmann (LdB FC Malmö), Marta Vieira da Silva (Tyresö FF), Manon Melis (Linköpings FC)
9 Jennifer Nobis (Piteå IF), Danesha Adams (Vittsjö GIK)
8 Madelaine Edlund (Tyresö FF), Sofie Andersson (Vittsjö GIK)
7 Elin Rubensson (LdB FC Malmö), Caroline Seger Tyresö FF), Susanne Moberg (Kristianstads DFF), Kosovare Asllani (Kristianstads DFF)