Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Danmark eller Norge?

Det blir en skandinavisk kamp i kvällens semifinal när Danmark ställs emot Norge. Precis som den andra semifinalen känns det som ett möte som kan sluta hur som helst. I vårens möte i Algarve Cup var det Danmarks som dominerade spelmässigt men matchen slutade 0-0. Sedan dess känns det som att framförallt det norska laget har blivit betydligt hetare. Danmark kommer säkert ha mest boll även den här gången men Norges omställningsspel har varit sylvasst hittills. I kvartsfinalen mot Spanien tycker jag också

Det är två målvakter som har visat storform. Norges Ingrid Hjelmseth har sett oförskämt stabil och lugn ut i samtliga matcher. Danmark Stina Lykke Petersen har inte riktigt samma pondus men har istället gjort en och annan omöjlig räddning.

Två försvar som har varit alldeles utmärkta. Organisationen i försvaret har varit mycket bra turneringen igenom framförallt hos mittbackarna som har varit lysande i båda lagen. Jag är också imponerad av högerbackarna Theresa Nielsen (Danmark) och Maren Mjelde (Norge) som är väldigt duktiga i offensiven.

Två mycket stabila mittfält där jag kanske tycker det danska har imponerat aningen mer spelmässigt. Defensiva mittfältet med Katrine Pedersen och Mia Brogaard var helt fantastiskt mot Frankrike och man är så oerhört lugna och trygga med bollen. I Norge är det också de rutinerade som dominerar. Ingvild Stensland är alltid stabil och Solveig Gulbrandsen visar storform och har varit het i offensiven.

Kanske lite fördel Norge i anfallsspelet där det går riktigt fort när det unga gardet sätter fart. Kristine Hegland, Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen har alla spetsegenskaper som gör att de på egen hand kan avgöra matchen. Danmarks Pernille Harder har dock blivit bättre i turneringen och det skulle inte förvåna mig om hon kliver fram och avgör nu.

Hade Sverige gått till final hade jag nog hoppats på Norge eftersom som det känts mer som en drömfinal med tanke lagens damfotbollshistoria. Nu tycker jag nästan det vore roligare om Danmark tar sig till final eftersom de aldrig haft samma framgångar internationellt som Norge. Dessutom har vi redan sett Tyskland-Norge en gång i turneringen. Så därför tippar jag 2-1 till Danmark.

Avspark 20.30 ikväll i Norrköping. Matchen sänds i TV4 och Eurosport.