Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Danmark: 3F Ligaen krymper

Danska fotbollförbundet DBU väljer att göra en del strukturella förändringar i det danska ligasystemet av sportsliga och ekonomiska skäl. För att öka kvaliteten och konkurrensen i den danska högstaligan 3F Ligaen har man mitt i pågående säsong beslutat att serien till hösten ska skäras ner från tio till åtta lag. Man har nu ganska länge haft problemet att de två främsta lagen är så oerhört mycket bättre än övriga med en massa ojämna matcher som följd. Nya licenskrav kommer också införas för klubbarna och redan i november aviserade nästjumbon Vejle Boldklub att man inte kommer kunna leva upp till dem och de kommer inte aspirera på en plats i den nya 3F Ligaen.

3f_ligaen14Årets serie slutförs som vanligt där de fyra främsta går till slutsspel och de sex kvarvarande går till en nedflyttningsserie. De två sämsta i nedflyttningsserien flyttas ner till division 1 och det tredje laget från slutet kommer få kvala mot det bästa division 1-laget. Just nu är det vinterupphåll, men fyra omgångar återstår av grundserien som drar igång igen i slutet av mars.

Man väljer också att gå i motsatt riktning mot Sverige vad gäller division 1. Den nuvarande rikstäckande serien på tio lag ska bli två serier om åtta lag vardera. Det känns inte som ett sportsligt rätt steg att ta men motivet är snarare ekonomiskt, men de båda hänger ju trots allt oftast ihop. De långa transporterna i lilla Danmark nämns som en viktig orsak vilket väl säger en del om skillnaden i förutsättningar för klubbarna jämfört med Sverige. Just transportkostnaden var ju dock också i Sverige det största argumentet mot att skapa Elitettan.

Relaterade inlägg: Danmark: Vinteruppehåll –  Danmark: Vejle första licensoffret