Spelare12.com

blogg om svensk elitfotboll och europeisk klubbfotboll

By

Danmark: Inför 3F-Ligaen 2013/14

Danska 3F-Ligaen drar igång i helgen. Till den här säsongen har man bantat den från tio till åtta lag med förhoppningen om att få en jämnare liga med fler tuffa matcher. De sex främsta lagen går till en mästerskapsserie medans de två sämsta får spela i en nedflyttningserie mot lag från divisionen under. Precis som förra året och många år innan dess kommer guldstriden stå mellan Brøndby IF och Fortuna Hjørring inga andra kommer vara nära att hota då det inte finns något annat lag som verkligen satsar. Däremot kan det nog bli väldigt jämt mellan så gott som samtliga lag där bakom och jag hade nog lika gärna kunna dra lagen ur en hatt istället för att försöka tippa som nedan.

1. Brøndby IF – Gick obesegrade igenom förra säsongen och har behållit större delen av truppen. Största avbräcket är att Nanna Christiansen lämnat för spel i B93/HIK/Skjold. I truppen finns en rad danska EM-spelare som Theresa Nielsen, Emma Madsen, Stina Lykke Petersen, Julie Rydahl Bukh och Mia Brogaard, skyttedrottningen Sanne Troelsgaard Nilsen som missade EM och ytterligare en rad spelare på gränsen till landslaget bl.a. slitvargen Anja Thorsen på mittfältet. Får ses som favoriter igen efter årets uppvisning.

2. Fortuna Hjørring – Som vanligt enda utmanare till guldet. Tre nya utländska spelare har anslutit bl.a. Irina Zvarych som  ersätter skadade Heidi Johansen i mål. Dessutom har man hämtat de rumänska landslagsspelarna Laura Rus och Florentina Spanu Olar. I laget finns ett antal danska landslagsspelare såsom Sine Hovesen, Sofie Junge, Mette V. Jensen, Janni Arnth och Nadia Nadim. Däremot har man tappat amerikanskorna Casey Ramirez och Tiffany Weimer till Portland Thorns i NWSL.

3. B93/HIK/Skjold – Laget med tidigare Malmö-spelaren Denise Reddy som tränare siktar uppåt i tabellen och har värvat EM-mittfältaren Nanna Christiansen från Brøndby. Däremot har svenska Emma Unkuri lämnat klubben för spel i Öster. Man har också tappat sin bästa målskytt Amalie Thestrup (flyttat till USA) men istället fått in supersnabba och målfarliga Annah Senyondwa som öst in mål i BSF de senaste säsongerna. Rutinerade mittfältaren Gitte K. Pedersen är ytterligare en viktig spelare i laget. Fick kvala sig kvar förra året efter poängavdrag men jag tror de överraskar i år och hamnar strax bakom de två stora i tabellen.

4. OB – Tog något överraskande bronset förra året. Får klara sig utan sin toppskytt Sofie Skallerup en bra bit in på säsongen då hon åkt på en korsbandsskada. Inte helt lätt att få tag i information om de danska lagen men jag tror att tidigare Malmö-spelaren Nanna Johansen har tillkommit från lokalkonkurrenten Skovbakken.

5. Skovbakken – Tappade en massa anfallskraft inför förra säsongen och hade ingen stor målskytt i truppen. Det har man nog inte i år heller. Defensiven är dock stabil och de lite mer rutinerade spelarna som Marie Berg och Marlene Bjerg är viktiga för laget.

6. KoldingQLotte Troelsgaard har varit en pålitlig målskytt de senaste åren och kommer nog göra en hel del mål även i år. Rikke Bøttcher är en spelare jag blev förtjust i förra säsongen och även hon är viktig för offensiven.


7. BSF – Jag trodde mycket på BSF förra året och man spelade stundtals fin fotboll men fick dålig utdelning i form av poäng. Kommer säkerligen inte göra fler mål i år när skyttedrottningen Annah Senyondwa har lämnat. Väldigt svårbedömt lag.

8. Taastrup FC – Har hämtat försvararen Adrienne Lough från Kanada. Lagets målvakt Katrine Abel fanns med i EM-truppen som reservmålvakt men har en betydligt större roll i klubblaget. Julie Tavlo är lite av lagets stjärna och ska se till att det händer grejer i offensiven. Har stärkt organisationen runt laget men på spelarsidan har det inte hänt så mycket.